ABD Kongresi'nde Gündem: 'Sosyal Medyadaki Denetimsiz Özgürlük'

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nde senatörler arasındaki gündem, sosyal medyanın gücü ve denetimsiz özgürlüğü! Sosyal medyanın, insanları takip ederek ilgi alanlarını kaydetmesine olanak tanıyan algoritmaların, demokrasiyi de tehdit ettiğini düşünen Kongre üyeleri rahatsızlıklarını dile getirdi.

ABD Kongresi'nde Gündem: 'Sosyal Medyadaki Denetimsiz Özgürlük'
01 Mayıs 2021 - 17:24
Örneğin Facebook'un editoryal kararlarını algoritmalar düzenliyor. Amaç, kullanıcıların Facebook'ta geçirdiği zamanı durmaksızın artırmak. Böylece reklam sayısı artıyor, insanlar yönlendiriliyor.

Sosyal medya platformlarının kullandığı yapay zeka destekli bu algoritmalar, kitlelerin istenilen
şekilde yönlendirilebilmesine olanak sağladığı için rahatsızlığa sebep oluyor. Bazı sosyal medya platformları, zararlı olacağı gerekçesiyle siyasi ya da bireysel pek çok içeriğe müdahale ediyor. Bu müdahaleler demokrasiye zarar verdiği gerekçesiyle tepki çekiyor. Konu, ABD Senatosu'nda da gündeme geldi.

ABD'li Senatör Chris Coons, kullanılan algoritmaların çocukların dikkati, toplum sağlığı ve demokrasi için zararlı olduğunu söyledi. Senatör Ben Sasse ise, "...ilgimizi çekmeye çalışan, ilgi alanımızı daraltmak isteyen ve adeta zehirli bir odaya götüren birileri var." yorumunda bulundu.

Sosyal medyanın son iki seçime olan etkisi de 5 yıldır ABD'de gündeme sık sık geliyor. Fikir
özgürlüğüne aykırı şekilde içerik silinmesi, kişilerin fikrini önemli ölçüde etkilediği görüşü sosyal medya şirketlerine yöneltilen eleştirilerden bir diğeri.

Kongre, sosyal medya algoritmaları üzerinde kontrolü artırma çağrısında bulundu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com