EB-3 Vizesi İle Green Card Alma Süreci
'Ecem ve Ömür' YouTube kanalı, EB-3 vizesi ile yani çekilişsiz Green Card ile Amerika Birleşik Devletleri'ne nasıl gelinebileceği hakkında bilgi verdi. Bunun için de bu yolla ABD'de yaşayan konukları Gözde ile görüştüler.

İlk olarak 2017 yılında öğrenci vizesi ile ABD'ye gelen Gözde, 2019 yılında EB-3 vizesini keşfederek yaptığı araştırmalar neticesinde başvurmaya karar vermiş. Toplamda 2,5 yılın sonunda Green Card sahibi olmuş ve kendisine sponsor olan firmada çalışıyor ve 7. ayında.
EB-3 vize türü Türkiye'de çok da bilinmeyen bir vize türü. Sponsorlukla Green Card alınması anlamına geliyor. Diğer sponsorlu vize türlerinden farkı ise vasıfsız işgücüne olanak tanıyor olması. McDonald's ve benzeri firmalar size sponsor oluyor ve sadece 1 yıl çalışarak Green Card sahibi olabiliyorsunuz.
Türkiye'den de başvuru yapabileceğiniz gibi ABD'de yaşıyor iseniz statü değişikliği de yaparak başvurabilirsiniz.
Hemen akıllara, McDonald's gibi büyük firmaların yurtiçinden personel edinmek varken neden yurtdışından vasıfsız elemana sponsor olduğu sorusu geliyor. Gözde de başvuru yaparken bunu sorgulamış. Bunu araştırınca Amerika'da özellikle Covid-19 pademisinden sonra, yeri doldurulamayan bir işgücü açığı oluştuğunu öğrenmiş. Hele ki küçük eyaletlerde. Amerikalıların tembel olduğu kanısında.
Öncelikle 'Perm' yani izin adı altında 'Labor certification'a başvuru yapmanız gerekiyor. Bu süreçte sizi sponsorlukla alacak olan firma, eleman ihtiyacı olduğunu devlete ispat etmek için iş ilanları yayınlıyor. Bunlar onaylandıktan sonra başvuran kişi 'Labor certification'ını alıyor. Bundan sonra Green Card'a başvuru hakkınız doğuyor. Burada en önemli husus firmanın finansal durumu, reklam ve ilanları doğru yayınlaması. Siz de o süreçte o şirkete başvuru yapmış oluyorsunuz ve hiçbir vasfa sahip olmanız gerekmiyor.
Sadece 20 kiloya kadar yük kaldırabilir ve 8 saat ayakta durabilir düzeyde sağlık seviyesine sahip olmanız yeterli. Labor certification'ı alınca şirket sizin adınıza Green Card başvurunuzu yapıyor. Bu süre içinde sizin çalışma ve seyahat izinleriniz alınıyor. Tüm bu sürecin başlaması için siz çalışacağınız firmaya değil tamamen bu işleri organize eden bir aracı firmaya başvuru yapıyorsunuz.
Eleman arayan firmaların birçok platformda ilanları olduğunu fakat bireysel olarak başvurursanız işe almayacaklarını söylüyor Gözde. Çünkü tanımadığı bir kişiye güvenip de para harcayıp sponsor olmak istemezler.
Aracı firmalar her iki taraf için de güvence olurken, eleman arayan farklı konseptte birçok firmayı önünüze sunarak her iki taraf arasında da bir köprü vazifesi görüyor. Siz de size en uygun işi ve iş yerini alternatifler arasından seçebiliyorsunuz.
Gözde'nin başvuru yaptığı aracı firmanın iletişim adresleri:
https://www.eb3vize.com/
https://www.instagram.com/eb3vize/
Bu tip aracı firmaların sistemlerinde genellikle 'kayıt oluşturun' başlıkları mevcut oluyor. Kayıt oluşturmak istediğinizde belli başlı kriter sorularıyla karşılaşacaksınız. Formu tamamen doldurup kayıt yaptıktan sonra onaylanırsa başvurunuz alınmış oluyor ve firma size geri dönüş yapıyor.
Gözde de bu başvuruyu yaparken firmaya nasıl güveneceği konusunda endişe yaşamış. Ama çevresinde başvuru yapıp bu şekilde işe başlamış bir arkadaş edinince gönül rahatlığıyla başvurusunu yapmış. Şimdi kendisi de aynı süreçte ve Green Card'lı. Bir sürü aracı firma var ve hepsi reklamını yapıyor. Onlarla çalışmış kişilere ulaşmaya çalışabilirsiniz.
Türkiye'den başvuru yapanların minimum 2 yıl içinde ABD topraklarına gelme şansı olduğunu söyleyen Gözde, kendisi ABD'de yaşarken başvurduğu için Türkiye'de başvuran arkadaşı ondan daha önce başvurmasına rağmen kendisi çok daha erken Green Card almış. ABD'den başvuru yaparsanız aksi bir durum olmadığı takdirde süreç en çok 14 ayda sonuçlanıyor.
Bütün Green Card süreçlerinde olduğu gibi bu başvuruda da küçük bir ret alma olasılığı var. Bunun için de en önemli kıstas hiçbir suça karışmamış olmak ve eğer ABD'de önceden bir SSN numaranız var ise bunu kesinlikle kaçak bir işte çalışmak için kullanmamış olmak.
Aracı firma avukatları aracılığıyla size yönelttikleri sorular neticesinde eğer riskli durum görürlerse sizi uyarıyorlar. Siz de ücret ödeyerek yaptıracağınız bu işlemde ya riske girip devam ediyorsunuz ya da param yanmasın diyerek vazgeçiyorsunuz.
Türkiye'den başvuranlar tüm aşamalarından geçtikten sonra vizeleri onaylanırsa pasaportlarına vurulan vize türü EB-3 vizesi oluyor. O vize ile ABD'ye gelebiliyorlar. Birkaç ay sonra da ellerine Green Card'ları geçiyor. Bu süreçte EB-3 vizesi aynı Green Card'ın kazandırdığı tüm hakları sağlıyor. Ama eğer ABD'den başvuru yapıyorsanız direkt Green Card alıyorsunuz.
Green Card almanıza aracı olan sponsor firmada işe başladıktan sonra en çok 1 yılınızı tamamladıktan sonra istifa edip ayrılma hakkına sahipsiniz. Hatta çalışırken de Green Card sayesinde ek iş yapmak için arta kalan zamanlarınızda başka firmalarda da çalışabilirsiniz. Süre dolmadan ayrılmak isterseniz, Green Card elinizden alınabilir.
Aynı, çekilişle kazanılan Green Card'da olduğu gibi 5 sene sonunda vatandaşlık için de başvuru yapabilirsiniz.
Tüm bu işlemler için Gözde, Türkiye'den başvuran kişilere maliyetinin ortalama 20 bin dolar olduğunu söyledi. İlk etapta aracı firma 5 bin dolar alıyor. Aracı firmalar avukatlarla çalıştığı için onların da ücretleri bu paketlere dahil. 3-5 ay sonraki adımlarda yine bir 5 bin dolar daha ödemeniz gerektiğini söylüyor Gözde. Labor'dan sonra ve Green Card sürecinde de geri kalanını ödemeniz gerekiyor.
Gözde'nin Instagram Adresi:
https://www.instagram.com/itsgozdeeb/
KAYNAK: Ecem ve Ömür
YORUMLAR