Xiaomi Kullanıcılarını Neler Bekliyor?

Xiaomi, Amerika'nın kara listesine alındı. Xiaomi efsanesi bitiyor mu? Amerikalı şirketlerin Xiaomi'e yatırım yapması yasaklandı. Şimdi, Çinli teknoloji devini neler bekliyor? Xiaomi marka cep telefonu sahipleri bu süreçten nasıl etkilenecek?

Amerika Birleşik Devletleri, Xiaomi'i Çin ordusuyla işbirliği yaptığı gerekçesiyle kara listeye aldı. Ve
Amerikalı şirketlerin Xiaomi'e yatırım yapması yasaklandı. Amerikalı şirketlere yıl sonuna kadar
zaman verildi ve yatırımlarını çekmeleri isteniyor. Xiaomi hisseleri düşüyor.

Huawei'e teknoloji aktarım yasağı vardı. Xiaomi'de ise yatırım yasağı var. Şu an için Google servisine erişimde herhangi bir sıkıntı yok gibi gözüküyor. Fakat Çin-Amerikan ticaret savaşında, özellikle Trump döneminde alevlenen bu ticaret savaşında, birçok şirket hem yatırım yasağına alındı hem de daha sonrasında teknoloji aktarımı yasaklandı. Belki Xiaomi'ye de ilerleyen dönemde böyle bir yasak gelebilir.

Tabii Biden yeni başkan. Bu ticaret savaşını söndürür mü, daha mı alevlendirir bilinmez, ama şu anki süreci değerlendirecek olursak eğer, ABD herhangi bir şekilde ticarette önüne geçen şirketlerin kafasına teknoloji sopasıyla vuruyor gibi görünüyor.

2019'da Huawei'ye yine benzeri suçlamalarla bir teknoloji aktarım yasağı getirilmişti. Huawei cep telefonları şu anda Google servislerine erişemiyor, hatta kendi işlemcilerini üretirken dahi Amerikan kaynaklı kimi teknolojilerden yararlandıkları için, üretim sürecinde de sorunlar yaşıyorlar. ABD, yükselen bir yıldız haline gelen Huawei'yi, bir şekilde bu yarışta yavaşlattı ve geri düşürmeyi başardı.

Şu anda da hedefe Xiaomi girmiş gözüküyor. Çünkü Xiaomi de, özellikle fiyat performans oranı
yüksek telefonların satıldığı Hindistan, Türkiye, İspanya ve Brezilya gibi ülkelerde gitgide yükselen bir kullanıcı kitlesine sahip. Cep telefonu satışları her geçen gün artıyor. Ve alan kullanıcılarda da memnuniyet sağladığını görüyoruz.

Çin'i hiç saymıyoruz bile. Çin'de Huawei ve Xiaomi gibi firmalar hala çok yüksek satış adetlerine ulaşabiliyorlar. Amerikalı şirketlerin oralarda herhangi bir şansı yok gibi görünüyor. Özellikle Avrupa ve diğer ülkelerde de hakimiyet kurmaya başladıkları anda da, işte Amerika'nın radarına girmeye aşlıyorlar.

Eğer Xiaomi de herhangi bir şekilde daha sonraki süreçte teknoloji yasaklıları listesine alınırsa, biz Huawei kadar zor bir süreç yaşayacağını düşünmüyoruz açıkçası. Neden derseniz eğer, 2019 yılında Huawei'ye teknoloji aktarım yasağı getirildiğinde, Huawei kendi ayakları üzerinde durabilmek için kendi servislerini geliştirdi. Google'ın tüm servislerine alternatif servisler geliştirdi ve Google marketine erişim yasaklandığı için, cep telefonlarında kendi uygulama marketini geliştirerek uygulama geliştiricileri buraya çekmeyi başardı.

Bugün Türkiye'de bir Huawei cep telefonu satın aldığınızda dahi, e-devlet gibi birçok uygulamaya erişebiliyorsunuz. Xiaomi herhangi bir şekilde teknoloji yasaklıları arasına girerse Huawei'den bu servisleri alıp kullanabiliyor, çünkü Huawei bu servisleri açtı. Şu an herhangi Çinli bir üretici, Huawei'in geliştirdiği servisleri ve marketi kullanabiliyor. Daha sonra kendi marketlerini de geliştirebilirler.

Şu anda Amerika'nın bu tutumu Çinli şirketleri her ne kadar yarışta geri düşürüyor gibi görünse de, gelecekte çok daha güçlü bir Çin'i karşımıza çıkartacak.

Çinli şirketler şunu net bir şekilde gördüler: Eğer güçlenirlerse, satış adetleri Amerika'yı korkutacak hale gelirse yasaklar listesine alınıyorlar. Belki de ileride güçlerini birleştirip tamamen kendi işletim servisleriyle piyasaya çıkacaklar. Birleşirlerse ileride, üçüncü bir ülkeye ait dev bir eko sistem karşımıza çıkabilir. Bu sefer Amerika'nın elindeki o teknoloji sopası işe yaramaz halde kalır.

KAYNAK: Mesut Çevik