Sosyal medyada Meta'ya 'Filistin' tepkisi: Paylaşımları 'bastırıyor', haberleri engelliyor
Meta çatısı altındaki sosyal medya platformları Facebook ve Instagram, "Filistin yanlısı" paylaşımları 'bastırdığı' ve 'askıya aldığı' gerekçesiyle kullanıcılardan tepki topladı. Yapay zeka mühendisi Aya Omar, bazı Filistin medyası hesaplarının Meta ve Instagram tarafından engellediği için göremediğini ifade etti.

Hamas saldırısının ardından İsrail'in Gazze'ye yönelik 'katliam'a girişmesi dünya kamuoyunda yankı uyandırmaya devam ediyor. İsrail, özellikle dün gerçekleştirdiği hastane saldırısıyla tepkilerin odağındayken Filistin'e destek mesajları yağdı.
Ancak Meta'nın sahibi olduğu sosyal medya platformları Instagram ve Facebook'un Filistin'e destek mesajlarını 'bastırdığı' ve 'sildiği' iddia edildi. Çok sayıda kullanıcı, "mesajları platformların kurallarını ihlal etmese" dahi, paylaşımlarının bastırıldığını ya da kaldırıldığını ileri sürdü.
Kullanıcılar özellikle, birçoğu İsrail hava saldırıları nedeniyle yerlerinden edilen, yaralanan ya da öldürülen Filistinli sivillere destek mesajlarının platformlardan gizlendiğini söyledi. Bazı kullanıcılar da Facebook'un, San Francisco Körfez Bölgesi'nde planlanan oturma eylemleri de dahil olmak üzere, ABD'nin çeşitli şehirlerinde barışçıl protesto çağrısı yapan hesapları bastırdığını belirtti.
Konuya ilişkin açıklama yapan Meta ise bu paylaşımlardan bazılarının şirketin sistemlerinde kazara oluşan bir hata nedeniyle gizlendiğini söyledi.
Yapay zeka mühendisi Aya Omar, The New York Times'a yaptığı açıklamada, Meta ve Instagram bu hesapları engellediği için düzenli olarak okuduğu Filistinli medya hesaplarını göremediğini söyledi. İnsanların Gazze'de meydana gelen olayların sterilize edilmiş bir versiyonunu gördüklerini söyledi.
Bir düşünce kuruluşu olan Hampton Enstitüsü, yaptığı bir paylaşımda, "Instagram ve Facebook, İsrail/Filistin'in gerçek tarihiyle ilgili paylaşımları aktif olarak engelliyor ve bunu bazen 'teknik zorluk' olarak gizliyor" ifadelerini kullandı.
Meta, çok sayıda grafik içerik raporuyla başa çıkmak için önlemler alırken bazı gönderilerin geçici olarak bastırılabileceği veya askıya alınabileceği konusunda uyardı. Şirket, bazı durumlarda, geniş çapta görünür olması gereken gönderileri bastıran teknik zorluklar olduğunu söyledi.
Meta sözcüsü Andy Stone, "Reels ve Feed gönderilerini yeniden paylaşan tüm Hikayeleri etkileyen bir hata tespit ettik, yani bu gönderiler insanların Hikayeler tepsisinde düzgün bir şekilde görünmüyordu ve bu da erişimin önemli ölçüde azalmasına neden oluyordu. Bu hata dünyanın dört bir yanındaki hesapları eşit şekilde etkiledi ve içeriğin konusuyla hiçbir ilgisi yoktu - ve bunu mümkün olan en kısa sürede düzelttik" dedi.
Instagram'ın Filistin yanlısı içeriği bastırmasını eleştiren paylaşımlara eklenen bir hashtag olan #Zionistigram, hafta sonu boyunca geçici olarak durdurulmuş gibi göründü ve bu terim için yapılan aramalarda hiçbir sonuç vermedi.
Birçok Filistin destekçisi, Meta'nın içerik denetimini eleştirirken mesajlarını iletmek için diğer platformlara akın etti. Ağırlıklı olarak profesyonel ağ oluşturma amacıyla kullanılan LinkedIn'de İsrail'in Hamas'a verdiği yanıtı eleştiren ve Gazze'deki sivil mağdurlara destek veren paylaşımlar arttı.
Diğerleri ise yaygın olarak takip edilen Instagram ve Facebook hesaplarının paylaşımlarının yorum bölümlerine destek talep eden paylaşımlarda bulundu. Instagram hesabında 318 milyondan fazla takipçisi olan Beyoncé'nin son paylaşımının altındaki yorumlar, davalarına destek toplamaya çalışan Filistinli ve İsrailli destekçilerle dolup taştı. Bu mesajların birçoğu kopyalanıp yapıştırılarak Instagram ve Facebook'ta daha geniş bir şekilde dolaşıma sokuldu.
Meta geçen hafta yayınladığı bir blog yazısında içerik politikalarını eşit şekilde uyguladığını belirtti.
Şirket, "Politikalarımızın, insanları uygulamalarımızda güvende tutarken herkese bir ses vermek için tasarlandığını yinelemek istiyoruz" dedi. "Bu politikaları kimin paylaşımda bulunduğuna veya kişisel inançlarına bakmaksızın uyguluyoruz ve amacımız asla belirli bir topluluğu veya bakış açısını bastırmak değildir."
Meta ayrıca, özellikle küresel kriz dönemlerinde, politikalarının her zaman mükemmel bir şekilde uygulanamayabileceğini de kabul etti.
Şirket, "Bize bildirilen daha yüksek hacimli içerikler göz önüne alındığında, politikalarımızı ihlal etmeyen içeriklerin yanlışlıkla kaldırılabileceğini biliyoruz" dedi.
YORUMLAR