ABD'de Vergi Beyannamenizi Kendiniz Doldurun!

'Oguz Fly' YouTube kanalı, Amerika Birleşik Devletleri'nde Uber, Lyft ve Doordash işi yapanlar için vergi döneminde beyanname doldurma konusunu ele aldı...

ABD'de Vergi Beyannamenizi Kendiniz Doldurun!
18 Mart 2023 - 14:05 - Güncelleme: 18 Mart 2023 - 14:07

Bu videonun; Uber, Lyft ve Doordash gibi işler yapan kişilere çok faydalı olacağını hatırlatalım. TIR şoförlerinin de nasıl vergi ödeyeceğine değinilen videoda ayrıca vergiler düşüldükten sonra yıllık kazançlardan elde ne kaldığı reel bir şekilde gösteriliyor.

VERGİLER NE ZAMAN ÖDENECEK?
ABD'de, 2022 yılına ait olan vergiler Şubat-Nisan ayları arasında ödenecek. Yani şu dönem vergi dönemi. Yasal olarak elde ettiğiniz tüm gelirlerin vergisini ödemek zorundasınız.

Bunun için W2 ve 1099 formlarını bilmeniz gerekiyor. Eğer sigortalı bir işte çalışıyorsanız W2 formunu doldurmalısınız. Fakat Uber, Doordash, Lyft, Amazon Flex gibi aracınızla kendi işinizi yapıyorsanız da 1099 formunu doldurmalısınız. Oğuz Bey, kendi aracıyla TIR şoförlüğü yapanların da 1099 formunu doldurmaları gerektirğini söylüyor.

Yani özetle, bir şirkette sigortalı ve maaşlı personel olarak çalışanların zaten genel olarak vergileri kesildiği için onlar W2 formunu dolduruyorlar. Fakat 'private contractor' yani bir şirket için dışarıdan bağımsız çalışan personeller de 1099 formunu doldurmalılar. Böyle çalışanların vergisi kesilmediği için giderlerini düştükten sonra vergi ödüyorlar.

Diyelim bir yazılımcı senelik 80 bin dolar kazandığını söylüyorsa bu ne anlama gelir? Yani eline kalan net para ne kadardır? Şimdi bu rakamı 12 aya böldüğünüzde ortalama 6 bin 700 dolar aylık maaş olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat eyalet vergisi, federal hükümet vergisi, sosyal güvenlik vergisi gibi kesintilerden sonra maaş eriyor.

Bunu hesaplamak için de Oğuz Bey, öncelikle 80 bini 16'ya bölmenizi söylüyor, fakat bu oran eyaletten eyalete farklılık gösteriyor. Yani çoğunlukla, 80 bin dolar yıllık kazanan birinin aylık eline geçen maaş 5 bin dolara tekabül eder. 

Eğer yaşadığınız eyaletteki oran daha yüksek değil ise yıllık size vadedilen maaş toplamını 16'ya bölerek aylık kazancınızı hesaplayabilirsiniz.

Diyelim diğer türlü Uber tarzı işler yaptınız! Size verilen bir 'gros' ciro var! Örneğin senelik 40 bin dolar ciro yaptınız. Bunun ne kadarı vergiye gider? Burada en önemli kıstas sizin gider kalemleriniz. Çünkü giderleriniz olduğu için kazancınızın tamamı üzerinden vergi ödemezsiniz.

Bu tür işlerde iki tür gider mevcuttur. İlki aslında sizin ne kadar harcadığınız yani hizmeti verebilmek için gerekli olan benzin, aracın sigortası, bakım ve onarım masrafları, plaka, aracın yıpranma payı, lastik gibi tüm gider kalemlerini düşebilirsiniz. Ama tabii tüm giderlerin faturalarını biriktirmelisiniz.

İkinci gider kalemi ise standart kabul edilen gider türüdür. Mil başına ortalama 60 cent diyor Oğuz Bey. 

Son üç senedir kendi vergi beyannamesini kendisinin doldurduğunu söyleyen Oğuz Bey, videosu aracılığıyla yardımcı olmak istiyor. Kesinlikle bir tavsiye niteliği taşımıyor. Videonun 7. dakikasından itibaren uygulamalı örneği izleyebilirsiniz.

KAYNAK: Oguz Fly

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com