Türkiye'den ABD'ye 'Beyin Göçü'

Son yıllarda Türkiye'den yurtdışına, özellikle de Amerika'ya çok fazla 'beyin göçü' yaşanmakta. Hele ki, Silikon Vadisi'nde nereye baksanız bir Türk'le karşılaşmanız olası. Hepsi bizi orada başarıyla temsil ediyorlar. Cüneyt Özdemir, onlardan bazıları ile söyleşi yapıyor. Neden Amerika'ya geldiler? Neden Türkiye'yi bıraktılar? Dönmeyi düşünüyorlar mı? Bir anlamda 'beyi göçü'nün küçük bir fotoğrafını çekmeye çalışıyor 5N1K programında.

SİLİKON VADİSİ'NDE TÜRKLER

Enes Bilgin - Bilgisayar Mühendisi

Enes, 10 yıldır Silikon Vadisi'nde. 2010 yılında doktora yapmak için gelmiş. Çünkü başarılı insanların buraya gelmesinden etkilendiğini ve burayı üst basamak olarak gördüğünü ifade ediyor.

Boston Üniversitesi'nde sistem mühendisliği üzerine doktorasını yaparken, iş teklifi almış ve Amerika'da kalıp çeşitli firmalarda çalışmış. Şu anda Microsoft'ta çalışmakta.

Maalesef Türkiye'den kendisine böyle bir şirketten hiç iş teklifi gelmemiş. Amerika'da yaşamanın, Türkiye'ye oranla artılarını, eksilerinden daha fazla bulduğu için bulunduğu yerden çok memnun Enes. Tek eksi yan olarak ailesini özlemeyi gösteriyor. Artılarına gelince, dünyada hiç kimsenin denemediği büyük projelerde çalışabilmeyi örnek veriyor.

TÜBİTAK'ın beyin göçü yapan gençlere dön çağrısını duyduğunda, Boston'da doktorasını yapan Enes, çağrıya uyup geri dönen arkadaşlarından hiçbirinin, daha iyi durumda olduğunu görmemiş ve hazır iş teklifi de almışken Silikon Vadisi'nde kalmayı tercih etmiş. Zihnindeki kırılma noktası bu olmuş.

Türkiye'ye dönmek için gerekli eko sistemin oluşması ve yaşam standartlarının düzeltilmesi önemli Enes için. Şu an Microsoft'ta çok komplike bir işte çalıştığını ve birçok uzmanın bir araya gelmesiyle oluşan işlerin içinde yer aldığını ama Türkiye'de böyle bir eko sistemin olmadığını anlatıyor. Ayrıca kaynakları da kısıtlı buluyor. Para, kıstasları arasında son sırada yer alıyor.

Osman Aka - Mühendis
Osman 3 senedir Silikon Vadisi'nde. Kendi işini kurma amacıyla hareket etmiş. Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği'ni tamamlamadan gelmiş. Çünkü Silikon Vadisi'nin, dünyanın en büyük yatırımcılarının geldiği en önemli yer, bu alanda bir merkez olduğuna inanması bu kararında etkili olmuş. Şu an Google'da çalışıyor.

Osman burada 2 şirket kurmuş ama ikisi de batmış. Çok genç yaşta şirket kurmanın zorluklar getirdiğini, ancak 10 yıl kadar bir alanda uzmanlaşmanın, başarı oranını arttırdığı kanısında. 2 başarısız tecrübenin sonunda bunu öğrenmiş ve sonra Google'a girmeye karar vermiş. Yapay zeka üzerinde uzmanlaşıp yine kendi şirketini kurmak istiyor.

Ortamdan çok memnun, çünkü yapay zeka alanında dünyadaki en iyi isimlerle çalışma imkanına sahip.

Osman, Türkiye'ye ancak Silikon Vadisi'nde bulduğu gibi bir merkez bulma imkanı olsa dönmeyi düşünebileceğini söylüyor. Mesela Google'da her işin dünya çapındaki isimleriyle dirsek dirseğe çalışma ve uzmanlaşma imkanı bulabildiğini ve Türkiye'de de bu imkana sahip olursa dönebileceğini belirtiyor. Para, onun için de önemli değil.

Mert Solmaz - Mühendis
Mert, Yıldız Teknik Üniversitesi makine mühendisliği mezunu. İstanbul'da otomotiv sektöründe çalışırken, İstanbul trafiğinden bıktığı sırada, Almanya merkezli tüm dünyada otomotiv sektörüne mühendislik hizmeti sağlayan bir firmadan teklif almış. Bu sayede 5 sene Köln'de yaşamış ve çalışmış. Firma, kendisine Linkedin'den ulaşmış. Şimdi Silikon Vadisi'nde.

Mert, Amerika'da üniversiteden yeni mezun olanların daha çok teorik ve pratik bilgiyle mezun olabildiklerini söylüyor. Çalıştığı yerdeki stajyerlerin hemen işe adapte olup, bir mühendis gibi sorumluluk alabildiklerinden bahsediyor.

Burada mutlu olduğunu çünkü daha verimli bir hayat yaşadığını ifade ediyor.

Mert, Silikon Vadisi'ndeki ilk 6 ayında Türkiye'ye geri dönmeyi düşünüyormuş. Fakat şimdi düşünmüyor. Vizyoner, açık görüşlü insanlarla çalışmak ve insanlar arasında eşitsizlik yaşanmaması, onu bu fikrinden caydırmış. Bulunduğu ortamda, yaptığı iş çevresinde herkesin gelir düzeyiyle ve her şekilde eşit olması onu motive ediyor.

KAYNAK: CNN Türk, 5N1K, Cüneyt Özdemir