ABD'de Otomobil Alım Satım İşlemleri

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Esat Şenol, ABD'ye yeni gelenler ya da gelecek olanlar için otomobil alım işlemleri ve süreç hakkında bilgi verdi. Malum, bu ülkede New York gibi birkaç bölge dışında toplu ulaşıma ağırlık verilmediğinden, otomobilsiz bir yaşam sürdürmek pek de mümkün değil.

ABD'de Otomobil Alım Satım İşlemleri
04 Mart 2023 - 14:32

ABD'de otomobil nasıl alınır, nelere dikkat edilmeli, satış işlemleri nasıl gerçekleşir gibi soruların cevabını Esat Şenol verdi.

ABD'de iki yolla otomobil satın alınabileceğini belriten Şenol, aslında tıpkı Türkiye'deki gibi ya ikinci el satan şahıslardan ya da galerilerden otomobil satın alabileceğinizi söyledi.

Amerika'da, eğer şahıslardan otomobil satın alırsanız sadece ruhsatla satıcının ismini yazıp imzalamasının yeterli olacağını ifade etti Şenol. Siz de DMW'ye (Department of Motor Vehicles) gidip aracı üzerinize geçirebiliyorsunuz bu sayede.

Ama eğer 'dealer' yani galerilerden araç satın alırsanız ve eğer yaşadığınız eyalette bu işlemi gerçekleştiriyorsanız, galeri sahibinin vereceği aracı üzerinize almanızı sağlayacak belge 'reassignment', 'below sale', ruhsat ve varsa eski ruhsat ile galericinin dolduracağı diğer tüm evraklarla birlikte DMW'ye gidip aracı üzerinize geçiriyorsunuz.

TÜRK EHLİYETİ İLE ARACI ÜZERİNİZE GEÇİREBİLİR MİSİNİZ?
Türklerin en çok sorduğu sorulardan biri olan, "Türk ehliyeti ile aracı üzerinize geçirmek ya da satın almak mümkün mü?" sorusuna da cevap verdi Şenol. Bu durum Şenol'un yaşadığı New Jersey eyaletinde mümkün. Çünkü New Jersey, çok fazla göçmenin yaşadığı bir eyalet olduğu için kurallar biraz daha esnek. Yalnız DMW'ye gittiğiniz zaman yanınınzda pasaportunuz ve Türk ehliyetinizin olması şart. Diğer eyaletleri araştırmanız gerekir. 

Diyelim ABD'ye kaçak geldiniz ve pasaportunuza el koydular. Fakat Türk ehliyetiniz yanınızda. O zaman otomobil galerileri, sizin sadece ehliyetiniz ile ruhsat çıkarıyorlar.

Şenol, sahtekarlıklar konusunda da uyardı! Yeni gelen herkes elindeki kısıtlı parasını iyi değerlendirmek maksadıyla hele ki 1 doların 18.5 TL olduğu düşünülürse, ucuza araç sahibi olmak için bazı hatalar yapıyor. Örneğin Şenol'un bir arkadaşı geçenlerde 15 bin dolarlık aracı 8 bin dolara aldığı için sevinirken aldığı aracın çalıntı çıkması sonucu hiçbir işlem yapamıyor ve 8 bin doları havaya uçmuş durumda. Gece vakti siyahi birileri sadece renkli ruhsat fotokopisi ile kendisine satış yapmışlar. Aracı üzerine geçirmek için DM'ye gittiğinde acı gerçekle yüzleşmiş. Şimdi yana yakıla otomobilin sahibini arıyor fakat bulsa ne değişecek. Türk Lirasıyla 148 bin lirası heba oldu.

O sebeple Şenol, güvenilir yerlerden ya da gerçekten yakından tanıdığınız kişilerden araç satın almanızı tavsiye ediyor. Eğer şahıslardan alıyorsanız iyi tanıdığınız kişiler olsun ama galerilerden alacaksanız ABD'de DMW'ye bağlı olan bu işletmelerin son derece güvenilir olduğunun altını çizen Şenol, hepsinin yasalara uymak zorunda olduğunu belirtti. En azından araçta bir sorun ile karşılaşırsanız karşınızda bir muhatabınız olacaktır.

ABD'de hem ikinci el hem de sıfır otomobil satan galeriler mevcut. Galeriler biraz daha karlı satsa da güvenilirlik açısından Şenol onları tercih etmenizi öneriyor, eğer birinci derece tanıdıklarınız yoksa Amerika'da.

Mesela Fecbook'taki Türk gruplarında kimilerinin 7-8 bin dolarlık araçları 3-4 bin dolara ilan verdiklerini görebilirsiniz. Fakat hiç tanımadığınız bu kişilerin yukarıdaki örnekte olduğu gibi sizi dolandırma olasılıkları daha yüksek. Otomobilin çalıntı olma ihtimali, ciddi arıza olma ihtimali var. ABD'de işçilik ve parçaların da aşırı pahalı olduğunu düşünürseniz daha dikkatli adım atmalısınız.

KAYNAK: ESAT ŞENOL

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com