"Amerika'da Neden Çalışmıyorum?"

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık beş yıldır yaşayan Canan Saray, Amerika'da neden çalışmadığını açıkladı. Amerika'ya çocuğuyla gelecekler ya da burada çocuk sahibi olacaklar dikkat!!!

"Amerika'da Neden Çalışmıyorum?"
05 Mayıs 2022 - 11:05
Türkiye'de Arel Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü mezunu olan ve üstüne bir de eğitmenlik üzerine Marmara Üniversitesi'nde formasyon eğitimi alan Canan Saray, eşi Samet Saray ile Amerika Birleşik Devletleri'ne beş yıl önce ilk kez geldiklerinde kendi mesleklerini hemen yapamayacaklarının farkındaydı.

Bu sebeple hemen her Türk göçmen gibi ilk etapta ellerindeki kısıtlı paranın tükenmemesi için basit bir iş bulup çalıştılar. Bir AVM'deki Türk firması olan Action Time'da küçük çocukların bindiği bazı oyun araçlarında çocuklarla ilgilendiler.

Çocukluğundan itibaren kendine bir meslek seçmeyen Canan Hanım, Türkiye'deki eğitim sisteminden ötürü sınav kaygısı taşıdığını dile getirdi. Çizime olan yeteneği ve dekorasyon tutkusunu farkeden şimdiki eşi o zamanki sevgilisi Samet Bey sayesinde lise son sınıfta iç mimar olmaya karar verdi. Bunun için de çizim dersleri alıp kendisini geliştirdi ve okulların özel yetenek sınavına girdi.

Arel Üniversitesi'nin sınavını geçen Canan Hanım, burs için de başvuru yapmıştı. Burs başvrusunun onaylanıp onaylanmadığını öğrenmek için, okuldan ön kayıt yaptırması istendi. O arada bir karışıklık olunca burs almadan kaydı gerçek kayda dönüşünce, ailesine yük olmamak için bölüme başlamadı. Fakat mağdur olan öğrencilere açılan moda tasarımı ve grafik tasarım bölümlerinden grafik tasarım sınavına girip kazandı. Yüzde 50 bursla okudu.

Fakat, bölümü sevmesine rağmen, bu meslekte uzun saatler bilgisayar karşısında oturarak çalışılması, Canan Hanım için bir dezavantajdı. O, daha hareketli işleri seviyordu. Eğer Türkiye'de kalsaydı, eğitmenlik formasyonu da aldığı için kesinlikle grafik tasarım öğretmeni olarak çalışacağını düşünüyor. Bu sebeple Türkiye'de KPSS sınavına hazırlanmaya başlamışken eşiyle Amerka'ya yerleşmeye karar verdiler.

Çok kısıtlı bir para ile geldikleri için kendi meslek dallarında iş hemen bulamayacaklarından ötürü AVM'deki işi bulup çalışmaya başladılar. Kısa süre sonra kendisini o işin ofis bölümüne almalarına rağmen, sürekli bilgsayar başında sabit bir iş yapmaktan yine sıkılmıştı Canan Hanım. Yaklaşık 1.5 yıl burada çalıştıktan sonra 3.5 yıldır ABD'de çalışmadığını ifade ediyor.

Bunun nedenine gelecek olursak; oğlu Atlas! Amerika'ya ilk geldiklerinde çocuklarının olmamasını bir avantaj olarak gören Canan Hanım, bu sayede karı koca işe girişip 5-6 ayda ekonomik durumlarını toparladıklarını belirtti. Çocuğunu kendisi yetiştirmek istediği için de çalışmamayı tercih ediyor.

Amerika'ya yeni gelecek çocuklu bireylere, okulların da bakıcıların da çok pahalı olduğunu hatırlatıyor. Mesela 3 yaşında olan Atlas için haftanın üç günü sadece yarım gün olan kreş ücretinin aylık 1.000 dolar olduğunu söyledi. Bakıcılar ise saatlik 18-25 dolar alıyor. Bu sebeple kendisi çalışsa dahi, hemen hemen bakıcı kadar ücret alsa her günkü kazancının yüzde 70-80'i bakıcıya gidecek. O zaman çalışmasının bir anlamı kalmıyor. Üstüne bir de çocuğu onunla büyümemiş olacak, onun terbiyesini alamayacak, her anını kaçıracak, hiç tanımadığı farklı kültürden birinin eğitimini almış olacak.

Yani özetle, Amerika'da bakıcı masrafı çok yüksek. Okullar da çok pahalı. Kazancının yüzde 80'ini başkasına ödeyecekse ve çocuğunun en özel anlarını kaçıracaksa çalışmasının ne manası var? Bu sebeple Canan Hanım çocuğu Atlas'ı kendisi büyütmeyi seçtiği için Amerika'da çalışmıyor.

Uçak teknisyeni olan eşinin iyi bir firmada iş bulması sayesinde kazançlarının yettiğini ifade eden Canım Hanım, YouTube kanalını büyütüyor. O da bu sayede para kazanmaya ve reklam teklifleri almaya başlamış durumda. Daha da büyüyeceğine olan inancı tam.

KAYNAK: Canan Saray

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com