ABD'de Üniversiteye, Türk Kadın Rektör Seçildi

ABD’nin en iyi 10 üniversitesinden biri olan Duke Üniversitesi’nin rektör yardımcılığına çok sayıda adayın arasından Dr. Yakut Gazi seçildi. Dr. Gazi, “Türk sıcaklığı ve cana yakınlığım seçilmemde etkili oldu” dedi...

ABD'de Üniversiteye, Türk Kadın Rektör Seçildi
09 Mayıs 2022 - 13:38
Dünyanın en iyi 50, ABD’nin en iyi 10 üniversitesi arasında olan Duke Üniversitesi’nde yeni açılan eğitimde yenilik ve dijital eğitim ile akademik konulardan sorumlu rektör yardımcılığı görevine bir Türk getirildi.

98 yıllık üniversitenin eğitim teknolojisi artık Dr. Yakut Gazi’den sorulacak. Üniversite yönetimi bu önemli pozisyon için yapılan seçimde sıcaklık, samimiyet, cana yakınlık, dürüstlük ve işbirliğine yatkınlık gibi özelliklerin belirleyici olduğunu belirtti.

KADINLAR RAKİP DEĞİL DESTEKÇİ
Dr. Gazi, “Türk sıcaklığı ve cana yakınlığım seçilmemde etkili oldu. Anne ve babamdan öğrendiğim sevgi saygı ile herkesin güzel yanını görme gayretim önümü açtı” diyerek, şunları söyledi: “Hepimizin başarılı olması için imkân var, hepimizin başarılı olacağı yer var, rekabete değişik yaklaşmalı, birbirimize yardımcı olup destekleyerek hep birlikte başarılı olmak, deli gibi rekabet etmekten çok daha hayırlı. Kadınların işyerinde başarısı önemli. Bizden önceki jenerasyonda iş yaşamında kadınlar için daha az yer vardı, bu yüzden rekabet de daha fazlaymış gibi görünüyordu. Oysa bizim neslimizde kadınların birbirini daha çok desteklediğini  görüyorum. Ben de öyle olmaya çalışıyorum, hepimizin başarılı olması için yer ve imkân var.

İYİ İLİŞKİLER ÇOK ÖNEMLİ
Bizim alanımızdaki başarı ilişiklere bağlı. Hocalarla, ekip arkadaşlarıyla, üniversite yönetimi ile iyi ilişki kurup koalisyon ortamı sağlayınca başarı elde ediliyor. Böyle büyük işler için benim deneyimim ve yaptığım işlerin yanı sıra hocalarla birlikte iyi çalışmak, dersleri düzenleyen ekiple işbirliği yapmak, üniversite rektörünün onayı ve desteğini almak gerekiyor. Bütün bunları yapınca da beni sevdiler ve kabul ettiler.”

MEMUR ÇOCUĞU
İstanbul’da orta halli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Yakut Gazi, Ataköy Lisesi’nin ardından dershaneye burslu devam etti. Ev kadını annesi Umman Gazi, iki çocuğunun eğitimine katkıda bulunmak için zaman zaman terzilik yaptı. Yakut Gazi’nin, “Çok çalışkan ve dürüst biriydi” dediği babası Erson Gazi, 42 yıllık postacılık hayatını Sirkeci PTT Müdürü’yken emekli olarak noktaladı. Yakut Gazi, kazandığı Boğaziçi Üniversitesi Kimya Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra burada araştırma görevlisi, daha sonra da öğretim görevlisi oldu. Marmara Üniversitesi’nde eğitim bilimleri alanında doktoraya başladı. Eğitimin sürekli teknolojiyle döndüğünü fark etti, ancak Türkiye’de o sıralarda eğitim teknolojisi üzerine doktora programı bulamayınca yurtdışına gitmeye karar verdi. Barselona Üniversitesi’nde bir dönem araştırma yaptı. Texas A&M Üniversitesi Dwight Look College of Engineering’de uzaktan eğitim girişimlerini yönetti, Texas A&M-Central’da dağıtılmış öğrenme ve öğretim teknolojisini denetledi ve Katar’daki Texas A&M Üniversitesi’nde bilgi teknolojisi danışmanı olarak görev yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com