New Jersey'de Ev Kiraları ve Prosedür

'Deniz&Meltem' YouTube kanalı, Amerika Birleşik Devletleri'nde ev kiralama hakkında bilgi paylaştı. Son dönemde yaşanan global çaplı ekonomik kriz konut kiralarını nasıl etkiledi? ABD'de güvenli bölgeler nereler? Ev nasıl tutulur?..

New Jersey'de Ev Kiraları ve Prosedür
15 Mart 2023 - 16:55

ABD'ye yeni gelen biri için ev kiralamak Türkiye'deki kadar kolay değil. Çünkü ABD'de 'kredi skoru' denilen bir konu var. Yeni gelen birinin de kredi skoru oluşmadığı için, cebinizde paranız olsa da kolay kolay ev kiralayamıyorsunuz. Emlakçılar, kredi skoru olmayan kişilere cevap bile vermiyor.

Deniz&Meltem, kredi skoru olmadan ev kiralayabileceklerin ancak okul puanı düşük bölgelerde yani kötü muhitlerde mümkün olabileceğini söylüyor. Bazen de evlerinin bir odasını kiraya veren kişilerin kredi skorunu sorgulamadığını söylüyorlar.

Eğer ille de okul puanı yüksek ve iyi bir muhitte ev kiralamak istiyorsanız, oldukça yüksek bir peşinatı gözden çıkarmalısınız. O zaman da para konuşuyor yani. Paranız yoksa kefil bularak da bu işi halledebilirsiniz. Fakat Deniz&Meltem, ABD'de kefillik sisteminin de Türkiye'dekinden farklı olduğunu anlattı. Türkiye'de asıl borçlu kişi ödemeyi yapmadığı takdirde bankalar kefilden tahsilat yapar. Yani kefil oldunuz mu iş bitmiştir. Fakat Amerika'da kefil olan kişi imzayı attıktan sonra bile cayma hakkına sahiptir. Eğer kefilinz sonradan cayarsa, ev sahibi sizden yeni bir kefil isteyecektir ya da sizi evden çıkaracaktır. O sebeple kefilinizle aranızı sıcak tutmalısınız.

Kiralık ilanlarını ise, Türkiye'deki gibi sokak sokak gezip camlarda kiralık ilanı arayarak yapamazsınız çoğunlukla ABD'de. Bu tür işler genellikle internetten hallediliyor. Emlakçıların siteleri ya da popüler bilinen emlak siteleri mevcut. Bunun için en çok 'Trulia' ve 'Zillow' tercih ediliyor. Bu sitelerde fiyat bilgisi dışında evlerin okul puanlarını da görebilirsiniz. 7 ve üzeri okul puanları alan yerler elit bölgelerdir.

Onun dışında 'Facebook Market Place' ve 'Craiglist' gibi internet sitelerini de kullanabilirsiniz fakat buralarda dolandırıcılarla karşılaşma olasılığınız daha yüksektir.

ABD'de ev tutarken en önemli kıstas, güvenlik olmalıdır Deniz&Meltem'e göre. Malum ABD'de silahlı soygunlar sıkça rastlanılan durumlardır. Bu nedenle okul puanı yüksek yaşanabilir elit çevrelerde oturmak güvenliğinizi artıracaktır.

Onun dışında, camda kiralık ilanı görürseniz ve bilmediğiniz bir çevredeyseniz dikkat etmeniz gereken şey, bölgenin silueti olacaktır. Deniz&Meltem, eğer pencerelerde demir parmaklıklar varsa o bölgenin tehlikeli olabileceği anlamına geldiğini söylüyor. Sokaklar kirliyse ve dağınık bir yapılaşma da varsa, bölgenin güvensiz olduğuna emin olabilirsiniz. Marketlerde kasanın etrafında güvenlik bekliyorsa ya da çocuk parklarındaki çocukların davranış biçimlerinden bile bölgenin güvensiz olduğunu analiz edebilirsiniz.

New Jersey'de bir ev sahibi emlakçı ile anlaşmışsa, siz evi emlakçıdan bakın ya da bakmayın otomatikman evi tutarken bir kira bedelini emlakçıya ödemeniz gerekir. Bu durum eyaletten eyalete farklılık gösterir. Farklı eyaletlerde bu bedeli ev sahibi de ödeyebilir.

New Jersey, ABD'nin en küçük eyaletlerinden biri olmasına karşın bir ucundan diğer ucuna 4 saatte gidilebiliyor. North (Kuzey), South (Güney) ve Central Jersey (Merkez) olmak üzere 3 bölgeye ayrılmış bu eyalette, New York'a yakın olmak ama daha ucuz kira ödemek için ev tutuyorsanız Kuzey bölgesi New York'a yakın olan tarafıdır. Özellikle de kıyı şeridi. Eğer New York'ta çalışacaksanız ama daha az kira ödemek istiyorsanız buralarda ev tutabilirsiniz.

Güney kısımı ise New York'a bayağı uzak kalmaktadır. Bir kısmı Philadelphia eyaletine yakın olup bir kısmı da sayfiye bölgesidir. Bu bölgede iş potansiyeli düşüktür. Bu nedenle de kuzeye doğru çıkıldıkça evlerin fiyatları ve kalabalık artmaktadır.

ABD'de eyaletler kendi içlerinde 'county' denilen ilçelere ve onlar da kendi içlerinde 'city' denilen kasabalara ayrılmaktadır. Eğer okul puanı yüksek ve nezih bir bölgede kiralık ev bulamayıp hemen dibindeki kasaba da aynıdır diye düşünürseniz yanılabilirsiniz. Deniz&Meltem bu konuda uyarıyor! 5 dakikalık mesafelerde bile okul puanlarının ve dolayısıyla güvenliğin düştüğünü örnek gösteriyorlar.

İlçe ilçe neresi nasıl, ne içeriyor, güvenli mi, Türkler yoğun mu yaşıyor, ne tür ev modelleri var ve farkları nedir, komşunuz bir sapık mı anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

KAYNAK: Deniz Meltem

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com