Korona Hastasına Bakanların Yapması Gerekenler

Tüm dünyada etkisi giderek artan ve vaka sayıları ile ölümlerin devam ettiği korona salgınında, evde bakımı yapılan hastaların yakınlarının dikkat etmesi gereken önemli bilgiler içeren haberimiz, 'Dr. Öz ve Ekibi' Youtube kanalından Doç. Dr. Halit Yerebakan tarafından hazırlandı.

Korona Hastasına Bakanların Yapması Gerekenler
02 Aralık 2020 - 19:50
Covid-19 Hastası Bakımı Evde Nasıl Olmalı?
Doç Dr. Halit Yerebakan ülkemizde korona vakalarının giderek artmasından ötürü her vakanın ölmediğini ve evde karantina altında bakım ile atlatanlar olduğunu hatırlatıyor. Yaşlı grupta değilseniz veya kalp, şeker gibi kronik hastalıklarınız yok ise doktorunuz size evde bakımı önerebilir. Evde neler yapılabileceğine dair kafanız karışık olabilir.Yerebakan bunlardan bahsediyor haberimizde.

Özellikle acil durumları bilmemiz gerektiği konusunda uyarıyor doktor. Tedaviniz devam ederken şu acil durumlarda sağlık kuruluşlarıyla mutlaka iletişime geçmeniz gerekiyor:

- Nefes darlığınız varsa,

-Göğüste kalıcı ağrı veya baskı hissi varsa,

-Mavimsi dudaklar veya yüz varsa.

Kendinize ya da koronalı birine bakıyorsanız, yukarıdaki durumlarda hemen yardım isteyin! Çünkü Yerebakan, özellikle oksijenlenmeyle ilgili bir sorun olduğunda, bu belirtileri gördükleri konusunda uyarıyor. Çünkü akciğerlere bu virüs nedeniyle iltihap doluyor. Akciğerlerde hava girişi yapan kesecikler de aynı şekilde iltihapla doluyor.Bu nedenle oksijenlenme bozuluyor. Oksijenlenmenin bozulduğunu vücudumuzda dolaşan kanın oksijen miktarının azalmasından anlıyoruz diyor Yerebakan.

Buna göre, eğer kandaki oksijen seviyesi azsa dudaklarda morarma olabilir. Ya da nefes darlığı yaşayabilirsiniz. Veya kalbinize de yeteri kadar oksijenlenmemiş kan geldiği için bir göğüs ağrısı olabilir.

Ev Bakımında Kendiniz Ya da Yakınınız İçin Yapmanız Gerekenler

-Kişiyi kendiniz de dahil diğer insanlardan mümkün olduğunca uzakta bir odada bekletin. Eğer hasta olan kişi siz iseniz aynı maddeleri kendinize uygulamalısınız.

-Eğer mümkün ise ayrı bir banyo ve tuvalet kullanılmasını sağlamalısınız.

-Tabak, bardak, havlu, çarşaf gibi kişisel eşyaları asla ortak kullanmamanız lazım.

-Hasta yanında olmanız gereken durumlarda hem kendiniz hem de hasta kişi maske kullanmalı. Maskeleri de tek kullanımlık ayarlamaya özen gösterip, uygun şekilde çöpe atmalısınız. 3 katlı maskelerin arasında filtre olması gerekiyor, bunlar daha koruyucu. O sebeple Yerebakan, standart maskeleri kullanmanızı önermiyor.

-Hasta kişilerin başkalarının etrafında olması gerekiyorsa mesela; evde, araçta, doktor ofisinde mutlaka maske takması gerekiyor.

-Bu dönemde asla ziyaretçi almamalısınız.

-Özellikle hasta kişi ile etkileşime girdikten sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamanız gerekiyor. Sabun ve su yoksa en az yüzde 60 oranında alkol içeren bir dezenfektan kullanmalısınız.

-Elleriniz ile gözleriniz, ağzınız ve burnunuza dokunmaktan kaçının.

-Çamaşırları iyice yıkamalısınız. Kirli çamaşırlara tek kullanımlık eldivenler ile dokunun ve vücudunuzdan uzak tutun.

-Eldivenleri elinizden çıkardıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Eldiven kullanmış olmak, tam anlamıyla korunduğunuz anlamına gelmiyor. Eldiven sadece daha fazla virüse temas etmekten koruyor.

-Semptomların azalması için doktorun tavsiye ettiği ilaçların düzenli kullanılması çok önemli.

-Çok fazla su tüketilmeli. Ateşin yükselmesi ile birlikte, vücutta sıvı kaybı artacaktır.

Çoğunlukla 1 haftaya kadar semptomların azalıp iyileşme gerçekleştiğini söylüyor Yerebakan. Ancak semptomlar iyileşse bile virüsün yayılmaya devam ettiğini unutmayın. Yani birkaç gün daha bulaştırma riskiniz devam edebilir.

KAYNAK: Dr. Öz ve Ekibi

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com