NBA'de Şampiyonluk Yaşayan Tek Türk Antrenör

Amerikan Kadınlar Basketbol Ligi (WNBA) takımlarından Chicago Sky’ın asistan koçluğunu yapan Emre Vatansever, ABD'de NBA'de şampiyonluk gören tek Türk antrenör oldu. Başarısını, Gazeteci Anıl Sural aktardı...

NBA'de Şampiyonluk Yaşayan Tek Türk Antrenör
12 Eylül 2022 - 17:49
"NBA’in şampiyonluk yaşayan ilk ve tek Türk antrenörü: Emre Vatansever
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) farklı eyaletlerdeki başarılı Türkleri sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Bu hafta başarısını adeta tırnaklarıyla kazıyan basketbol antrenörü Emre Vatansever’in ABD öyküsünü sizlerle buluşturuyoruz…

Amerikan Kadınlar Basketbol Ligi (WNBA) takımı Chicago Sky’ın asistan koçluğunu yapan Emre Vatansever'in, Türkiye’deki başarıları arasında 2014 Euroleague şampiyonluğu, 2009 ve 2017 EuroCup şampiyonluğu, 2 KBSL şampiyonluğu, 7 Türkiye Kupası ve 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu bulunuyor.

Başarılı Türk hoca Migros, Seattle Storm, Galatasaray, Yakın Doğu Üniversitesi ve A Milli Kadın Takımlarını da çalıştırmış. 2021’de Chicago Sky ile WNBA şampiyonluğu yaşayan tek Türk antrenörün Türkiye’den ABD’ye uzanan başarı öyküsü…

Öncelikle Amerika maceranız nasıl başladı?
Aslında bunun cevabı biraz da önceki senelere dayanıyor. 2014 yılında biz Euro League’i kazandıktan sonra ben de Galatasaray'da 7. yılı geride bırakmıştım. Ara vermek istedim ve çocukluktan beri hayalim olan Amerika'ya gelmek ve NBA'de çalışmak için kolları sıvadım. ABD basketbolda 1 numara bundan dolayı 2015 yılında Tampa'daki NCAA’de final four’u izlemek ve çevre yapmak için ilk defa ABD’ye geldim.

ABD'de çevre gerçekten çok önemli. Ne kadar başarılı olursanız olun size güvenmeleri için ya daha önce çalışmaları ya da sizi bilen birisi gerekiyor. Neler yaptınız 2015 yılında?
Türkiye ligleri ile Women NBA'in takvimi farklı oluyor. Bundan dolayı WNBA'de forma giyen oyuncular aynı zamanda Türkiye'de de oynuyorlar. Benim de Türkiye’den tanıdığım oyuncular vardı. 2015'te onlar da çok yardımcı olunca iyi bir çevre yaptım. Karşılıklı oynadığımız Fenerbahçe’den Nicole Powell’ın sayesinde o zamanlar Seattle Storm’da baş antrenörlüğü yeni almış Jenny Boucek ile tanıştım. Çok güzel bir görüşme gerçekleştirdik ve ileride tekrar görüştük ardından birlikte çalışmaya başladık. Hedefim o zamanlar WNBA’e girmek değil ABD’de işlerin nasıl işlediğini öğrenmekti. Takımla Mayıs 2015’te başladık ve birlikte 3 sene çalıştık ve en son yardımcı antrenör olarak görev yaptım. Böylece ABD maceram başlamış oldu.

Seattle'da 3 senenin ardından ne yaptınız?
O sıra Başantrenör Jenny Boucek kötü bir sezon geçirince işine son verdiler ben de Yakın Doğu Üniversitesinde Courtney Vandersloot ile çalışamaya başladım ve başarılı bir sezon geçirdik, Türkiye’de 5 kupa kazandık. Bu kupalar Kadınlar liginde ses getirmişti ve bana onun sayesinde Kariyer Geliştirme bölümü açıldı. WNBA’de Chicago Sky’de birinci yardımcı antrenör olarak işe başladım ve 5 yıldan uzun süredir burada görev yapıyorum.

Oyuncular ile ilişkileriniz çok iyi. Başarılı çalışmalarınızın yanında onlara özen gösterdiğiniz için de Amerika kapıları açıldı diyebilir miyiz?
Eğer oyuncular olmasaydı buraya gelme şansım olmazdı. Siz kendinizden o kadar çok fedakârlık veriyorsunuz ki değerini anlıyorlar. Onların Türkiye’de bir çevresi yok. Arada dışarı çıkıyorlar ama asıl sahaya gidip kendilerini geliştiriyorlar. Takım arkadaşlarını ve antrenörleri arıyorlar çünkü burada aile ya da arkadaşları yok. Ben hayatım boyunca çalıştığım dönemde her zaman oyunculara öncelik verdim. Benim tatil günlerimde dinlenmedim ve oyuncular beni aradıysa tatil olmama rağmen sabah 7’de kalktım ve onlarla antrenman yaptım. Böylece dostluk ve güven kazanıyorsunuz. Oyuncular 'bu adam bizi geliştiriyor, bize yardımcı oluyor' diyorlar ve size referans oluyorlar."

Röportajın Devamını Okumak İçin Tıklayınız

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com