Şef Ebru Baybara Demir depremzedelere dokundu, 'Gönül Mutfağı' takdir topladı: Elimde gastronomi gibi bir araç var

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından bölgeye gelen şef Ebru Baybara Demir, afetzedelere beslenme imkanı sağlamak amacıyla aşevleri kurdu. Mutfak dünyasından övgü toplayan, 'Gönül Mutfağı' hareketiyle depremden etkilenenlere yardım eden Demir, "Ben çözümün bir parçası olmayı önemseyen biriyim ve bu amaçla elimde gastronomi gibi bir araç var" dedi.

Şef Ebru Baybara Demir depremzedelere dokundu, 'Gönül Mutfağı' takdir topladı: Elimde gastronomi gibi bir araç var
06 Eylül 2023 - 12:55 - Güncelleme: 06 Eylül 2023 - 13:12

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki çifte deprem felaketi tüm Türkiye'yi yasa boğdu. 11 ili vuran depremlerde 50 bin kişi hayatını kaybederken 3 milyondan fazla insan yerinden oldu.

Depremden en çok etkilenen  Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman ve İskenderun'daki öğrenci yurtlarında ya da devlet binalarında ise yemekler yapılarak afetzedelere beslenme imkanı bulması sağlandı. Bunlardan biri olan ve gönüllülük esasıyla çalışan 'Gönül Mutfağı' da depremden hemen sonra faaliyete geçti.

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Ziyaretçi Liderlik Programı (IVLP) mezunu da olan Ebru Baybara Demir'in başlattığı iyilik hareketiyle deprem bölgesinde ilk günlerden itibaren çalışma başlattı.

GÖNÜLLÜLER 'İMECE' USULÜYLE BİR ARAYA GELDİ

ShareAmerica'nın aktardığı bilgiye göre, Gönül Mutfağı'nda gönüllü olmak için Türkiye'nin dört bir yanından insanlar geldi. Gönüllüler arasında aşçılık öğrencilerinin yanı sıra doktorlar, mühendisler ve öğretmenler de yer aldı. Türk "yardımlaşma" geleneği olan imece ruhuyla bir araya gelen gönüllüler, günde binlerce yemek hazırlamak için dev kaplar kullanarak büyük tencerelerde yemek pişirdi. Bunun yanı sıra temizlik yaptı, malzeme taşıdı ve yemek dağıttı.

"Ben çözümün bir parçası olmayı önemseyen biriyim ve bu amaçla elimde gastronomi gibi bir araç var" diyen Demir, çeşitli alanlarda yükselen yabancı liderleri ABD'yi ziyaret etmeye ve ABD'li meslektaşlarıyla ilişkiler kurmaya davet eden IVLP'nin, kendisini farklı girişimleri için en iyi uygulamalara yönelttiğini ifade etti.

TÜRK MİRASINI YEMEK YOLUYLA KORUYOR

İlk restoranını Mardin'de açan Demir, Türk mirasını yemek yoluyla koruyan ve 2011 yılında Suriye'de başlayan krizden kaçan mültecilere fırsatlar sunan sosyal programlar başlattı. Tarihi bir binada açtığı ilk restoranında yerel kadınları aşçı olarak istihdam edip eğiterek Mardin'in turizm endüstrisinin gelişmesine yardımcı oldu ve "Topraktan Tabağa" projesiyle sürdürülebilir tarımı destekledi. Proje, Mardin çevresindeki 170 çiftçinin ürettiği gıdaları Türkiye'nin dört bir yanındaki topluluklara dağıtıyor ve depremzedelere gıda gönderilmesi için bir platform sağlıyor.

MUTFAK DÜNYASINDAN ÖVGÜ TOPLADI

Demir'in Eylül ayında yerel öğrencilere hizmet vermek üzere yeniden açılması beklenen "ruh mutfakları", mutfak dünyasında övgü topladı. Haziran ayında, mutfak yeteneklerini sosyal zorlukların üstesinden gelmek için kullanması nedeniyle prestijli 2023 Bask Aşçılık Dünya Ödülü'nü aldı.

Demir ödülü kazandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Yolculuğum, topraktan tabağa ve tekrar geri dönüşe kadar tüm gıda döngüsünü kapsayan, bireylere, çevreye ve topluma fayda sağlayan girişimlere adanmıştır" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com