ABD Başkanı Biden'ın "Soykırım" Açıklaması Türkiye-ABD İlişkilerini Gerdi!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın yaptığı "soykırım" açıklaması Türkiye ile ABD arasında yeni bir gerginlik dalgasına sebep oldu.

ABD Başkanı Biden'ın "Soykırım" Açıklaması Türkiye-ABD İlişkilerini Gerdi!
25 Nisan 2024 - 13:07 - Güncelleme: 25 Nisan 2024 - 13:12

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan'da yaptığı açıklamada 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesi, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yeni bir gerginliğe yol açtı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın "Ermeni soykırımı" olarak adlandırdığı olaylar için bir anma ve saygı duruşu ifadesine yer verildi.

Ancak, Türkiye'nin adının geçmemesine rağmen yapılan bu açıklamaya Türkiye Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi. Bakanlık, Biden'ın açıklamalarını "tarihi gerçekleri çarpıtan" ve "uluslararası hukuka aykırı" olarak değerlendirdi. Ayrıca, Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verdiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 1915 olaylarını meşru bir tartışma konusu olarak kabul ettiği ve tarafları ortak bir Tarih Komisyonu kurulması önerisine destek verdiği vurgulandı.

Biden'ın, göreve başladığı 2021 yılından bu yana her 24 Nisan'da "soykırım" ifadesini kullanması, Türkiye-ABD ilişkilerindeki hassas dengeleri bir kez daha sarsmış görünüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com