Gazze'ye Yardım Götüren WCK Konvoyuna İsrail'den Saldırı: 7 Gönüllü Hayatını Kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri Washington merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen, Gazze'de insani yardım faaliyetlerinde bulunurken İsrail jetlerinin saldırısına uğradı ve 7 personel hayatını kaybetti.

Gazze'ye Yardım Götüren WCK Konvoyuna İsrail'den Saldırı: 7 Gönüllü Hayatını Kaybetti
05 Nisan 2024 - 13:30 - Güncelleme: 05 Nisan 2024 - 13:41

Amerika Birleşik Devletleri Washington merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK), Gazze'de insani yardım konvoyları ile yardım faaliyetlerini sürdürürken İsrail jetlerinin saldırısına uğradı. Saldırı sonucunda 7 personel hayatını kaybetti.

Doğal afette vatandaşlara, sınırda göçmenlere, pandemide doktorlara ücretsiz yemek dağıtan WCK'nın kurucusu Jose Andres, İsrail'in, yardım konvoyuna düzenlediği saldırının "talihsiz bir hata olmadığını" açıkladı. 

Hayatını kaybeden çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğu belirtilen açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araçta bulunduğu kaydedildi.

Andres,İsrail ordusunu, yardım çalışanlarını "sistematik bir şekilde, araç araç hedef almakla" suçladı ve saldırının bir hata ya da yanlışlık olmadığını belirtti.

“Saldırı sırasında İsrail Ordusu ile koordinasyon içinde olmasa da, hiçbir demokratik ülke ve ordu sivilleri ve yardım çalışanlarını hedef alamaz” diyen Andres'e göre, WCK'nın konvoyu, İsrail güçlerinin denetimi altındaki çatışma yaşanmayan bir bölgede vuruldu.

Uluslararası Tepkiler:

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in, sivillerin hayatını korumak için yeterince çaba sarf etmediğini ifade ederek, soruşturmanın hızla sonlandırılmasını ve sorumlulardan hesap sorulmasını istedi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Gazze'deki durumun giderek katlanılamaz hale geldiğini belirterek, İsrail'e silah satışının durdurulması çağrısında bulundu.

Saldırı öncesi bölgede günlük yemek dağıtımı yapan WCK, saldırı sonrası Gazze'deki faaliyetlerini durdurdu.

Ayrıca, Amerikan Yakın Doğu Mülteci Yardımı (Anera) da Gazze'deki faaliyetlerini dondurduğunu açıkladı.

World Central Kitchen, Türkiye'deki depremler sonrası yardım çalışmalarına katkı vermiş ve zorlu süreç içerisinde 20 milyon öğün dağıtmıştı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com