Balıkçı Adem ve Yaren Leyleğin Sıra Dışı Dostluğu New York Times'ın Gündeminde!

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York merkezli günlük gazetesi New York Times (NYT), Türk balıkçı Adem Yılmaz ve leylek dostu Yaren'in 13 yıllık özel bağını gündeme taşıdı.

Balıkçı Adem ve Yaren Leyleğin Sıra Dışı Dostluğu New York Times'ın Gündeminde!
02 Nisan 2024 - 14:07 - Güncelleme: 02 Nisan 2024 - 14:27

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York merkezli günlük gazetesi New York Times (NYT), Balıkçı Adem Yılmaz ve leyleği Yaren’in kurduğu dostluğu ele aldı.

Balıkçı Adem Yılmaz'ın her sene kayığında yerini alan ve 13 yıl önce Eskikaraağaç köyüne uğrayan Yaren leyleği ile arasındaki bağ,  milyonlar tarafından ilgiyle takip edilen bir hikayeye dönüştü.

New York Times Türkiye Büro Şefi Ben Hubbard, muhabir Şafak Timur ve foto muhabiri Ivor Prickett ile birlikte Karacabey’e gelerek, Adem Yılmaz ve Yaren leyleğin hikâyesini araştırdı. 

Çalışma hayatına başladığı günden itibaren köyüne geri dönüp balıkçılık yapmanın hayalini kurduğunu belirten 70 yaşındaki Adem Yılmaz, çocukluğunu geçirdiği eve döndükten kısa süre sonra kayığına Yaren’in konduğunu belirtti. Kısa süre sonra Yaren'e alışan Yılmaz ne zaman gitse "Bir daha döner mi?" diye endişe yaşadığını aktardı. 

Balıkçı Adem Yılmaz, bir süre sonra "Yaşadığım sürece bu kuşun döneceğinden emin oldum" diyerek bu kaygıları üzerinden attığını ifade etti.

New York Times görevlisi Hubbard, Bursa'ya ziyaretinin ardından "Bir leylek, bir balıkçı ve aralarındaki beklenmedik bağ Türkiye'yi mest etti" başlığı altında yayımladığı haberinde, Yaren'in tahmini olarak 17 yaşında olduğunu belirtti. 

Balıkçı Adem Yılmaz’ın, Yaren leyleğiyle kurduğu bağın sağlamlığına olan inancın vurgulandığı haberde, Yılmaz’ın köyüne döndükten sonra Yaren'in her dönüşünde yaşadığı endişe ve sonrasında gelen güven duygusu anlatıldı. 

Balıkçı Adem Yılmaz ise bu dostluğun bir çocuk kitabında, ödüllü bir belgeselde ve yakında vizyona girecek bir çocuk filminde yer aldığını ifade etti.

Türkiye’yi, Avrupa Leylek Köyleri Birliği’nde temsil eden tek köy olan Eskikaraağaç köyü, Yarenleylek.com adlı site üzerinden de duyurulan bu dostluk sayesinde turizmini geliştirdi. Kısa zamanda köyde yürüyüş yolları düzenlendi ve turistlerin gelebileceği yeni mekanlar açılmaya başladı.

Leyleklerin uzun yaşam süresine ve sadakatlerine dikkat çekilen haberde, Yaren'in köyden ayrıldıktan sonra nereye gittiğine dair net bilgi olmamakla birlikte, yavrularından birine takılan çipin sinyalleri Orta Afrika'dan geldiği ve sonrasında kaybolduğu belirtildi.

Uluabat Gölü'nün kıyısında bulunan Karacabey ilçesindeki köyde yaşanan bu olağanüstü dostluk, büyük ilgi gördü.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com