Green Card Çekilişini Kazanınca Sizi Neler Bekliyor?

DV Lottery 2023 (Green Card) talihlileri 7 Mayıs 2022 Cumartesi günü açıklanacak. Sayılı günler kaldı. Bu tecrübeyi henüz çok yeni yaşamış olan ve Green Card'ını alıp dört ay önce Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentne yerleşen fotoğraf sanatçısı Mutlu Öztürk, çekilişi kazandıktan sonra sizleri nelerin beklediğini editörümüz Özlem Özgüt Yörekli'ye anlattı.

Green Card Çekilişini Kazanınca Sizi Neler Bekliyor?
30 Nisan 2022 - 23:03 - Güncelleme: 30 Nisan 2022 - 23:08
Haber: Özlem Özgüt Yörekli, Muhammet Taşçılar

Mutlu Öztürk, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü mezunu. İstanbul'da freelance fotoğrafçılık yapıyordu. Daha önce Work&Travel programıyla New York'a gelip Amerika'dan ve bu şehirden çok etkilendiği için 2015 yılından beri her sene DV Lottery'de şansını denediğini söyledi.

Sonunda 2021 yılında çekilişi kazanan Mutlu, pandemi engeliyle karşılaşsa da biraz uzayan süreç neticesinde Green Card'ını alan grupta yer aldı ve yaklaşık dört ay önce New York'a yerleşti. New York'u seçme sebebi, hem bu şehri daha önce deneyimlemiş olması, yani metro sistemine kadar hemen her şeyi biliyor olması hem de fotoğrafçılık mesleği açısından en uygun şehir olması. Çünkü bilindiği üzere New York sanatın başkentidir.

HER ŞEY ÇEKİLİŞİ KAZANINCA BAŞLIYOR!
Mutlu, çekilişi kazandığınızı öğrendiğinizde her şeyin asıl o zaman başlayacağını söyledi. Çünkü çekilişi kazanmanız vizeyi kesin alacağınız anlamına gelmiyor. Birçok engele takılabilirsiniz! Önemli olan, konsolosluk mülakatını başarıyla geçmek. O aşamaya gelene kadar ise sizden istenilen tüm belgeleri eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamanız gerekiyor.

KAZANDIKTAN SONRAKİ ADIMLAR
Mutlu'nun aktardığı bilgler ışığında, bu süreçte ilk olarak size Amerika'dan bir mail gelecek ve orada istenilen belgeleri hem bir dosyada toplamanız hem de fotoğraflarını o mail adresine iletmeniz gerekiyor.

Nüfus kayıt örneği, ikametgah, erkekler için askerlik belgesi ve pasaport fotokopisi gibi hemen hepsi e-devletten temin edilebilecek bu belgeler arasında ABD devleti açısından en önemlisi sabıka kaydı. Onun temiz olması vizenizin onaylanması açısıdan çok önemli. Ve tabii DS-260 denilen formu da doldurmalısınız. Bunun için bir ücret yatırmanız gerekiyor. Bu formda sizden Amerika'da bir adres belirtmeniz istendiğini de hatırlatalım. Orada bir tanıdığınız yoksa şimdiden bu konuda görüşmelere başlayın. Vizenizi alıp Amerika'ya yerleştikten sonra Green Card'ınız ve sosyal güvelik numara kartınız bu adrese teslim edilecek. Hatta Mutlu, Amerika'ya girişte havaalanındaki güvenlik muhafızlarının size verilen zarfı açıp bu adresi sorguladığı bilgisni paylaştı.

Belgeleri, size gelen maile karşılık gönderdikten birkaç hafta sonra başka bir mail alacaksınız. O sebeple çekilişi kazandığınızı öğrendiğiniz andan itibaren düzenli olarak mail kutunuzu kontrol etmenizi tavsiye etti Mutlu. Gelen yeni mailde, sağlık kontrolü için yapmanız gerekenler olacak. Bu arada eksik belge göndermişseniz o konuyla ilgili de mail alabilirsiniz. Süreci iyi takip etmeli eğer İngilizce bilmiyorsanız yardım almalısınız.

SAĞLIK KONTROLÜ
Sağlık kontrolü bir tek, Ankara'daki  DoctorUn kliniğinde yapılıyor. Buradan randevu almalısınız. Ancak Mutlu, önemli bir konuda hatırlatma yaptı: Konsolosluk mülakatını başarıyla geçtikten sonra Amerika'ya ilk girişiniz için size 6 aylık bir süre tanınacak. Fakat bu sürenin başlangıç tarihi mülakat değil, sağlık kontrolünüzün onaylandığı tarih oluyor. Bu sebeple siz ne kadar erken sağlık kontrolüne giderseniz, Amerika'ya gitmeniz gereken süreyi o kadar kısaltmış olursunuz. Bu sebeple Mutlu, mülakat randevusundan üç gün öncesine randevu almış. Bu altı aylık süre içinde Türkiye'deki işlerinizi halletmeniz gerektiğini ve zamana ihtiyaç duyacağınızı hatırlatalım. Mesela Mutlu, eşyalarını satmakla uğraşmış, ailesiyle bol bol vakit geçirmiş, Ege'de tatil yapmış. Ve tabii mülakata kadar olan süreçte banka dökümünüzü de hazırlamanız şart. Çünkü heabınızda belli bir miktar para göstermeniz gerekli. Ayrıca, eyalet seçimi için de araştırma yapmalısınız.

Konsolosluk randevu tarihi de size yine mail yoluyla bildirilecek. Green Card gibi göçmenlik vize işlemleri de sadece Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği'nde yapılıyor. Randevu tarihinden önce DoctorUn'dan randevunuzu alıp sağlık kontrolünü de halletmelisiniz. Orada işlemlerin ortalama iki saat sürdüğünü belirtti Mutlu. Kan ve idrar tahlili yapılıyor. Akciğer röntgeni çekiliyor. Aşı karneniz varsa o isteniyor. Ama aşı karneniz yoksa çocuklukta hangi aşları olduğunuzu biliyorsanız söylüyorsunuz, bilmediğiniz aşılar klinikte yapılıyor. Çoğunlukla hepatit ve tetanoz gibi aşılar yapılıyor. Covid aşılarınız sorgulanıyor. Sonra bire bir doktorla görüşüyorsunuz. Herhangi bir hastalığınız olup olmadığını soruyor. Pearcing ya da dövmeniz olup olmadığı gibi sorular soruluyor. Burada önemli olan bulaşıcı bir hastalığınız olup olmadığı. Yapılan aşılar, muayene ücreti gibi bedelleri ödeyip ertesi gün size belirtilen saatte gidip kapalı bir zarf içinde tetkiklerinizi alıyorsunuz. Zarfın üzerinde de yazdığı gibi bu zarfı kesinlikle açmamanız gerekiyor! Tüm güncel ücretleri https://www.doctorun.com/tr sitesinden öğrenebilirsiniz.

BÜYÜKELÇİLİK MÜLAKATI
Mülakat günü sizden istenilen tüm belgelerin orijinalleri, DS-260 formunun da orijinali, pasaportunuz, banka hesap dökümleriniz, varsa mal varlığınızın dökümü ve klinikten size verilen zarf ile tam zamanında büyükelçilikte olmalısınız. Numaranızı alıp önce dosyanızı teslim edip ücretinizi ödeyeceksiniz. Bahsedilen tüm ücretlerin dolar ile yapıldığını hatırlatalım. Ardından sıranız geldiğinde mülakata alınacaksınız. Buraya cep telefonu ve çanta ile giremeyeceğinizi de hatırlatalım.

Mülakatı ister İngilizce isterseniz Türkçe yapabilirsiniz. İngilizce bilmiyorsanız ya da kendinize güvenmiyorsanız tercüman isteyebilirsiniz. Mutlu, mülakatın 2-3 dakika sürdüğünü söyledi. Görevliye, mantıklı bir yol haritanız olduğunu hissettirebilmenizin önemli olduğuna işaret etti. Çünkü, herkesin kafasını en çok kurcalayan soru "Banka hesabımda ne kadar para göstermeliyim?" sorusu.

BANKA HESABINIZDA NE KADAR PARA OLMALI?
Bu konuda Mutlu, seçeceğiniz eyaletin en önemli kıstas olduğuna işaret etti. Mesela New York, Amerika'nın en pahalı eyaletlerinden olduğu için büyükelçilik görevlisi bunu sorguladığında banka hesap bilgilerini göstermekle birlikte, buraya geldiğinde neler yapmayı planladığından bahsetmiş. Çünkü görevli ayakları yere sağlam basan, aklı başında, mantıklı ve bir yol haritası olan bireyler görmek istiyor.

Birçok kişinin yaptığı gibi siz de eş, dost, akrabadan ödünç para alıp banka hesabınızda gösterebiliriniz. Ancak Amerika'ya geldiğinizde en az üç ay iş bulamayacağınızı hesaba kattığınızda, bu para reel olarak size gerekli olacak. Ev tutacaksınız, sağlık sigortası yaptıracaksınız, otomobil edineceksiniz, karnınızı doyuracaksınız, faturalarınızı ödeyeceksiniz, her yere giderken yol masrafınız olacak vs...

Bu sebeple fısıltı gazetesinin ortaya attığı kişi başı 15 bin dolar rakamından ziyade, burada görevliyi ikna etmek önemli. Mesela Mutlu 15 bin dolardan daha az miktar gösterdiği halde vize almış, çünkü New York'a vardığında para kazanmak için atacağı adımlardan bahsetmiş. Hatta görevli banka bilgilerini kontrol bile etmemiş. 15 bin dolardan daha yüksek miktar gösterdiği halde vizesi onaylanmayan örnekler de çok.

Sonuç olarak 2-3 dakika gibi kısa sürede vizesinin onaylandığı kendisine bildirilen Mutlu, ikinci önemli anın da bu an olduğuna vurgu yaptı. Çünkü sürecin zorlu kısmı asıl bu andan sonra başlıyor. Size verilen zarfı açmadan Amerika'ya gidiyorsunuz, güvenlik muhafızı havaalanında zarfınızı açıyor unutmayın!

VİZEDEN SONRA ASIL ZORLU SÜREÇ BAŞLIYOR
Mutlu şu anda New York'ta freelance fotoğrafçılık yapıyor ama çevre edinip işlerini artırana kadar kirasını daha rahat ödeyebilmek için geceleri de bir barda çalıştığını söyledi. Bir yandan da artık orada yerleşik olarak yaşadığı için Amerika'ya, kurallara ve farklı kültürlere adapte olmaya çalışıyor. Sıfırdan ehliyet almak, vergi sistemi ve bir dolu prosedür öğrenmek, orada yalnız başına yeni bir hayat kurmak gibi nedenlerle hala daha sürece alışmaya çalıştığını ifade etti.

Amerika'da bir sanatçı olarak yaptığı işe insanların çok saygı duyduğunu ve müşterilerinin kendilerini, onun bilgi ve tecrübesine bırakmaları ise Türkiye'de yaşamaya alışık olmadığı bir duygu. Amerka'da emeğe ve bilgiye değer verilmesi onu çok mutlu ediyor.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmek için yukarıdaki röportaj videosunu izleyebilir, ayrıca Mutlu Öztürk'ün 'mutlu ben' YouTube kanalını takip edebilirsiniz.

ABDPOST.COM ailesi olarak biz de çekilişte herkese bol şanslar dileriz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com