H1B Vizesine Kimler Başvurabilir?

İlkay Zaman, Onal Gallant & Partners PC hukuk bürosunun kurucu ortaklarından Avukat David Fatih Gallant ile her yıl bu dönemlerde çekilişi yapılan H1B vize türünden ötürü Amerika Birleşik Devletleri'nde iş bulma sürecinin kızışması üzerine bir sohbet gerçekleştirdi.

H1B Vizesine Kimler Başvurabilir?
03 Mart 2023 - 15:24

Avukat David Fatih Gallant, Amerika'da çalışma vizelerinin çok kısıtlı dönemlerde verildiğini hatırlatarak Mart ayı itibariyle H1B vizesine başvuruların başladığını söyledi. Daha doğrusu bu ay ön başvurular Nisan ayında da nihai başvurular yapılıyor. Bu başvurular göçmenlik ofisine yapılıyor.

Bu başvuruyu yapabilmeniz için Martın en geç 2. haftasına kadar size sponsor olacak işvereninizi bulmuş, yani onları ikna etmiş ve avukatınızı bulmuş olmalısınız. Bu vize türü maalesef ABD vizeleri içinde en zor olanı. Çünkü normalde yılın 365 günü turist, öğrenci gibi pek çok vizeye başvuru yapılabilirken, sadece H1B çalışma vizesinin kısıtlı bir dönemi var. İşveren bulsanız bile dönemi gelmediğinde başvuru yapamıyorsunuz. Tıpkı DV Lottery çekilişi gibi.

Yılda ortalama 80-85 bin kişiye verilen bir kotaya sahip bu vize türü, sadece profesyonel meslek erbabına veriliyor. Microsoft, Google ve Facebook gibi çok büyük şirketler dahi elemanlarını bu yolla alıyor. Avukat Gallant, yıllar içinde artan aşırı talep nedeniyle belli bir süre önce böyle kura sisteminin getirildiğini söyledi. Önceden yılın her dönemi eleman ihtiyacı olan işveren ile iş başvurusu yapan kişiler bu vize türüne başvuru yapabiliyorlarmış. Yani o zamanlar, daha az başvuru olduğu için bu kota 1 yıl içinde bile dolmazken, şimdi başvuru sitesi açılır açılmaz binlerce kişi müracaat ediyor.

Çok önce belirlenen bu 80-85 bin kişilik kotanın artık 200-250 bine çıkarılması gerektiğini düşünüyor avukat.

Bu vize türünde ilk şart işverenin bulunması. Bazen ABD'de üniversite okuyan öğrenciler yasal çalışma süreleri içinde girdikleri firmalarda göze girerlerse o şirketler kendilerine daimi çalışabilmesi için sponsor olup bu vize türüne de başvurabiliyor. Onun dışında farklı ülkelerden uzmanlık alanınıza göre ABD'de sponsor olacak şirket de bulabilirsiniz. Sadece üniversite mezunları H1B vize türüne başvuru yapabilir. Başvurular işveren tarafından yapılır.

Göçmenlik kurumu ilk olarak başvurulan pozisyonun yalnızca üniversite mezunlarının yapacağı pozisyon olup olmadığını sorgular. İkinci sırada işverenin gerçekten böyle bir çalışana ihtiyacı olup olmadığını sorgular. Şirketlerin bunu ispat etmesi gerekir. Son olarak da işe alınacak olan kişinin başvurulan pozisyona uygun 4 yıllık üniversite diploması olup olmadığı incelenir.

4 yıllık üniversite mezunu olmayıp 12 yıl ve üzeri bir alanda çalışıp tecrübe edindiyseniz, bu da ABD'de H1B vizesi almanız için yeterli oluyor. Her 3 yıllık iş tecrübesi ABD'de 1 yıllık üniversite eğitimine eş tutuluyor çünkü. Örneğin siz bir yazılımcısınız fakat lise mezunu ya da 2 yıllık üniversite mezunusunuz. Fakat alaylı olarak Türkiye'de bu sektörde 12 yıl veya daha uzun süre çalıştıysanız siz de ABD'de yazılım alanında bu vizeye başvurabilirsiniz tabii bir sponsor işveren bulduysanız.

Bu vizeye, okuduğunuz alanda iş başvurusu yapmanız doğru olacaktır. Bunun için de mühendislik alanları, mimarlar, hemşireler, doktorlar, öğretmenlik alanları, finans ve muhasebe gibi alanların işi çok kolay. Fakat diyelim üniversitede Fransız Dili ve Edebiyatı okudunuz, fakat ABD'de bir muhasebe işi buldunuz! Avukat Gallant bu tip durumlarda işin çok çok zor olduğunu ifade etti. Çünkü birbiriyle alakasız meslekler.

Fakat bir de arada kalan meslek grupları var ki örneğin işletme okuyanlar marketing analyst, financial manager, marketing manager gibi çok farklı pozisyonlarda başvuru yapılabilirler. Tabii yine hatırlatalım, işverenin durumu ve gerçekten o pozisyonda elemana ihtiyacı olup olmadığını ispatlaması gerekir.

Onun dışında elektrik, tesisat, marangozluk gibi zanaat işlerinde üniversite koşulu aranmaz ve farklı vize kategorileri ile gelinebilir.

Sonuç itibariyle ABD'deki çok büyük şirketler de çok küçük işletmeler de 80-85 bin kota ayrılan bu vize türü ile kuraya katılıp eleman alacağından herkesin başvurusu onaylanmayacaktır. Bazen işverenin aranılan pozisyon için uygun olmadığı kanısına varılabilir. Yani göçmenlik ofisindeki görevliler ince eleyip sık dokudukları için olumsuz sonuçlar çıkabilir. Bazen sizlerden ek döküman isteyebilirler. O sebeple hazırlayacağınız dosyayı çok iyi inceleyip göndermenizi tavsiye ediyor avukat. Ön elemeyi geçenler nihai başvuruyu yapabilirler.

Diyelim ilk aşamada ret cevabı alındı. İşveren için de bu elemanı almak gerçekten büyük ihtiyaç ise yani önemliyse, göçmenlik mahkemesinde şansını bir kez daha deneyebilir. Hatta federal mahkemeye kadar yolu açık.

Bu konuyla ilgili firmada çalışan eski bir federal savcı Boşnak asıllı Amerikalı Enes Hajdarpasic'ten bilgi alıyor İlkay Zaman. Bu tip vize başvurularında ret alan ve davasını mahkemeye taşıyanlara karşı o dönem göçmenlik ofisi USCIS'ı savunuyormuş savcı olarak Enes Bey. Şimdi ise avukat olarak Onal Gallant & Partners PC'de çalışıyor ve haliyle başvurularda işin bütün püf noktalarını çok iyi biliyor. Kısaca önceden dosyaları reddeden kişiyken şimdi savunan kişi pozisyonunda diyebiliriz.

Firmaya [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: İlkay ZAMAN

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com