Domuz Böbreği Nakli
Amerika Birleşik Devletleri'nde beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaya nakledilen domuz böbreği, 2 ay boyunca başarılı bir şekilde çalıştı.
Bu deney, genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğinin bir insan vücudunda şimdiye kadar çalıştığı en uzun süre olarak kayıtlara geçti.
New York Üniversitesi Langone Health cerrahları, deneyin ardından Maurice "Mo" Miller'ın bağışlanan cesedini yakılmak üzere ailesine teslim etti. Araştırmacılar, bu deneyin sonuçlarına dayanarak Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) canlılar üzerinde daha fazla test yapma izni için başvuruda bulunmaya hazırlanıyorlar.
Organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery, deneyin başarısını değerlendirirken, "İki ay, domuz böbreğinin bu kadar iyi durumda kalabilmesi için çok uzun bir süre. Bu sonraki girişimler için çok fazla güven veriyor," dedi. Kendisi de nakledilen bir kalp ile yaşamını sürdüren Montgomery, hayvandan insana nakillerin ülkedeki organ sıkıntısını hafifletmek için önemli bir adım olduğunu vurguladı.
ABD'de organ nakline ihtiyaç duyan 100 binden fazla kişi ulusal bekleme listesinde yer alıyor ve binlercesinin organ beklerken hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Bu tür deneyler, potansiyel olarak organ nakli bekleyen hastalara umut olabilir ve organ bağışı konusunda daha fazla farkındalık yaratabilir.