Dîvânu Lugâti't-Türk'ün 950. Yılı: Türk dilinin zengin mirası UNESCO'da onurlandırılacak

Türk dilinin kökenlerini ve yapılarını derinlemesine inceleyen Kaşgarlı Mahmud'un eşsiz eseri Dîvânu Lugâti’t-Türk, 950. yıl dönümünde UNESCO'nun düzenlediği etkinliklerle onurlandırılacak.

Dîvânu Lugâti't-Türk'ün 950. Yılı: Türk dilinin zengin mirası UNESCO'da onurlandırılacak
01 Mart 2024 - 14:55

Büyük Türk dilbilimcisi ve ileri gelen Karahanlı soylusu Kaşgarlı Mahmut tarafından 1074 yılında Türk dünyasına armağan edilen, Türk dilinin ilk sözlüğü olan Dîvânu Lugâti’t-Türk, yazılışının 950. yılına özel UNESCO' nun  2024-2025 yılında yapılacak olan anma etkinlikleri çerçevesinde kutlanacak.

İlk Türk sözlüğü olarak bilinen Divan-ı Lügati't Türk, Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072 yılında kaleme alınan ve 1076 yılında tamamlanan kadim bir eserdir. Türkçe'nin zenginliğini anlatmak amacı taşıyan bu sözlük aynı zamanda Türklerin kültürünü, geleneklerini ve yemeklerini anlatır. Gökbilimci olan Kaşgarlı Mahmud'un çizdiği ilk dünya haritası bu eserinde görülür.


Türk dilinin gelişimine büyük katkı sağlayan bu önemli eserin 950. yıl dönümü, Türk kültürü ve dilinin uluslararası alanda tanıtılması açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com