Kişisel Siber Güvenliğinizi Sağlamanız İçin İpuçları

Kişisel siber güvenlik, faaliyet sektörleri ya da hedefleri ne olursa olsun şirketler ya da şahıslar için önemi giderek artan bir konu olmaktadır. Günümüzde her alanda ortaya çıkan dijitalleşme olgusu daha fazla esneklik ve dolayısıyla daha fazla verimlilik, yeni çalışma biçimleri, daha mobil ve daha fazla işbirlikçilik imkanı sunmaktadır.

Dark Web Verileriniz Ne Kadara Satılıyor?

ExpressVPN’in araştırmasına göre, sosyal medya ve Netflix gibi platformların verileri dark web’de ucuza satılıyorken sahte pasaportlar en pahalıya satılıyor. Bu sebeplerden ötürü, verilerinizin güvenliğini sağlamak her zamankinden daha önemli. Çevrimiçi hesaplarınızda güçlü şifreler kullanmak, hesaplarınızı iki faktörlü kimlik doğrulama ile korumak, phishing (oltalama) saldırılarına karşı farkındalık edinmek ve tehlikeli Wİ-Fi ağlardan kaçınmak sizi birçok görünen ve görünmeyen siber tehlikeden koruyacaktır.
 
Siber Güvenlik Nedir?
Genelde kullanımlar kişisel ve profesyonel arasındaki sınırı daha da inceltmektedir. Bu nedenle, riskleri sınırlamak ve siber güvenliği tehlikeye atmamayı sağlamak için bazı kullanımları daha iyi çerçevelendirmeyi ve mümkün kılacak birkaç iyi uygulamanın farkındalığını artırmak için geniş çapta yaymak gerekir.
 
Fidye yazılımı saldırılarının sayısı giderek artıyor. Her ay 20.000 bilgisayar bu çeşit saldırılardan etkileniyor. Şahısların çoğu şimdiden fidye yazılımı kurbanı oldu ve fidyeyi ödemek zorunda kaldı. 
 
Siber Güvenlik İpuçları 
Günümüzde pek çok kişi, farkına bile varmadan, kendi verilerinin ve işverenlerinin güvenliğini tehlikeye atabilecek eylemleri gerçekleştiriyor. Bu konuda kişisel siber güvenlik için alınması gereken bazı önlemler bulunmaktadır. 
 
1- Şifrelerinizi Çok İyi Seçin
Şifrelerinizi iyi seçin profesyonel verilerin çoğu, düzenli olarak değiştirilmesi gereken bir parola ile koruma gerektirir. 123456 tipi çıkış şifreleri, hatta doğum tarihleri, adlar, takma adlar, aile kedisinin adı, tahmin etmesi çok kolay seçeneklerdir.
 
Bu konuda zor ama hatırlaması kolay bir parolaya sahip olmak çok daha iyidir. İdeal olarak, etkili bir güvenlik kodu en az on iki karakter uzunluğunda olmalı ve küçük harfler, büyük harfler, sayılar ve noktalama işaretleri ya da özel karakterler içermelidir.
 
2- Parolaları Farklılaştırmayı Düşünün
Bir kullanıcı, ekipmanından ve kurumsal ağdan kişisel dijital kullanım yaptığı zaman, profesyonel tanımlayıcılarını ve parolalarını asla girmemesi şiddetle tavsiye edilir. Bu bilgiler gerçekten de daha sonra kurumsal verilere erişimi olacak bir bilgisayar korsanı tarafından kurtarılabilir.
 
Bu konuda kişi bir otel rezervasyonu yaptığı zaman, bu sırada destek sitesi saldırıya uğrarsa, kimlik tespiti için profesyonel e-posta adresini ve şifresini kullanırsa, banka bilgileri ve kişisel bilgileri çalınabilir.
 
3- Bilgisayarınızda Sürekli Güncellemeler Yapın
Genelde iş alanınızda ya da kişisel verilerinizde düzenli güncellemeler isteyin. Normalde, bir şirketteki bilgisayarların güncellenmesi, çalışanların bu konuda endişelenmesine gerek kalmaması için BT departmanına bırakılır. Ayrıca, giderek daha fazla kuruluş, sürecin kolay ve otomatik olmasını sağlamak için bir prosedür sunuyor.
 
4- İş Yerinde İnterneti Çok İyi Kullanın
İnternet ağlarına kullanıcılar tarafından genellikle ücretsiz erişim sağlanıyorsa, yine de riskli denilen sitelere başvurmamanız tavsiye edilir. Yasa dışı indirme, telif hakkı ihlali, vb. kınanması gereken davranışlarda bulunursa, uygunsuz kullanımdan ilgili kullanıcı sorumlu tutulabilir. Kişiyi potansiyel olarak tehlikeye atmasının yanında, şirketin siber güvenliğini etkileyebilecek riskler de söz konusu olmaktadır. 
 
5- E-postalarınızın Göndericisini Kontrol Edin
Bilinmeyen gönderenlere dikkat edin, her zaman gönderenin e-posta adresini kontrol edin. Virüslere, fidye yazılımlarına, istenmeyen e-postalara vb. karşı iyi koruma sağlayan etkili bir e-posta koruma yazılımı kullanmalısınız. Şirket tarafından yetkilendirilmiş olsa bile, bilinmeyen veya güvenli olmayan sitelere göz atmaktan kaçınmak daha iyidir. Şüpheli ekleri ve kaynağını bilmediğiniz ekleri asla indirmeyin.
 
6- Karışık Mesajlaşmalardan Kaçının
Kişisel kullanım için profesyonel e-posta kullanımına müsamaha gösteriliyor. Ancak, kullanıcıların gönderilen mesajın konusunu kişisel veya özel olarak belirtmeleri önemle tavsiye edilmektedir. Mesajlaşma yöneticileri bu durumda mesaja bakamayacak ve bu, unutulma hakkını kullanmak isteyen bir çalışanın ayrılması durumunda prosedürleri kolaylaştıracaktır.
 
7- Verileri Düzenli Olarak Yedekleyin
Yedekleme, verilerinizin ve şirketin verilerinin güvenliği ve düzgün yönetimi için çok önemlidir. Gerçekten de, bilgi sisteminin arızalanması durumunda, verilerin geri yüklenmesi olasılığı, KOBİ'nin faaliyetinin korunmasını mümkün kılar. Profesyonel verileri geri yükleme olasılığı, fidye yazılımı gibi kötü amaçlı yazılımlara karşı en etkili korumalardan biridir.