ABD'de cenaze koordinatörlüğü eğitimi alan ilk Türk: Bu meslek sadece bir iş değil, bir hizmettir
Amerika’da cenaze işlemlerinin yüksek maliyeti ve zorlu süreci, gurbetçilerin en büyük endişelerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu alanda eğitim alarak profesyonelleşen Bergen Cenaze Evi Koordinatörü Emre Yıldız da ABD’de cenaze hizmetleri alanında üniversite mezunu olan ilk Türk olarak dikkat çekiyor. ABDPost.com New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli’ye konuşan Yıldız, mesleğe nasıl başladığını, sürecin detaylarını ve gurbetçilere sunduğu hizmetleri anlattı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk nüfusu giderek artarken, ne yazık ki hayatın kaçınılmaz gerçeği olan ölüm olayları da aynı oranda artıyor. Bu durum, özellikle gurbetçilerin en büyük endişelerinden biri olan cenaze işlemlerini yeniden gündeme taşıyor.
Özellikle memleketine defnedilmek isteyenler için süreç hem zahmetli hem de oldukça maliyetli olabiliyor.
İşte bu noktada devreye giren isimlerden biri olan Bergen Cenaze Evi (Bergen Funeral Service) Koordinatörü Emre Yıldız, ABDPost.com New York Temsilcisi Özlem Özgüt Yörekli'ye mesleğe nasıl başladığını, sürecin detaylarını ve gurbetçilere sunduğu hizmetleri anlattı.
Aslen yazılım mühendisi olduğunu ve 1997'den bu yana ABD'de yaşadığını ifade eden Yıldız, yaşamın anlamını sorguladığı bir dönemde, kendisine ve topluma daha faydalı olabileceği bir yol ararken, cenaze hizmetleriyle tanıştığını söyledi. Birçok kişinin eğitim almadan ve aracı olarak bulunduğu sektörde işi ciddiye alan Yıldız, bunu için eğitim görerek uygulamalı staj süreçlerini tamamladığını kaydetti.
“Eğitim Şart, Çünkü Bu İş Sadece Yıkamakla Bitmiyor”
New Jersey’deki Mercer College’da aldığı iki yıllık eğitimi bir yılda tamamladığını da belirten Yıldız, ardından iki yıl staj yaparak tam yetkinliğe ulaştığını söyledi. Verilen eğitimin sadece teorik değil, uygulamalı olduğunu belirten Yıldız detayları şöyle anlattı:
“Eğitim şart, çünkü bu iş sadece yıkamakla bitmiyor. İnsan anatomisinden mumyalamaya, farklı dini ritüellerden yasal işlemlere kadar her detayı öğreniyorsunuz. Budist, Hristiyan, Yahudi ya da Müslüman fark etmiyor; herkesin inancına uygun bir şekilde hizmet vermek zorundasınız.”
Pratiğe Geçince Durum Farklı Oluyor
Bu işin duygusal yönünün zor olduğunu ifade eden Yıldız, "İlk üç ay çok zordu. Uykusuzluk, iştahsızlık, ciddi kilo kaybı yaşadım. Özellikle genç yaşta vefat edenlerle karşılaşmak çok zor: 3, 5, 11 yaşındaki çocuklar... Gerçekten kolay değil. Okulda psikolojik hazırlık eğitimi de veriliyor ama pratiğe geçince durum çok farklı oluyor" diye konuştu.
Cenaze Masrafları Dudak Uçuklatıyor
Amerika’daki cenaze işlemlerinin maliyetlerine değinen Yıldız’ın verdiği bilgilere göre, bölgeden bölgeye ciddi fark var: New Jersey ve New York gibi bölgelerde gömme işlemleri toplamda 8 bin dolara kadar çıkabiliyor. Daha güney bölgelerde bu rakam 3 bin dolara kadar düşse de, yine de yüksek bir maliyet söz konusu.
Türkiye’ye cenaze göndermenin ise 6 bin dolar civarında bir harcama gerektiğine vurgu yapan Emre Yıldız, Türk Hava Yolları'nın taşıma ücretlerini bin 300 dolardan 3 bin dolara kadar artırmasının bu yükü daha da ağırlaştırdığını belirtti.
Yıldız, Covid öncesi Patterson, Clifton, Totowa bölgelerinde mezar yerlerinin bin dolar civarında olduğu bilgisini de paylaştı.
Fona Sadece 250-300 Kişi Başvurdu
Almanya’da yıllardır başarıyla uygulanan cenaze fonlarının, ABD’de olmadığına dikkat çeken Yıldız, Diyanet öncülüğünde başlatılan bir fon denemesinin yeterli başvuru alınamadığı için sonlandırıldığını söyledi. Çözümün bireysel sigortadan geçtiğini vurgulayan Emre Yıldız, “Aylık 20-50 dolar arasında bir bedelle yapılacak 10-20 bin dolarlık hayat sigortaları, kimseye yük olmadan tüm işlemleri karşılar” dedi.
“Bu İşte Zengin Olunmaz, Hizmet Edilir”
Amerika’da bu işin ticari bir hizmet olduğuna vurgu yapan Emre Yıldız, bu mesleğe girmek isteyen gençlere şu tavsiyede bulundu:
“Bu işten ekmek yenir ama zengin olunmaz. Burada mesele hizmettir, vicdan meselesidir. Benim hedefim bu işi devredecek dört kişiyi yetiştirmek. İki erkek, iki kadın... Bu bir bayrak yarışıdır.”
YORUMLAR