Noel Aslında Bir Türk Bayramı Mı?
Hristiyan geleneği olarak bilinen Noel Bayramı, aslında İslam öncesi Türklere ait bir gelenek mi? Gelin inceleyelim...

Dünyada, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz İsa'nın doğumunu anmak için kutlanan ve Hristiyan bayramı olarak bilinen Noel için Oda Tv Köşe Yazarı Halit Kalkınç, "Noel, aslında Türk bayramıdır" dedi.
Noel'in gerçekte Hristiyanlığın çok öncesinden, kısmen paganlardan olduğunu söyleyen Kalkınç, "İnanmayacaksınız ama Türklerden kalmadır" ifadesini kullandı.
"Noel Baba ve Ağaç Süsleme Eski Türklere Ait Bir Gelenek"
Yazısında Kalkınç, "Noel Baba ve çam ağacı süslemek gibi ritüeller, batıdan alındıkları gerekçesiyle İslâm coğrafyasında hoş karşılanmaz. Hıristiyan geleneği olduğu savunulur. Oysa ağaç süsleme ve sakallı yaşlı bir adamın fakirlere, çocuklara hediye bırakması, Türkler’de batıdan çok daha önce var olan bir gelenektir." diye yazdı.
Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinen Noel'i Hristiyan toplumlar coşkuyla kutlarken, Halit Kalkınç'ın tarihsel verilere dayandırdığı haberi tartışma konusu oldu.
Noel'in İslam öncesi Türk toplumlarında bir gelenek olduğunu söyleyen Kalkınç, "Türkler’in bu yeniden doğuş bayramı, Nardugan’dır. Nar; güneş, dugan ise doğan anlamına gelir. Türkler, tanrı Ülgen’e teşekkür bağlamında 21 Aralık akşamı Akçam Ağacı altında şarkılar söyleyip kutlama yaparlardı. Akçam’ın dallarına tanrı’ya dilekler asılır, altına da hediyeler konulurdu" dedi.
YORUMLAR