NASA'nın uzay aracı asteroide çarptı: Gökcisminin şekli değişti

NASA'nın Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracı, Dimorphos asteroidine çarpmıştı. Çarpışma sonucunda gökcisminin şeklinin ciddi şekilde değiştiği belirlendi.

NASA'nın uzay aracı asteroide çarptı: Gökcisminin şekli değişti
29 Şubat 2024 - 15:12 - Güncelleme: 29 Şubat 2024 - 15:19

NASA'nın Çift Asteroid Yönlendirme Testi (DART) adlı uzay aracının, Eylül 2022'de gerçekleştirdiği çarpışma sonucunda Dimorphos asteroidinin şeklini ciddi ölçüde değiştirdiği belirlendi. Dimorphos, Dünya'ya herhangi bir tehdit oluşturmasa da, bu tür görevlerle asteroidlerin yörüngelerinin değiştirilebileceği gösterilmiş oldu. 

Araştırmacılar, çarpışmanın ardından elde edilen verileri kullanarak Dimorphos'un Didymos etrafındaki dönüş süresinin kısalığına ve şeklinin değişmesine tanıklık etti. Yapılan simülasyonlar, çarpışmanın asteroidin şeklini ciddi şekilde etkilediğini ve kraterler oluşturduğunu gösterdi. 

İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden bilim insanları, DART'ın çarpışması sonucunda Dimorphos'un çikolatalı bonibona benzer bir görünümden, ısırılmış bir bonibon gibi bir şekle dönüştüğünü belirtti. 

Avrupa Uzay Ajansı, çarpışmanın etkilerini daha yakından incelemek için Hera projesini başlattı ve bu proje kapsamında Ekim 2026'da fırlatılacak olan Hera uzay aracının, Dimorphos ve Didymos'a ulaşması planlanıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com