2021, Göçmenlerin 'Altın Yılı' Olabilir!

Avukat Seyit Şahin, yeni seçilen Başkan Joe Biden'ın Amerikan göçmenlik sisteminde ne gibi değişiklikler yapacağına dair bir değerlendirmede bulunuyor. 2021, ABD'de göçmenler için 'altın yıl' olabilir mi? Biden, göçmenlik sistemini nasıl düzeltecek? Yeni dönemde nasıl değişiklikler olabilir? USCIS (ABD Göçmenlik Bürosu) işlem süreleri hızlanacak mı? gibi pek çok sorunun cevabını bulabileceğiniz bir haber hazırladık.

2021, Göçmenlerin 'Altın Yılı' Olabilir!
13 Aralık 2020 - 19:56
Başkan Trump tarafından son 4 yılda Amerikan'da göçmenlik sisteminde çok fazla değişiklik yapıldı. Av. Şahin, 21 Ocak 2021 tarihinde Biden'ın göreve gelmesiyle, bu değişikliklerden pek çoğunu düzelteceğini öngörüyor.  Bunların en başında, göçmenlere karşı kullanılan dil ve üslupta bir değişiklik beklediğini belirtiyor.

Başkan Trump döneminde malum, Amerika'daki pek çok olumsuz konunun sorumlusu olarak göçmenler gösterildi. Hatta bazı Müslüman ülkelere seyahat yasağına kadar çok sert uygulamalara gidildi. Özellikle Joe Biden'ın görevi devralmasıyla birlikte, tekrar Amerika'da göçmenlere yönelik devlet dilinde bir yumuşama bekleniyor. Amerika'nın göçmenlerden oluşan bir ulus olduğuna dair, tüm dünyaya olumlu bir mesaj verileceğini öngörüyor Av. Şahin.

Joe Biden'ın görevi devralmasıyla beraber, özellikle 'Asylum' yani iltica sisteminde bir takım değişikliklere gideceğini düşünen Şahin, şu anki iltica sisteminde çalışma izni için 1 yıllık süreyi beklemek gerektiğini hatırlatarak, Trump'tan önce bu sürenin sadece 150 gün olduğunu söylüyor. Biden'ın bu durumu tekrar düzelteceğini düşünüyor. Çünkü bekleme süresi çok uzun ve bu süre insanların yokluğa mahkum edildiği bir sisteme dönüşmüş durumda. Ya da yasal olmayan yollarla çalışmaya zorlanıyorlar diyelim.

Yine şu an Trump döneminde, iltica başvurularında USCIS tarafından günlük bir limit dahilinde işlem yapılıyor. Şahin bu işlem sayılarının da arttırılacağını öngördüğünü belirtiyor.

Joe Biden'ın görevi devraldıktan sonra, Trump tarafından getirilen Müslüman ülkelere seyahat yasağını kaldıracağından da umutlu Şahin. Ayrıca dünyanın pek çok yerinde Amerikan konsolosluklarının kapalı olduğunu belirten Şahin, bu sebeple özellikle aile birleşimi konusunda çok büyük sıkıntılar yaşandığını dile getiriyor. Biden döneminde, 'Department of State' ile beraber dünyanın pek çok yerinde halihazırda kapalı durumda olan veya işlem süreleri uzun olan Amerikan konsolosluklarının, aşamalı olarak açılacağını ve tekrar göçmen ve göçmen olmayan vize işlemlerinin kaldığı yerden devam edeceğini de öngörüyor.

Yeni dönemde USCIS'e ayrılan kaynakta da artış bekleniyor. Trump döneminde göçmenlik politikalarıyla ilgili,   özellikle Meksika sınırına yapılan duvarla birlikte çok ciddi kaynaklar tüketilmişti. Joe Biden döneminde, USCIS'in yaşadığı bu kaynak çıkmazından kurtulacağı kanısında Şahin. Bunun da özellikle işlem sürelerine olumlu yansıyacağını düşünüyor.

Başkan Trump öncesinde Green Card işlemi 3-4 ay gibi kısa bir sürede hallolurken, Trump döneminde bu süre 14-15 aya, bazı yerlerde neredeyse 18 aya kadar uzar hale gelmişti. Biden gelince USCIS'e yeterince ekonomik kaynak ayrılması ve Biden'ın göçmenlik sistemine ılımlı bakış açısının, USCIS çalışanlarını yine olumlu yönde etkileyeceği gibi faktörler düşünüldüğünde artık işlem sürelerinin tekrar kısalacağını öngörüyor Şahin.

Biden döneminde göçmenlik başvurularında bir artış olabilir. Trump döneminde göçmenlerin aleyhinde pek çok değişikliğe gidildiği için başvuru yapmayı düşünen birçok kişinin başvurularını ertelediğini gördük. Boş yere zaman ve para kaybı yaşamamak için, gerek Green Card başvurusu, gerekse yatırımcı vize başvuruları ya da Amerikan vatandaşlığına başvuru tercihlerinden vazgeçti insanlar. Biden'ın ılımlı politikasıyla birlikte yine Amerika'nın pek çok ülke insanı için cazip hale geleceği aşikar.

Türkleri pek ilgilendirmese de 'DACA' olarak adlandırılan, 'Dreamers' denilen çocuk yaşta yasal olmayan yollarla aileleriyle birlikte Amerika'ya gelen kişilerin durumları için de bazı düzenlemeler, beklentiler arasında.

'Temporary Protection Status' denilen TPS uygulamasına ilişkin de bir takım kısıtlamalar yapılmıştı Trump döneminde. Biden başkanlığında TPS uygulamasında tekrar eskiye dönüş olacağı da beklenen değişiklikler arasında. Şahin DACA ve TPS konularının Türk-Amerikan toplumunu çok ilgilendiren durumlar olmamasından dolayı fazla detaya girmiyor.

Şahin, Amerikan vatandaşlığına ilişkin işlemlerin daha da kolaylaştırılacağı kanısında olduğunu ifade ediyor. Şu an en kolay başvuruların bile 1.5 yıl aldığını, Biden döneminde bu sürelerin de kısalacağını öngörüyor.

Biden görevi devraldıktan sonra ilk 100 gün içinde, Amerika'da bulunan 11 milyon kaçak 'undocumented' göçmene vatandaşlık yolunu açacak bir düzenlemeyi senatoya sunacağını taahhüt etmişti. Şahin de bunu beklediklerini söylüyor. Bu yasal düzenlemenin henüz içeriği belli değil.

Kısacası, Joe Biden ile birlikte göçmenlik yasasını olumu yönde pek çok değişiklik bekliyor gibi görünüyor.

KAYNAK: Avukat Seyit Şahin

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

https://www.alexa.com/siteinfo/abdpost.com