ABD'de Öğrencilerin Vizeleri Habersizce İptal Edilmişti: Yargıç Süreci Durdurdu!
Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinde bir federal yargıç, vizeleri iptal edilen iki uluslararası öğrencinin yasal statüsünün geçici olarak korunmasına hükmetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Oregon eyaletinde bir federal yargıç, vizeleri iptal edilen iki uluslararası öğrencinin yasal statüsünün geçici olarak korunmasına hükmetti.
Oregon Eyalet Üniversitesi ve Oregon Üniversitesi’nde yüksek lisans öğrenimi gören iki öğrencinin vizelerinin bu ay başında ani bir kararla iptal edilmesinin ardından açılan davada, ABD Bölge Yargıcı Michael McShane, vizelerin iptaline karşı 14 günlük geçici tedbir kararı verdi.
Yargıç McShane, duruşma sırasında Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Biriminin (ICE) hangi yasal düzenlemelere dayanarak öğrencilerin vizelerini iptal ettiğini sorguladı. “Bu işlemlerin uygun olup olmadığını belirleyen bir düzenleme olmalı. ICE burada hangi düzenlemeyi uyguluyor?” diyerek, uygulamaya açıkça itiraz etti.
Savcı Yardımcısı Patrick J. Conti ise federal hükümet adına yaptığı savunmada, karar alınması için yeterli bilginin henüz toplanamadığını ifade ederek, öğrencilerin geri dönülemez bir zarar yaşamadığını ileri sürdü. Ancak davacı öğrenciler, vizelerinin hem kendilerine hem de üniversitelerine önceden bilgi verilmeden ve yeterli gerekçe sunulmadan iptal edildiğini iddia ediyor.
Ülke genelinde benzer davalar artıyor
ABD'de son aylarda 1000'den fazla uluslararası öğrencinin vizesi ani şekilde iptal edilirken, birçok öğrenci bu kararların hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı. Georgia, New Hampshire, Wisconsin, Montana ve Washington gibi eyaletlerde de federal yargıçlar, geçici tedbir kararları alarak öğrencilerin sınır dışı edilmesini geçici olarak engelledi.
Bu gelişmeler, 30 Ocak’ta Başkan Donald Trump’ın imzaladığı ve Filistin’e destek gösterilerine katılan öğrencilerin sınır dışı edilmesine kapı aralayan "antisemitizmle mücadele" temalı başkanlık kararnamesinin ardından geldi. Ardından, 27 Mart’ta Dışişleri Bakanı Marco Rubio, “Hamas’a destek verdikleri” iddiasıyla en az 300 yabancı öğrencinin vizelerinin iptal edildiğini duyurdu.
Öne çıkan örneklerden biri de Massachusetts’te doktora yapan Rümeysa Öztürk’ün durumu oldu. Öztürk, 25 Mart’ta iftara gitmek üzere evinden çıktığı sırada ICE görevlileri tarafından gözaltına alındı. Daha önce de Columbia Üniversitesi mezunu Filistinli aktivist Mahmud Halil benzer şekilde gözaltına alınmıştı.
ABD'de uluslararası öğrencilerin karşı karşıya kaldığı bu yeni yasal belirsizlik, hem akademik çevrelerde hem de insan hakları savunucuları arasında ciddi endişelere yol açmış durumda.
YORUMLAR