TR'de Subay Olacaktı, ABD'li Eşi Hayatını Değiştirdi

Türkiye'den kalkıp ABD'ye yerleşmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bunun için de en garanti yolun ABD'li bir eş bulmaktan geçtiğini düşünenler maalesef ki evlilik çetelerinin ellerine düşebiliyor. Peki, Amerikalı bir eşle evli olmak sanıldığı kadar güzel mi? abdpost.com editörü Özlem Özgüt Yörekli bu soruyu, sosyal medyadan 'Amerika Günlüklerim' adıyla tanıdığımız Oğuzhan Kibar'a sordu.

TR'de Subay Olacaktı, ABD'li Eşi Hayatını Değiştirdi
28 Şubat 2023 - 16:24 - Güncelleme: 28 Şubat 2023 - 16:31

Oğuzhan Kibar, 1,5 yıldır bir Amerikalı ile evli ve New Hampshire'da yaşıyor. Fakat onların evliliği pek çok kişinin sandığının aksine gerçek bir aşk evliliği. Sosyal medyadan kendisine ulaşıp ne kadar şanslı olduğunu söyleyenler için abdpost.com aracılığıyla açıklama yaptı.

15 TEMMUZ OLAYLARI SUBAY OLMASINI ENGELLEDİ

Kibar, aslında Kuleli Askeri Lisesi'ni bitirip ardından Kara Harp Okulu'na girmiş ve subaylığına iki yıl kala maalesef 15 Temmuz olayları yaşanınca okulunun kapanması nedeniyle bu hayaline ulaşamamış. Fakat yeni durumlara çok çabuk adapte olabilen yapısı sayesinde bu travmayı kolay atlatmış ve hayatına yeni bir yön vermek için hemen girişimde bulunmuş.

2014 yılında Kara Harp Okulu'nda okurken, ileride NATO'da bir Türk subayı olmayı hedeflediğinden, öğrendiği İngilizceyi geliştirmek için zaten yıllardır yurtdışından online arkadaşlar edindiğini ve sıkça Avrupa seyahatleri yaptığını söyledi. Zaten subay olmayı kafasına koyduğu için hiçbir zaman zihninde bir yabancıyla evlenip de o ülkenin vatandaşı olmak gibi bir düşünce olmamış. Hele ki Amerikalı bir eş asla düşünmemiş.

AMERİKALI EŞİYLE NASIL TANIŞTI?

Kibar, tesadüfen şu anki eşiyle online şekilde tanışıp 7-8 ay yazıştıktan sonra onu Türkiye'ye davet etmiş. Fakat ailesi Türkiye aleyhine yapılan propagandalar nedeniyle kızlarını göndermek istememiş. Bunun üzerine çiftimiz Macaristan'da iki haftalık bir tatil programı yapıp orada yüzyüze tanışmışlar. Ardından 2016 yılının sonlarında arkadaşını ailesiyle tanıştırmak üzere Türkiye'ye davet edince bu defa gelmiş. Fakat o dönem önce İnönü Stadyumu, ardından Ankara Büyükelçiliği ve son olarak yılbaşı gecesi Ortaköy'deki gece kulübü Reina'da bombaların patlatılması nedeniyle biraz korku dolu anlar yaşanmış.

Eşi Türk yemeklerine bayılmış, ailesini çok sevmiş. Türk kültürüne olan ilgisi ve merakı katlanmış. Türkiye'den güzel izlenimlerle ayrılmış. Kibar ise, 2021 yılına kadar eşinin ailesiyle tanışma şansı yakalayamamış, evlenmek üzere ABD'ye geldiğinde tanışmışlar. Maalesef dünürler yüzyüze tanışamamışlar henüz. Kibar'ın ailesinin vize süreci devam ediyor, vize aldıklarında onlar ABD'ye tanışmak üzere geleceklermiş.

EŞİ, TAM BİR TÜRK HAYRANI!

Kader ağlarını öyle bir örüyor ki, eşi son derece Türk ve Türkiye hayranı bir kadın. İnternetten Türkiye'yi araştırıp ilgi duyuyor. Hatta öyle ki Boston'da bir Türk derneğine katılıp Türk arkadaşlar edinmiş ve Kibar ile internetten tanışınca oradaki arkadaşlarına Kibar'dan bahsetmiş. Onlar da askeri okulda okuduğu için güvenilir olduğunu söylemişler. İkisinin de hayali, Kibar subay çıktıktan sonra Türkiye'de yaşamak olmuş. Fakat Kara Harp Okulu'nun o dönem kapanması ile maalesef bu hayalleri de suya düşmüş.

Kara Harp Okulu'ndan tasfiye edilince ilk etapta ailesiyle Polonya'da bir restoran açıp dört sene orada kendi işini yapmış Kibar. Hatta eşine de o zamanlar evli değilken Polonya'da yaşamayı teklif etmiş, fakat eşi Polonya dilini pek sevmediği için kabul etmemiş. Ayrıca, ağız ve diş hijyeni üzerine bir mesleğe sahip olduğundan, diplomasının Polonya'da geçmeyeceğini ifade etmiş.

Kibar, kendisini bir anda Amerika'da bulmuş ve sosyal medyadan pek çok kişi kendisine anlaşmalı evlilik yapıp yapmadığını sormuş. Hatta ne kadar para ödediğini bile soranlar olmuş. Oysa ki hiç böyle bir hayal kurmadığından bu yorumlar kendisini çok şaşırtmış. Kendisi de daha sonra ABD'deki çevresinde sahte evlilikler yapıp çetelerin eline düşenlerden haberdar olunca bu durumun çok yaygın olduğunu kavramış.

KÜLTÜREL ŞOKLAR ZORLUYOR MU?

Kibar, bir yabancıyla evli olmanın dışarıdan toz pembe bir dünya gibi algılandığını ama aslında farklı iki kültürden gelen insanların anlaşmasının çok daha zor olduğuna işaret etti. Kültür şoku yaşamak, memleket ve aile özlemi çekmek sanıldığı kadar kolay değil. Eşinizi ne kadar çok sevseniz de yapınız zorluklara, yeniliklere ve yalnızlığa kolay alışmanıza engelse bu evliliği yürütemeyebilirsiniz. Keza Kibar, kırsal bir bölgede yaşadığını, en yakın komşularının 100 metre uzakta olduğunu, en yakın markete 20 dakikada ulaşabildiklerini ve sadece bir tane arkadaşı olduğunu belirterek, kendisinin şikayetçi olmadığını çünkü her duruma kolay adapte olabildiğini anlattı. Yani sahte evlilik yapmasanız da bu tür zorluklarla baş edebilecek bir bünyeye sahip değilseniz o evliliği yürütmeniz de zor olacaktır. Zaten günümüzde kendi milletinizden biriyle bile evlenseniz hayat koşulları bir evliliği yürütmeyi yeterince zorlaştırırken bir yabancıyla evli olmak çok daha zorlu bir süreç.

Örneğin kendisi askeri disiplinden geldiği için ve Türk kültüründe hep 'elalem ne der' diye düşünüp kendimizi kastığımız için, Kibar, eşinin Amerikalı olmasından kaynaklanan rahatlığa başlarda zor alışmış. Bazen ufak tefek çatışmalar yaşansa da nihayetinde Kibar, eşinin doğru olanı yaptığını söylüyor. Her ikisi de eğitimli insanlar olduğu için de bu durumu aşmak zor olmamış.

Kibar, her ne kadar ailesi geleneksel bir yapıya sahip olsa da kendisinin kuralları esnetmede sorun yaşamadığını ifade etti. Bu sebeple ABD'de eşinin ailesiyle küçük bir tören eşliğinde nikah kıyılmış ve kendi ailesi maalesef törene katılamamış. Ama bunu sorun etmiyor.

EŞİ, ÇOCUKLARINA TÜRKÇE İSİM KOYMAK İSTİYOR

Eşinin ailesinin kafasındaki kötü Türkiye imajını da zaman içinde değiştirmeyi başaran Kibar, onları çok iyi anladığını ve hak verdiğini söyledi. ABD'de şu anda siber güvenlik alanında iş hayatına devam ediyor. Eşini de çok seviyor ve asla en ufak bir pişmanlık duymuyor. Eşi de internetten bazen Türk yemekleri araştırıp pişiriyor ve Muhteşem Yüzyıl gibi Türk dizilerini izliyormuş. Hatta ileride çocukları olduğunda mutlaka Türkçe isim koymak istiyormuş. Kibar ise, hem Türkçe hem Amerikan ismi koymak niyetinde. Eşi halen daha Türkiye'de yaşamalarını istiyormuş ve bir yandan da Türkçe öğreniyormuş. Kibar'ın babasıyla telefonda Tükçe pratiği yapıyormuş.

SAHTE EVLİLİK KONUSUNDA UYARDI!

Kendisi aşk evliliği yapan Kibar, sahte evlilik konusunda insanları uyarıyor. Çünkü bu çetelerin ellerine düşenler devamlı büyük paralar ödemek zorunda kalıyor ve sınrdışı edilmek tehdidi altında yaşıyorlar. Hiçbir özgürlükleri kalmıyor. İnsanlara bu konuda avukata danışmalarını tavsiye ediyor Kibar.

Bu keyifli sohbeti yukarıdaki videodan izleyip daha detaylı bilgi edinebilir ve Oğuzhan Kibar'ı daha yakından tanıyabilirsiniz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com