Ülkelerin Gözünde Türkler Neden Kara Listede?

Dünya turu yaptığı sırada bitmek bilmeyen pandemi nedeniyle, o dönem vize istemeyen ve PCR ile aşı zorunluluğu olmayan tek ülke olduğu için Meksika'ya gidip şu vakte kadar orada kalan Yağmur Arat, Türklerin neden kara listede olduğuna dair tüm gerçekleri anlattı.

Ülkelerin Gözünde Türkler Neden Kara Listede?
22 Haziran 2022 - 15:14
Yağmur Arat 6 aydır yaşadığı Meksika'dan ayrılmadan önce çektiği bu video ile Türklerden gelen soruları yanıtladı. Buradan sonra dünya turuna kaldığı yerden devam edecek olan Arat'ın yeni rotası Orta Amerika olacak.

Yağmur Arat, 2017 yılından beri dünya turu yapıyor. Pandemi döneminde turuna ara vermek zorunda kalmış. Pandemi dönemi ve sonlara doğru bir tek Meksika'nın açık olduğunu hatırlattı. Ne PCR, ne aşı zorunluluğu, ne de seyahat engeli vardı Meksika'da. İşte bu yüzden Meksika, pandemi döneminde tüm dünyadan turist akınına uğradı. Tabii bunlar arasında Türkler de vardı. Arat da bu sebeple Meksika'yı konaklamak için seçmişti.

Ekim sonu Meksika'ya gelen Arat, çok gergin bir uçuş gerçekleştirdiğini söyledi. Çünkü daha Türkiye'den bile çıkmadan görevliler tarafından çok sorgulandığını anlattı. Neden Meksika'ya gidiyor? Orada ne yapacak? Ne zaman dönecek? Ne kadar kalacak? Gibi sorularla karşılaşmış. Ve Meksika havaalanında, görevlilerin, Türklerin birçoğunu almayıp geri gönderdiğini öğrenmiş.

Türkiye'deki sorguyu atlatıp uçağa bindikten sonra çok tedirgin bir seyahat gerçekleştirmiş. Çünkü Meksika'ya giriş yapıp yapamayacağından emin olmadığını ifade etti. Bu durumun perde arkasını da Meksika'da yaşamaya başladıktan sonra kavramış.

Meksika Türkleri Neden Kabul Etmiyor?
Arat, bu krizin arka planını, Meksika'ya geldikten sonra daha net kavradığını belirtti. 6 ay öncesine kadar kriz bu kadar da büyük değilken, şimdi Meksika neredeyse Türklere vize vermez duruma geldi.

Bu konuda Arat, son yıllarda Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Türklerin birçoğunun Meksika'ya gelip illegal yollarla Amerka'ya giriş yaptıklarını öğrendiğini aktardı. Hatta bazıları da Amerika'dan kaçak olarak Kanada'ya geçiyormuş. Bu sayı son aylarda aşırı derecede artış gösterince, ABD, Meksika'lı yetkilileri Türkleri almamaları konusunda uyarmış. Daha doğrusu turist olduklarından emin olmaları konusunda uyarmış.

Bu nedenle Meksika'lı yetkililer havaalanında uçaktan inen Türkleri uzun süre sorgulayıp turist olduklarını kanıtlamalarını istiyor. Uçağın neredeyse yarısını ülkeye almayıp geri gönderiyor.

Arat, özellikle de Ağrı'dan Meksika'ya insan kaçakçılığı yapan bir şebeke olduğundan bahsetti. 15 bin dolar karşılığında Ağrı'dan Meksika'ya insan getirip, Amerika'ya ve Kanada'ya kaçak yollarla girmelerini sağlıyorlar.

Kaçakçıların bu rotayı kullanmasının sebebi ise, önceden Meksika vizesinin çok kolay alınması ve Amerika'ya sınırı olmasıydı. Fakat kaçak geçen Türklerin sayısında patlama yaşanınca Meksika, ABD ve Kanada Türkleri kara listeye almış.

Bunu deneyen insanların canlarını tehlikeye attığını söyleyen Arat, Meksika'nın kuzey bölgesinde kartellerin eline düşerseniz çok kötü şeyler yaşayabileceğiniz ve hatta ölebileceğiniz konusunda uyardı.

Kendisinin Meksika'ya geldiği Ekim ayı sonunda bile durumun bu kadar vahim olmadığını, ancak yaşanan dolar krizinden sonra Türkiye'de alım gücünün iyice düşmesiyle kaçak gelenlerin sayısında giderek bir patlama yaşandığını söyledi.

Bu nedenle gerçekten turist olarak Meksika'ya gelip gezmek isteyen Türklerin de işi zorlaşmış durumda. Çünkü normalde önceden Meksika'ya gelmek için sadece bir form doldurulup standart 180 günlük vize alınırken, şimdilerde gelmeyi başarabilen Türklere sadece bir aylık vize zor veriliyor.

2014 yılından beri yurtdışı seyahatleri yapan Arat, daha önce 2018 yılında da Meksika'ya tatile gelmiş. Fakat o zaman 100 peso ile alışveriş yaptığında cebinden 20 lira çıkarken, bu defa Meksika'ya 6 ay önce geldiğinde cebinden 40 lira çıktığını, ama şimdilerde 80 lira çıktığını üzülerek anlattı.

Buradan sonra Guatemala'ya gidecek olan Arat, oranın parasının bile Türk Lirası'ndan değerli olduğunu, 1 Guatemala parasının 2 lira ettiğini örnek verdi. Hal böyle olunca gezmenin de artık maddi anlamda zorlaştığını ifade eden Arat, bu da yetmezmiş gibi kaçak olarak ülkelere giriş yapan Türkler yüzünden gittiği her ülkede havaalanlarındaki yetkililer tarafından çok fazla sorgulanır olduğunu anlattı.

Hatta Meksika'ya Amesterdam üzerinden aktarmalı gelirken, birkaç saat beklediği o aktarma alanında bile çok fazla soruya maruz kalmış. 2014 yılından beri çok sayıda ülke gezdiğini ama hiç böyle bir muameleye maruz kalmadığını belirten Arat, maalesef ki Türk pasaportunun da Türk Lirası gibi değer kaybettiğine dikkat çekti.

KAYNAK: Yağmur Arat

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com