Türkiye'de Yaşarken ABD'den Ev Satın Almak

Trusa Investment Ceo'su Erdem Sezer, Cüneyt Özdemir'e konuştu. Amerika Birleşik Devletleri'nden ev alıp yatırım yapmanın avantajları...

Türkiye'de Yaşarken ABD'den Ev Satın Almak
05 Ocak 2023 - 15:15
Trusa Investment olarak Erdem Sezer ve ekibi, ABD'de problemsiz yönetilebilecek evler bulup Türk müşterilerinin satın almalarını sağlıyorlar. Bu iş için de mümkün olduğu kadar düşük giderleri olan konutları seçiyorlar. Çünkü kira getirisinin tamamı ev sahibinin cebine girmiyor. Emlak vergisi, doğal afet sigortası gibi giderler düşülünce kalan miktar ev sahibinin hesabına yatıyor. O sebeple ne kadar düşük gider olursa, ev sahibi de o kadar avantajlı olur.

Diyelim Türkiye'de yaşayan biri yatırım yapmak için ev satın almak istiyor. Tabii ki Türkiye'den de satın alıp kiraya verebilir. Ancak dolar kurunun aşırı yükseldiği ve Türkiye'deki fiyatların da arşa çıktığı şu dönemde ABD'den ev satın alıp kiraya vermek ve dolayısıyla dolar geliri elde etmek çok daha mantıklı bir seçim.

Erdem Sezer de tam olarak bu işi yapıyor. ABD'de sigorta şirketlerinin garanti verdiği konutlar seçiliyor. Yani; suç oranının düşük olduğu bölge seçiliyor, kiralanma talebinin yüksek olduğu evler seçiliyor, yeniden satışın uygun olduğu evler seçiliyor, çalışan kesime hitap eden evler seçiliyor ve ayrıca kiralamak için öğrenciler tercih edilmiyor. Çünkü onlar okul kapanınca ev boş kalabilir.

Bu kira sigortası sayesinde firma, karşılaşılabilecek sorunları bertaraf etmiş oluyor. Şöyle ki, eğer kiracı kiranızı ödemese bile siz kiranızı alma hakkına sahip oluyorsunuz. Konutların tapusu ev sahibinin üzerine hazırlanıyor. Satmak istediğinizde ister kendiniz isterseniz yine Trusa Investment aracılığıyla işlem yapabilirsiniz.

Evi satın alan kişi ile firma yetkilisi konsolosluğa gidip izin belgesi verir. Bu belge firmanın evi satın alması ve yönetmesine vekalet verdiği anlamına gelir. Evi satmak istediğinde ise tekrar konsolosluğa gidip vekalet vermesi gerekir.

Kira gelirleri her ayın 1'i ila 5'i arasında hesaplara yatırılır ve ayın 7'sinde Türkiye'deki hesaplara geçer.

Erdem Sezer, düşük bedelli ve hemen satılabilen ve de çok talep gören konutları tercih ediyor. Bunlar da Michigan, Ohio gibi bölgelerde 60-70 bin dolarlık yatırımları kapsıyor. 17 yıldır bu işi yapan firma yaklaşık 4.100 konut yönetiyor. Amerika'nın 5 eyaletinde ofisleri var ve her şeyiyle kendileri ilgileniyorlar.

İçine kiracı yerleştirmeden işlem yapılmıyor ve kiracı çıksa dahi sigorta sayesinde sizin kiranız aksamadan yatmaya devam diyor. Zaten bu nedenle en fazla 15 gün içinde kiracı bulunabilecek bölgeler ve konutlar seçiliyor. Hatta pandemi döneminde yasalar ABD'de kiracıları korurken yani kimsenin kira ödemediği durumda bile müşterilerinin hiç mağdur olmadığının altını çizen Erdem Sezer, hiç ek masraf çıkarmadıklarını ve hatta en çok satışı da o dönemde yaptıklarını söyledi.

Evlerin başına herhangi bir sorun geldiğinde de korkulacak hiçbir şey yok. Mesela bir müşterisinin evinin yandığını örnek veren Erdem Sezer, 72 bin dolarlık eve sigorta şirketinin 82 bin dolar ödediğini anlattı.

Verdikleri bu hizmet için satın alınan evin bedeli üzerinden yüzde 5 komisyon alıyorlar. Evet, ABD'den kendiniz komisyonsuz ev satın alabilirsiniz, ancak devamında evin her şeyiyle ilgilenmek bir sorun olacaktır.

Bu iş modeli Amerika'da 1905 yılından beri yapılıyor ve Türkiye'ye de 17 yıl önce ilk defa Erdem Sezer Trusa şirketi ile getirmiş.

Şu an Türkye'deki fiyatları baz alırsak 3 milyon değerindeki bir konut en fazla 8-10 bin lira arası kira getirir. Hadi olsun olsun 12 bin lira. Ama aynı paraya ABD'den bir konut aldığınız takdirde kira getirisi 25 lira olacaktır. Bu da bu işi son zamanlarda daha cazip hale getirdi. Konut fiyatı arttıkça getirisi de artacaktır. Üstelik hazır kiracılı ve kira garantili.

KAYNAK: Cüneyt Özdemir

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com