NASA'dan istifa eden Dr. Umut Yıldız: "Türkiye'nin uzay geleceği şekilleniyor"

10 yıldır NASA'da çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Türkiye'deki uzayla ilgili potansiyeli değerlendirmek amacıyla NASA'dan istifa ederek Türkiye'deki bir şirkete transfer oldu. Yıldız, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanında büyük fırsatlara açık olduğunu vurgulayan açıklamalar yaptı.

NASA'dan istifa eden Dr. Umut Yıldız: "Türkiye'nin uzay geleceği şekilleniyor"
14 Şubat 2024 - 00:27 - Güncelleme: 14 Şubat 2024 - 00:36

10 yıldır Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) görev yapan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, NASA’dan istifa ederek, edindiği birikimleri ülkesine aktarmak için uzay teknolojileri üzerine çalışan bir Türk şirketine transfer oldu.

Türkiye'de uzayla ilgili önemli bir potansiyel olduğunu vurgulayan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzay çalışmaları konusunda ülkesindeki olanakların değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 

Dr. Yıldız, Türkiye'nin uzay alanında büyük fırsatlara açık olduğunu ifade ederken, geri dönüş kararıyla ilgili açıklamalar yaptı.Yıldız, "Neden döndünüz?" sorusuna "Aslında ben hiç gitmemiştim. Bir ayağım sürekli Türkiye'deydi. Beden olarak ABD’de olsam da kafam her zaman Türkiye’de idi. 'Evet buralarda bir şeyler yapabilirim' diyordum sürekli. Türkiye'nin uzay teknolojilerinde büyük fırsatlara açık olduğunu gördüğüm için dönmeyi tercih ettim." şeklinde yanıt verdi.

Özellikle Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, uzayın Türkiye'deki gündemini güçlendirdi.

Dr. Yıldız, Türkiye'de uzayla ilgili ciddi bir potansiyelin olduğunu vurgularken, geri dönüşünün kolay olmadığını da belirtti. Ancak, sürekli benzer işler yapmaktan sıkıldığını ve Türkiye'de daha farklı şeyler yapabileceğini fark etmesi, dönüş kararında etkili oldu.

Türkiye'deki uzay teknolojileri alanında büyük hedeflerinin olduğunu ifade eden Yıldız, bunlar arasında, uzay ekosisteminin kendi kendine işleyebilir hale gelmesi ve gençlere yeni iş sahalarının açılması gibi maddeler yer alıyor. Ayrıca, Türkiye'deki bilim merkezlerinin artırılması gerektiğini ve ülke genelinde daha fazla bütçenin uzay alanına ayrılması gerektiğini belirtiyor.

Dr. Yıldız, eğitim için yurt dışına gitmenin önemini vurgularken, Türkiye'deki öğrencilere de destek verilmesi gerektiğine değindi. Türkiye'nin uzay alanındaki potansiyelinin, gençlerin ve ülkenin geleceğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynayabileceği düşündüğünü de sözlerine ekledi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com