ABD'de Ev, Otomobil, Yazılım ve TIR Sektörü

2017 yılından bu yana Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan ve yazılım sektöründe çalışan 'Oğuz Fly' YouTube kanalından Oğuz, son yıllarda ABD'deki teknoloji şirketlerinin eleman çıkartması, TIR sektöründeki dalgalanmalar, ev ve otomobil fiyatları yani kısaca ekonomik duruma değindi...

ABD'de Ev, Otomobil, Yazılım ve TIR Sektörü
09 Şubat 2023 - 15:02

Son yıllarda ABD'de yaşayan pek çok Türk yazılım kurslarına giderek bu sektörde iş buluyor ya da CDL ehliyeti alarak TIR şoförlüğü yapıyor. Çünkü her ikisinde de çok iyi para kazanıldığı anlatılıyor. Oğuz da yazılım sektöründe çalışıyor.

OTOMOBİL PİYASASI
İlk olarak otomobil piyasasından başlayan Oğuz, 2020-21 döneminde pandemi nedeniyle tüm dünyada bu sektörde sıkıntı yaşandığına işaret etti. ABD'de 2022-23 döneminde otomobillerin yüzde 20 hatta yüzde 50 oranında değer kaybettiğini söyledi. Yani geçtiğimiz senelerde aldığınız araçları şimdilerde en az 15-20 bin dolar daha düşük fiyata alabileceğinizi ifade etti.

Bu nedenle şu anda acil paraya ihtiyacınız varsa bile araçlarınızı satmamalısınız. Çünkü zarar etmiş olursunuz. Ama otomobil almak isteyenler için ise ideal bir dönem. Elinizde nakit varsa daha ucuza almanız bile mümkün. Fakat kredide, faziler yükseldiği için ödemeleriniz biraz yüksek olabilir. Ama Oğuz, galeride pazarlık yaparak bu durumu lehinize çevirebileceğinizi söyledi.

EV PİYASASI
ABD'de şu an ev almak isteyenler beklemeli mi almalı mı? Oğuz, mortgage faizlerinin kendisi ev aldığı sıralarda yüzde 4-5 oranlarında olduğunu hatırlatarak, şimdilerde ise yüzde 7-8 oranlarına kadar çıktığını söyledi.

Oğuz, bu durumda ev almayı düşünenlere şu soruyu sordu: İçinde yaşamak için mi yoksa yatırımlık mı ev alıyorsunuz? Eğer kendiniz yaşayacaksanız boş yere kira ödemektense ev almak mantıklı bir hamle olabilir. Ama burada uzun vade yaşayacağınız garanti mi? Bu evi gerçekten çok beğenerek mi aldınız? Evlilik ve çoluk çocuk işlerini hesaba kattınız mı? Tüm bunları değerlendirerek ev borcuna girmek mantıklı. Çünkü mortgage almayıp kirada otursanız bile ödeyeceğiniz bedel taksitlerle aynı ölçekte olacak.

Ama yatırımlık konut alacaksanız, faizler yükselmesine karşın evlerin piyasa değeri düşmedi. Yani mortgage faiz oranları yüzde 7-8'lere çıkmasına karşın 500 bin dolarlık evlerin fiyatları halen daha aynı. Konut fiyatları düşmedi. O zaman da uzun süredir satılamamış olan evleri takip etmenizi öneriyor Oğuz. Çünkü o zaman güç, alıcının elinde demektir. Sıcak para teklif ettiğinizde belki aklınızdaki rakama düşürtmeyi başarabilirsiniz. Kiraya vererek kredi borcunuzu da rahat ödeyebilirsiniz.

MARKET FİYATLARI
Bir markete giden Oğuz, 12'li yumurtanın 4.29 dolardan satıldığını gösterdi. 8-9 ay içinde ABD'deki fiyatlarda yüzde 30-40 oranında bir artış yaşandığını söyledi.

YAZILIM SEKTÖRÜ
ABD'de şu sıralar özellikle teknoloji sektörü başta olmak üzere pek çok iş sahasında toplu işten çıkarmalar söz konusu. Bu kişilerin hepsi birden yazılımcı değil. Muhasebecisi, temizlik elemanı gibi her birimden eleman çıkarılıyor maalesef.

Türkiye'den gelip yazılımcı olmaya çalışan gençlere seslenen Oğuz, şu anda piyasanın çok iyi gitmedğini doğruladı. 2022 yılında ise yazılımcıları havada kapmak için sıraya girildiğini ve şirketlerin pek çok bonuslar verdiğini anlattı. 2023 yılında bir eokonmik yavaşlama beklendiği için bu sektörde işe alımların çok azaldığını söyledi. Ama bu geçici bir süreç. Beklenilen maaştan biraz daha düşüğüne evet demek zorunda kalacağınızı ve işe alım sürecinizin biraz daha uzun süreceğini unutmayın.

TIR SEKTÖRÜ
Tır şoförlüğünün de ABD'deki Türkler tarafından en çok tercih edilen iş sahası olduğuna dikkat çeken Oğuz, çok kutsal olan bu mesleği icra edenler sayesinde sofralarımızda ekmek yiyebildiğimizi belirtti. Lojistik işi olmasa mallar üretildiği yerde kalır ve insanlar her şeye muhtaç olurdu.

Fakat ABD'de şu sıralar TIR piyasası da durgunlaştı. 2020-21 döneminde şoförler gerçekten çok iyi para kazanıyordu. Çünkü pandemi nedeniyle şoför açığı ve tedarik sorunu yaşanıyordu. Bir anda maaşlarının iki hatta üç katı ücretler kazanmaya başladılar. Pek çok kişi de bu sektöre bu sebeple girdi.

Ama diğer yandan şoför sayısı ve yakıt bedelleri artınca sektörde yük bedelleri tekrar düştü. Eğer sadece şoför olarak çalışmıyorsanız geliriniz azaldı ama giderleriniz arttı demektir. Ama yine de güzel kazandıran bu sektörde çalışmayı düşünenler, işin zorluklarını ve risklerini bilmeliler.

KAYNAK: Oguz Fly


YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com