Yatırımcı Vizesi İle Green Card ve ABD Vatandaşlığı

Avukat Remzi Güvenç Kulen EB-5 Yatırımcı vizesi ile doğrudan Green Card almanın tüm koşullarından detaylı bir şekilde bahsediyor.

EB-5 vize kategorisi yatırımcıya direkt Green Card alma hakkı tanıyan ve daha sonra da vatandaşlığın yolunu açan bir vize türüdür. Bir yatırımcının Amerika'ya belli bir miktarda para yatırarak Green Card'a başvurma metodudur. EB-5 kategorisi 1990 yılından beri uygulanıyor. Amerika Birleşik Devletleri, yılda sadece 10 bin kişiye bu vizeyi veriyor. Ve hiçbir sene 10 bin kişilik kota dolamıyor, çünkü başvuru yapanlar arasından birçoğu onaylanmıyor.

Özellikle 2008 yılında Amerika'da yaşanan mali krizden sonra bankaların maddi anlamda sıkışması, özellikle de inşaat sektöründeki finansmanın EB-5 kategorisi üzerinden sağlanmasına sebep olması, bu vize kategorisi ile Green Card almayı popüler hale getirdi. Mesela Manhattan'daki Amerika'nın en büyük gayrimenkul yatırımı kabul edilen Hudson Yards projesi EB-5 kategorisi ile gerçekleştirilen yüzlerce başarılı yatırımdan biridir

Tabii ki bu kategoriyi daha çok gelir düzeyi yüksek olan yatırımcılar tercih ediyor. Çin'de son 15 yılda yaşanan ticari yükseliş nedeniyle, son yıllarda bu vizeyi alanların yüze 85'ini Çin'li işadamları alır oldu.

EB-5 Vize Kategorisinin Şartları
EB-5 vize kategorisinde iki tip yatırım mümkün: Kişisel yatırımlar ve bölgesel ticari merkez.

- İlk şart, kişisel yatırımlar için 1.8 milyon Dolar, bölgesel ticari merkezler için 900 bin Dolar paranın yatırılmasıdır.

- İkinci şart ise, 2 yıl boyunca tam zamanlı 10 Amerikalı işçinin çalıştırılması. Bu işçilerin sigorta
belgelerinin gösterilmesi yeterlidir.

Kişisel yatırımlarda sıfırdan kurulan işe yukarıda belirttiğimiz gibi, 1.8 milyon Dolar yatırım yapmanız gerekiyor ve bu işte 2 sene boyunca 10 tane tam zamanlı Amerikalı ya da Green Card sahibi işçi çalıştıracağınızı beyan etmelisiniz. Bu işçiler serbest çalışan kişiler olamaz. Şirket bordrosunda mutlaka olmalılar.

Kişisel yatırımın güzelliği, paranın tüm kontrolü sizdedir. İstediğiniz gibi yatırım yapıp kendi işinizi ilerletebilirsiniz. Dolayısıyla Amerika'da yatırım yapıp kendi işini ilerletmek isteyip işi büyütmek niyetinde olan yatırımcılar için güzel bir Green Card yoludur. En sık örneği, Amerika'da yatırım yaptıktan sonra zincir mağazalar ve şubeler açarak büyüyen şirketlerdir.

Bölgesel ticaret merkezi ise, Amerikan devletinin onayladığı ve değişik projeler için para toplama yetkisi olan ticari müesseselerdir. Bunlar özel teşebbüsler olabileceği gibi eyaletlerin kuracağı teşebbüsler de olabilir. Bu merkezler Amerikan devletinden kurulabilmeleri için onay aldıktan sonra değişik projeler ortaya koyup yatırımcılardan para toplayabilirler.

Diyelim bir marina inşası yapılacak ve 90 milyon Dolar gerekli. 900 bin Dolar yatırım yapacak 100 yatırımcı bulunduğunda bunların her biri kurulacak olan şirketin yüzde 1 hissedarı olarak projeye ortak oluyorlar.

Bu yatırımın güzelliği de şirkette hissedar olup, sadece yatırımınızı yapıp hiçbir şeyle ilgilenmek
zorunda kalmamanızdır. Pasif yatırımcı ortak modelidir. Bu şekilde direkt Green Card sahibi
olabilirsiniz.

KAYNAK: Avukat Remzi Güvenç Kulen