Alaska'lı Hemşire, Hatay'da Depremzedelerle İlgilendi

Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde yer alan Anchorage'da hemşire olan Teresa Gray adlı kadın, 8.500 mil yol katederek Hatay'ın Samandağ bölgesine geldi ve 9 Şubat gününden beri depremzedelere gezici klinik hizmeti veriyor.

Alaska'lı Hemşire, Hatay'da Depremzedelerle İlgilendi
03 Mart 2023 - 19:29

Hemşire Teresa Gray, Alaska, Anchorage'daki evinde 6 Şubat'ta Türkiye ve Suriye'yi vuran büyük depremi duyduğunda çocuklarıyla oyun oynuyordu.

Felaketten 8.500 mil uzakta olmasına rağmen, hemen harekete geçti.

Gray'in kâr amacı gütmeyen kuruluşu Mobile Medics International, dünyanın dört bir yanındaki insani krizlere gönüllü sağlık görevlilerinden oluşan küçük ekipler gönderiyor. 

Gray ve grubu, 2017'den beri düzinelerce felakete müdahale ederek beş kıtada 30.000'den fazla kişiye ücretsiz tıbbi bakım ve konfor sağladı. Geçen yıl, çalışmalarından dolayı 'En İyi 10 CNN Kahramanı' olarak CNN tarafından onurlandırıldı.

Gray, 7 Şubat'ta Türkiye Sağlık Bakanlığı'ndan yardım çalışmalarına katılmak için izin aldı ve ertesi sabah erkenden yola çıktı.

Gray, seyahat için son hazırlıklarını yaparken CNN'e, “Mümkün olan en kısa sürede deprem bölgesine varmak istiyoruz. Yani depremden yaklaşık 72 saat sonra orada olacağız.” dedi. 

Travma pansumanlarından antibiyotiklere ve asetaminofene kadar yüzlerce hastaya yardım etmek için malzemeleri topladı. Ayrıca ekibinin dondurucu kış koşullarında kendi kendine yetebilmesi için ihtiyaç duyacağı ekipmanı da hazırladı.

Gray ayrıca Londra'dan bir sağlık görevlisi, Malezya'dan bir doktor ve Missouri'den bir hemşire anestezistin de dahil olduğu ekibiyle temasa geçti. Türkçe bilmedikleri için birkaç da tercüman bulmak istiyordu.

Gray, Seattle ve New York'tan geçen destansı bir yolculuğun ardından nihayet 9 Şubat'ta Türkiye'ye indi ve ekibiyle orada buluştu. Hatay ilinin yolunu tuttular ve oraya vardıklarında Samandağ sokaklarında gezici klinik hizmeti vermeye başladılar.

Gray için gördüğü yıkımı anlamak zordu. "Yıkımın toplam miktarı... Bu muhtemelen şimdiye kadar bulunduğumuz herhangi bir görevde gördüğüm en büyük yıkım," dedi.

Pek çok yapı hasarlı olduğundan, hükümet tüm ailelerin dışarıda çadırlarda uyumasını zorunlu kılmıştı. Sevgililer Günü'nde çekilen bir cep telefonu videosunda Gray, kendisinin ve grubunun nasıl sokak sokak dolaşıp çadırlarda durup yardım teklif edeceklerini anlattı. Enkaz altında 12 saatten fazla mahsur kalan bir kız da dahil olmak üzere enkaz yaralanmaları için insanları ve yaşam koşullarının şiddetlendirdiği grip gibi hastalıkları tedavi ettiğini bildirdi.

Geceleri arabada uyuduklarını söyledi.

Gray, 10 günlük görevleri sırasında yüzlerce insanı tedavi ettiklerini söyledi. Tercümanlarından biri olan KT adını verdikleri bir lise öğretmeni, ekibinin önemli bir parçası oldu. Bir cep telefonu videosunda KT, Gray'e yardım ettikleri kişilerin ona söylediklerini anlattı.

19 Şubat'ta Gray, Alaska'ya geri döndü. Ertesi gün Türkiye'yi 6,3 büyüklüğünde bir artçı sarsıntı vurduğunda, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için hemen KT'ye ve yolculuğunda arkadaş olduğu diğer kişilere ulaştı. Şimdi ise çok yakında başka bir gönüllü ekibi göndermek için çalışıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com