ABD'de Kuş Gribi Krizi: Uzmanlar Uyarıyor - "Covid-19'dan 100 Kat Daha Kötü Olabilir"

Amerika Birleşik Devletleri'nde kuş gribi vakalarının artmasıyla birlikte hastalık taşıyan hayvanların topluca öldürülmesi gündeme geldi.

ABD'de Kuş Gribi Krizi: Uzmanlar Uyarıyor - "Covid-19'dan 100 Kat Daha Kötü Olabilir"
07 Nisan 2024 - 22:42 - Güncelleme: 07 Nisan 2024 - 22:55

Amerika Birleşik Devletleri'nin çeşitli eyaletlerinde kuş gribi vakalarının artmasıyla birlikte hastalık taşıyan hayvanların topluca öldürülmesi gündeme geldi.

Michigan'daki bir kümes hayvanı tesisi ve Texas'taki bir yumurta üreticisinin bildirdiği vakaların yanı sıra Texas'ta bir insana da virüsün bulaştığı kaydedildi. Bu vaka, yüksek derecede patojenik kuş gribi A(H5N1) virüsünün bir memeliden insana bulaşmasının bilinen ilk örneğini teşkil ediyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, vakaların ardından halkın genel riskinin düşük olduğunu açıklarken, kuş gribi A(H5N1) olan hayvanlarla yakın temas halinde olan kişilerde enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Salgının başlangıcından bu yana dünya genelinde milyonlarca kuş ve binlerce memeli hayvanın ölümüne yol açtığı tahmin ediliyor. Ancak ABD'de virüsle mücadele kapsamında hastalık bulaşan hayvanları öldüren kümes hayvanı yetiştiricilerine zararları tazmin ediliyor. Bu uygulama, üreticileri salgınları daha hızlı bildirmeye teşvik etmek amacıyla yapılıyor.

Ancak tazminat uygulaması, endüstriyel çiftçilik uygulamalarını pekiştirdiği ve bulaşma riskini artırdığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Bazıları, endüstriyel çiftliklerin hayvanların bağışıklık sistemlerini zayıflattığı ve hastalıkların yayılmasını kolaylaştırdığına dikkat çekiyor.

Kuş gribi virüsünün Kovid-19'dan çok daha tehlikeli olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, mutasyona uğrayıp yüksek vaka ölüm oranını sürdürürse daha da kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade ediyorlar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com