ABD'de İlk Beyin İmplantı Deneyi Gerçekleştirildi: Zihin okuyabiliyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir deneyde, Parkinson hastalığından muzdarip bir kişinin beynine implant yerleştirilerek düşünceleri okundu.

ABD'de İlk Beyin İmplantı Deneyi Gerçekleştirildi: Zihin okuyabiliyor!
30 Mart 2024 - 02:26 - Güncelleme: 30 Mart 2024 - 03:07

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir kişinin beynine implant yerleştirilerek düşüncelerinin 25 dakika boyunca okunduğu bir deney gerçekleştirildi.

Parkinson hastalığından muzdarip olan 71 yaşındaki Jeffrey Keefer'a implant takıldı. Layer 7 Cortical Interface adı verilen implant, Precision Neuroscience firması tarafından geliştirildi ve beynin elektrik sinyallerini toplamak için kullanıldı.

İmplanttaki elektrotlar, Keefer'ın beyninden gelen sinyalleri alıp, yapay zeka destekli bir programa iletti. Bu sayede Keefer'ın düşünceleri gerçek zamanlı olarak okunabildi.

Deney sırasında, Keefer'ın elleriyle yaptığı bazı hareketler, monitörler tarafından ölçülen beyin sinyalleriyle eşleştirildi. Daha sonra Keefer'dan, ellerini hareket ettirmeden önceki hareketlerini düşünmesi istendi. Bu düşünceler de beyin sinyalleriyle kaydedilerek gerçekleşen hareketlerle eşleştirildi.

Precision Neuroscience'ın kurucularından Benjamin Rapoport, "Aradığımız buydu. Harekete dönüşemeyen bir düşünce olduğunda beynin ne söylemeye çalıştığını bilebileceğimizi teyit ettik" dedi.

Bu deney, teknoloji alanında önemli bir adım olarak kabul edilirken, Elon Musk'ın şirketi Neuralink'in de benzer bir çalışma yürüttüğü biliniyor. Geçtiğimiz günlerde Neuralink, omzundan aşağısı felçli olan bir kişinin beyin implantını takarak çevrimiçi satranç oynadığı bir video paylaşmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com