ABD'den Türkiye'ye Otomobil Getirmek

İlkay Zaman, herkesin kafasındaki "Amerika'dan bir otomobili ucuza alıp Türkiye'ye nasıl getirebiliriz?" sorusunu yanıtlıyor bugün.

ABD'den Türkiye'ye Otomobil Getirmek
24 Mayıs 2021 - 20:52
Öncelikle Amerika'dan Türkiye'ye otomobil getirmenin mümkün olduğunu söylüyor İlkay Zaman.
Ancak, hem Türkiye'deki bakanlık tarafından oluşturulan kanunların hem de Amerika'daki bazı
kuralların yerine getirilmesi gerekli.

Audi, Mercedes, BMW, Honda, Toyota, Nissan, Hyundai, Kia, Cadillac, Chevrolet vb. aklınıza
gelebilecek her marka otomobilin fiyatları Türkiye'dekinden çok çok daha ucuz olduğu herkesçe bilinen bir gerçek.

Soru şu: Bu otomobiller bu kadar ucuzken alıp da nasıl Türkiye'ye getirebiliriz?

Diyelim, Amerika'da 30 bin Dolara bir araç beğendiniz. Muhtemelen bu aracın fiyatı Türkiye'de 700-800 bin Lira. Amerika'da yaşayıp Dolar kazanan birinin, Türkiye'ye gelişlerinde kullanmak için bu fiyata araç alıp götürmesi çok mantıklı. Peki nasıl?

2009 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararına göre, Türkiye gümrük bölgesinde ikamet etmeyen kişilerin, yaşadıkları ülkede kendi isimleri üzerine kayıtlı aldıkları araçları geçici olarak Türkiye'ye getirmesine izin verilmiş.

1) Öncelikle, son 1 yıl içinde 185 günü yurtdışında geçirmiş olmalısınız. Bu kural sadece Amerika'yı kapsamıyor, Avrupa da dahil Türkiye dışındaki her yeri kapsıyor. Bu 185 günü tek bir yerde geçirmenize de gerek yok. Farklı farklı ülkelerde kesintisiz toplam 185 gün yurtdışında olmanız yeterli.

2) 6 ay boyunca aracın üzerinize kayıtlı olması da ikinci şart. Yani aracı alır almaz Türkiye'ye
getiremezsiniz. Yaşadığınız ülkede en az  6 ay boyunca üzerinize kayıtlı olması gerekiyor.

3) Üçüncü kural ise, aracın tüm borcunun ödenmiş olması gerekliliği. Yani krediyle alınmış ise tüm borcunun kapatılmış olması şart.

4) Bir de sistem sizden Amerika'daki adresinizi öğrenmek isteyecek. Ya da hangi ülkedeyseniz oraya ait bir adres vermek zorundasınız. Kanıtlamak için bu adrese ait bir belge getirmeniz gerekiyor. Su, elektrik gibi faturalar bu iş için uygundur.

Sonrasında aracınızı sorunsuz bir şekilde Türkiye'ye getirebilirsiniz.

Deniz Yoluyla Taşıma
Zaman'ın verdiği bilgiye göre, 2-3 aracı aynı anda taşıyan ortak kullanımlı konteynerlar ile transfer işlemini gerçekleştirmek ortalama 1500-1750 Dolar tutuyor. Ancak daha yüksek bir ücretle 40'lık denilen konteynerlar ile aracınızı tek başına da transfer edebilirsiniz. Bu şekilde Amerika'dan Türkiye'ye gemi ile aracınız getirilir. Gelmesi de ortalama 1 ayı bulur.

Vekaletle İşlem
Bakanlığın bir uyarısı daha var! Vekaleten getirilecek araçlarda hem taşıt sahibi hem de aracı getiren kişinin ikamet adresinin Türkiye gümrük bölgesi dışında olması şart. Yani yine Türkiye dışında ikamet eden birine vekalet vererek de aracınızı Türkiye'ye sokabilirsiniz.

İstenilen Belgeler
Aracın Türkiye'ye girişi sırasında; ehliyet, yurtdışı mülkiyet belgesi ve Türkiye'de geçerli sayılan
sigorta yaptırmış olmanız da istenilenler arasında. Yurtdışından gelen farklı plakalı araçlara sigorta şirketleri kasko yapmıyor. Var olan birkaç tanesi de çok fahiş fiyat uyguluyor.

Ne Kadar Geçerli
Getirdiğiniz aracı Türkiye'de 2 yıl kullanabiliyorsunuz. 2 yılın sonunda aracınızı gümrük açık hava
sahasında teslim ediyorsunuz. Ya da aracı satmaya karar verirseniz, karayoluyla Avrupa'ya götürüp satabilirsiniz. Zaman, Türkiye'de bu işi yapanlar olduğunu ve onların aracı sizden satın alıp kendileri götürüp Avrupa'da sattıklarını söylüyor.

2 yıl dolduktan sonra üstüne bir 2 yıl daha kullanmak niyetinde iseniz, aracınızı Türkiye dışında 6 ay ikamet ettirmeniz gerekiyor bu defa. Örneğin, yakınlardaki bir Avrupa ülkesinde garaj
kiralayabilirsiniz. Ya da yakınlarınızın yaşadığı bir ülkede bırakabilirsiniz. Ama 6 ay boyunca aracın dışarıda kalması şart. Fakat bunu yapmayı tercih ederseniz yerine getirmeniz gereken bir şart daha var maalesef: Yine o yıl içerisinde 185 gün boyunca sizin de yurtdışında ikamet etmeniz gerekiyor. Yani araç da sizde 6 ay yurtdışında bulunmalısınız.

Peki, sürekli gel git yapmayıp kesin dönüş yapacaksanız ne oluyor?
Kesin dönüş düşünenler ise, aracın ekstra ÖTV ve KDV'sini ödemek zorundalar.

KAYNAK: İlkay ZAMAN

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com