Milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştu: Bubonik vebası, yeniden ABD'de görüldü

Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinde bubonik veba teşhisi konulan bir kişi acil tedavi altına alındı. Bubonik, 1300'lü yıllarda Avrupa'nın nüfusunu kıran ve yaklaşık 100 milyon kişinin ölümüne neden olan bir veba olarak biliniyor.

Milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştu: Bubonik vebası, yeniden ABD'de görüldü
15 Şubat 2024 - 12:54 - Güncelleme: 15 Şubat 2024 - 13:01

Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinde, bubonik veba teşhisi konulan bir kişi tedavi altına alındı. Deschutes County Sağlık Hizmetleri Birimi'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, hastalığın kaynağı muhtemelen veba belirtileri gösteren bir kedi olabilir.

Sağlık görevlileri, veba teşhisi konulan kişinin yakın çevresiyle iletişime geçerek gerekli önlemleri aldı. Ayrıca, evcil hayvanların da takip edilerek gereken tedbirlerin alındığı belirtildi.

Veba, enfekte olmuş bir hayvandan veya hastalığı taşıyan bir böcekten insanlara ve diğer hayvanlara bulaşabilir. Ancak erken teşhis edildiğinde, antibiyotik tedavisiyle hıyarcıklı veba hastalığı kontrol altına alınabilir.

Oregon eyaletindeki sağlık yetkilileri, en son 2015 yılında bubonik veba vakasıyla karşılaşıldığını belirtti. Ancak bu yeni vakada, hastanın kedinin hastalığını kapmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor.

Bubonik veba, tarih boyunca ciddi salgınların yaşanmasına sebep olan bir hastalıktır. 1300'lerin ortalarında Avrupa'yı kasıp kavuran ve "Kara Ölüm" olarak bilinen veba salgını, kıtanın neredeyse yarısının hayatını kaybetmesine sebep olmuştu.

Vebanın 14. yüzyıldaki yaklaşık 475 milyon olan dünya nüfusunu 350-375 milyona düşürdüğü tahmin ediliyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com