'Gizli Veri' Skandalına İmza Atan Google'a 5 Milyar Dolar Tazminat

Amerika Birleşik Devletleri merkezli çevrimiçi veri toplama şirketi olan Google, anonim modda yapılan aramaların kaydını tuttuğu iddiasıyla 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi ve milyonlarca kullanıcının gezinme geçmişi verilerini silmeyi kabul etti.

'Gizli Veri' Skandalına İmza Atan Google'a 5 Milyar Dolar Tazminat
02 Nisan 2024 - 07:38 - Güncelleme: 02 Nisan 2024 - 07:45

Amerika Birleşik Devletleri merkezli çevrimiçi veri toplama şirketi olan ‘Google’, anonim modu üzerinden yapılan aramaların kaydını tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi ve milyonlarca kullanıcının gezinme geçmişi verilerini silmeyi kabul etti. 

California Kuzey Bölge Mahkemesi belgelerine göre, Google'ın, çevrimiçi gezintilerde anonim seçeneğini kullandığı halde bilgileri izinsiz kullanılan 50 davacıyı temsil eden 3 avukatlık firması ile anlaşmaya vardığı bildirildi.

Anlaşma kapsamında Google, izinsiz verilerin kaydını tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. Ayrıca, milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silmeyi taahhüt etti.

Belgede, bu anlaşmanın, teknoloji şirketlerinin kullanıcı verilerini toplama ve kullanma yöntemleri hakkında kullanıcılara dürüst olmalarını gerektiren tarihi bir adım olduğu vurgulandı. Anlaşmanın, dünyanın en büyük veri toplayıcısının hesap verebilirliğini ve şeffaflığını artırarak, internet gizliliği hakkını iyileştirmeye yönelik önemli bir adım olduğu belirtildi.

Yaklaşık 4 yıl önce açılan dava sürecinde, Google'ın anonim tarama seçeneğini kullanan herkesin etkinliğini izlediği ve bu durumun kullanıcıları yanıltıcı olduğu iddia edilmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com