Massachusetts'de Öğrencilere Ücretsiz Sağlık Hizmeti

Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletine bağlı Boston kentinde dil okuluna giden Halil Budak, bu eyalette dil okulu vizesiyle bulunan öğrencilere, eyaletin, sağlık sisteminden ücretsiz faydalanmaları için tanıdığı önemli bir ayrıcalık hakkında bilgi verdi.

Massachusetts'de Öğrencilere Ücretsiz Sağlık Hizmeti
26 Nisan 2022 - 19:00
Amerika'da yaşasın ya da yaşamasın hemen herkes buradaki sağlık sisteminin aşırı derecede pahalı, Halil Budak'ın tabiriyle 'insan soyan' cinsten olduğunu biliyordur. Mesela en basitinden bir ambulans çağırmak 1.500 dolar.

Amerika'ya gelmeden önce çok ciddi bir ameliyat geçirdiğini ve sürekli kullanması gereken ilaçlar olduğunu ifade eden Budak, bu sebeple Amerika'daki sağlık sisteminin kendisi için önemli bir konu olduğunun altını çizdi.

Sık sık rahatsızlığı nüksettiği için ve bu dönemlerde antibiyotik kullanması gerektiği için, ABD'ye gelmeden önce bile bu tip durumlarda ilacı nereden yazdırıp en hızlı nasıl temin edeceği ile ilgili araştırma yapmış. 

Edindiği bilgiler doğrultusunda sadece bir kutu antibiyotiğin 100 dolar, bir de ilacı yazacak olan doktor ücretiyle birlikte 200 dolara mal olacağını öğrenince gözü korkmuş. O sebeple kendisini bir müddet idare etmesi için kutularca ilacı yanında getirmiş.

Bir süredir Boston'da yaşayan Budak, yakın zaman önce baş ağrısı ve halsizlik şikayetiyle hastaneye gidince, 1.5 saat bekletildiği hastanedeki doktorun, şikayetini dinledikten sonra "Olur böyle şeyler." diyerek bir ağrı kesici yazdığını, bir hafta sonra da sırf bunun için eve gelen faturanın 569 dolar tuttuğunu anlattı. Bu sadece hastaneye giriş ücreti. Bir hafta sonrasında ise gelen ikinci faturanın tutarı ise 985 dolar 94 cent idi. Verilen aspirinin ücreti de 2 dolar 64 cent. Yani sırf başı ağrıyor diye 1.500 dolar fatura ödediğini anlattı.

Amerika'ya yerleşip, dişten göze kadar her şeyi dolu dolu kapsayan bir sağlık sigortası yaptırmanız şart ki o zaman aylık ödemeleriniz bin dolarlara çıkıyor. Bu da çok büyük bir maddi külfet tabii ki.

Fakat Budak, aylar önce hastalanan bir arkadaşı hastaneye gidince, başka birinden önemli bir bilgiye ulaşmış. Eğer Massachussetts eyaletinde dil okulu için vizeniz varsa ve I-20 belgeniz güncel ise yani yasal yollarla kalıyorsanız, eyaletin 'Masshealth' adı verdiği bir sistemden faydalanma şansınız var.

Massachussetts'de öğrenci vizesi ile yaşıyorsanız, burada çalışma imkanınız olmadığından sigorta ödeme ve eğitim masraflarınızı karşılama şansınız olmayacağından, eyalet sizi sigortalıyor.

Hastalandığınızda, hastanede işleminiz bittikten sonra vezneye gidip I-20 belgenizi ve pasaportunuzu göstererek bu sigortayı yaptırabiliyorsunuz. Size verilen formu doldurmanız yeterli. Sigorta kartınız, basıldıktan sonra adresinize gönderiliyor. Artık ne sağlık sorunu yaşarsanız yaşayın MassHealth'den faydalanabiliyorsunuz. Yani tüm sağlık faturalarınızı sizin yerinize Massachussetts eyaleti karşılıyor.

Bu uygulamadan pek çok öğrenci maalesef haberdar değil.

KAYNAK: Halil BUDAK

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com