MÜSİAD'dan ABD Çıkarması: Ticari İlişkiler İvme Kazanacak

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve beraberindeki MÜSİAD heyeti, ABD İş Seyahati kapsamında New Jersey ve New York'ta temaslarda bulundu. Programa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Asmalı, ziyaretin iki ülke ticari ilişkilerine ivme kazandıracak girişimlere zemin hazırlamasını hedeflediklerini belirtti.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, IBF Başkanı Erol Yarar, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Davut Altunbaş, Gökhan Yetkin, Hıfsı Soydemir, Halit Kerim, Selim Sar, Abdullah Bozatlı ve MÜSİAD Genel Sekreteri Dr. Cihad Terzioğlu’ndan oluşan MÜSİAD heyeti, ABD İş Seyahati Programı kapsamında ABD'nin New Jersey ve New York eyaletlerinde temaslarda bulundu.

Programın ilk gününde New Jersey, Paterson'da MÜSİAD üyeleri ve bölgedeki iş insanları ile bir araya gelen Genel Başkan Asmalı, bölgedeki iş ve ticaret yaşamına yönelik istişareler gerçekleştirdi. MÜSİAD ABD Başkanı Murat Güzel ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe ayrıca, Paterson Belediye Başkanı Andre Sayegh ve Prospect Park Belediye Başkanı Mohammed Khairullah da katıldı.

MÜSİAD çalışmalarının paylaşıldığı ve iş birliğinin güçlü ticari ve kültürel bağlara katkı sağlayacağı vurgulanan toplantı sonrası MÜSİAD heyeti, bir dizi üye ziyareti gerçekleştirerek, bölgedeki MÜSİAD üyelerinin çalışmalarına yönelik bilgi aldı.

Ziyarette ayrıca, MÜSİAD Amerika Bölge Başkanı Ahmet Cihaner, MÜSİAD ABD Üyesi Yavuz Orta, MÜSİAD ABD İcra Direktörü Jimmy Cüneyd ve MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çakmak hazır bulundu.

MÜSİAD heyetinden Türk Evi'ne ziyaret
ABD İş Seyahati Programının ikinci gününde ise New York'ta temaslarını sürdüren MÜSİAD heyeti, New York Türk Evi binasında bulunan Türkiye New York Başkonsolosluğu ve New York Ticaret Odası'nı ziyaret etti.

Başkonsolos Reyhan Özgür ile bir araya gelen MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, ABD İş Seyahati'ne ilişkin ziyaretin Türkiye-ABD ticari ilişkilerine ivme kazandıracak girişimlere zemin hazırlamasını hedeflediklerini aktardı. Başkan Asmalı ayrıca, ABD'nin doğu bölgesinin lojistik açıdan Türkiye'ye olan yakınlığı ile büyük bir fırsat sunduğunu dile getirdi.

Daha sonra Ticaret Odası Başkanı Mark Jaffe ile görüşen Genel Başkan Asmalı, bölgedeki iş ve ticaret yaşamına ilişkin istişarelerde bulunurken, MÜSİAD ulusal ve uluslararası alanda gerçekleştirdiği çalışma ve projelere yönelik bilgi paylaşımında bulundu.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı görüşme sonrası Türk Evi'ni gezerken, Eylül 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan kompleksin barındırdığı ticari unsurlar ve kültürel galeriler ile Türkiye'nin tanıtımına önemli katkı sağladığını vurguladı.

New York Türk Evi binasında gerçekleştirilen temaslar sonrası ABD'nin köklü hukuk şirketlerinden olan ve Türkiye'den kaçırılan birçok tarihi eserin iadesinde önemli rol oynayan Herrick Feinstein'ın Türkiye Masası Eş Başkanı Barbaros Karaahmet ile bir araya gelen MÜSİAD heyeti, uluslararası tahkim ve uluslararası hukuk çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

MÜSİAD heyeti ayrıca, MÜSİAD ABD Başkanı Murat Güzel’in şirketi Natural Food Group'u da ziyaret ederek, ABD'de ticaret fırsatları, pazarlama stratejileri ve satış alanındaki detaylara yönelik sunumu dinledi.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi
ABD temasları kapsamında New York'ta bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve beraberindeki MÜSİAD heyeti, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile bir araya geldi. Görüşmede MÜSİAD’ın küresel ölçekte yürüttüğü teşkilat çalışmaları yanında, diplomatik ilişkiler vizyonu ve ticari diplomasi faaliyetleri ele alındı.

Büyükelçi Sinirlioğlu’nun ülkemizin BM Genel Kurul çalışmalarını ve küresel gelişmelere yönelik çabalarını aktardığı görüşmede, MÜSİAD’ın çok katmanlı olarak yürüttüğü teşkilatlanma faaliyetlerinin ve ticaret diplomasisinin önemine değinerek, küresel gelişmeler ışığında uluslararası ticaretin geleceğine ilişkin konular istişare edildi.

MÜSİAD heyeti, ABD Maarif Okulu’nu ziyaret etti
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve beraberindeki MÜSİAD heyeti, yoğun ticari ve diplomatik temaslarına New Jersey'de bulunan ABD Maarif Okulu ziyaretiyle devam etti. Maarif Vakfı Direktörü Ahmet Celal Özdemir ile bir araya gelen MÜSİAD Genel Başkanı, eğitim alanındaki projeler ve çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulundu.

Başkan Asmalı, ABD Maarif Okulu'nda gerçekleştirilen görüşmeler sonrası öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerle sohbet eden Başkan Asmalı daha sonra okulda eğitim gören gençlerle basketbol ve voleybol oynadı.

Daha sonra New Jersey’de bir dizi üye ziyareti gerçekleştiren MÜSİAD heyeti, Delaware’e geçerek, MÜSİAD Yurt Dışı Teşkilatlanma Komisyonu koordinasyonunda düzenlenen istişare toplantısında MÜSİAD ABD üyeleri ile bir araya geldi.

MÜSİAD GENEL BAŞKANI MAHMUT ASMALI: DOĞU YAKASI STRATEJİSİ TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK KONUMUNU GÜÇLENDİRECEK
ABD temaslarını sürdüren MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Select USA, ABD Ticaret Odası ve Dünya Bankası temsilcileri ile bir araya geldi. Türkiye ve ABD'nin 100 milyar dolar hedefine kısa sürede ulaşacağını belirten Başkan Asmalı, MÜSİAD'ın Doğu Yakası Stratejisi ile bu hedefe güç katacağını vurguladı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Türkiye-ABD ticari ilişkilerinin güçlendirilmesi ve yeni iş fırsatlarının oluşturulması amacıyla düzenlenen ABD İş Seyahati programı, New Jersey ve New York temaslarının ardından Washington DC'de gerçekleştirilen ziyaretlerle devam etti.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, IBF Başkanı Erol Yarar ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde MÜSİAD heyeti, ABD Ticaret Bakanlığına bağlı Select USA yönetimi ile bir araya geldi.

Program kapsamında Select USA yönetimiyle yapılan görüşmede, 2-5 Kasım tarihlerinde TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenecek MÜSİAD EXPO 2022, 1-4 Mayıs'ta Maryland Gaylor National Resort ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek 2023 Yatırım Zirvesi ve ikili iş birliği alanları ele alındı.

Daha sonra ABD Ticaret Odası Türkiye İş Konseyi yönetimi ile bir araya gelen MÜSİAD heyeti, iki ülke ticari ilişkileri ve bölgesel ticaret fırsatlarına ilişkin fikir alışverişinde bulundu.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve beraberindeki heyet, Dünya Bankası yönetimi ile de bir araya gelerek, MÜSİAD çalışmaları ve küresel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

"Türkiye-ABD arasındaki ticaret hedefine kısa sürede ulaşılacağına inanıyoruz"
ABD programına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Asmalı, Türkiye-ABD ticaret hacminin geçtiğimiz dönemde tarihin en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.

MÜSİAD'ın düzenlediği ABD İş Seyahati kapsamında gerçekleştirilen temaslarda ortaya konan olumlu tablonun kısa süre içerisinde sahaya yansıyacağını belirten Başkan Asmalı, "Her iki ülkenin müşterek gayesi olan 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefinin çok sürmeden gerçekleşeceğine inanıyoruz" dedi.

Genel Başkan Mahmut Asmalı, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
"2021 yılında Türkiye’nin ABD’ye ihracatı yüzde 44,5 oranında artarak 14,7 milyar dolarlık rekor düzeye ulaştı. Aynı dönemde Türkiye’nin ABD’den ithalatının 13,2 milyar dolara çıkmasıyla ikili ticaret hacmi tarihin en yüksek seviyesi olan 27,9 milyar dolara yükseldiği görüldü. İki ülke arasındaki söz konusu ticari etkileşim 2022 yılında da genişleyerek devam ediyor. Yılın Ocak-Ağustos döneminde Türkiye’nin ABD’ye ihracatı yüzde 24,9 oranında artış kaydederek 11,4 milyar dolar olurken, aynı dönemde Türkiye’nin ABD’den ithalatı yüzde 28,0 oranında artarak 10,3 milyar dolara yükseldi. Oldukça ciddi bir ticari alışverişden söz ediyoruz. Aynı zamanda henüz yılın 8 aylık kısmı geride kalmasına rağmen, ikili ticaret hacmi 21,7 milyar doları aşması olumlu tabloyu teyit eder nitelikte. Ticari iş birliğinin daha da güçlendirilmesi ile her iki ülkenin müşterek gayesi olan 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefinin çok sürmeden gerçekleşeceğine inanıyoruz."

"Doğu Yakası Stratejisi ve G20 ülkeleri teşkilatlanması, Türkiye'nin lojistik konumunu güçlendirecek"
Başkan Asmalı, Türkiye'nin lojistik ve stratejik önemine işaret ederek, MÜSİAD'ın Doğu Yakası Stratejisi'ne ilişkin detaylar paylaştı. Başkan Asmalı ayrıca, G20 hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Meksika ve Arjantin'de kurulacak yapılanmalar ile bu hedefe ulaşacaklarını belirtti.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı açıklamasına şöyle devam etti:
"Ülkemiz stratejik konumu ile bölgesel ve küresel bir üretim merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Son 20 yılda ortaya konan mega projeler ve yeniden şekillenen ulaşım ağları ise Türkiye'ye ek lojistik avantajlar sunuyor. MÜSİAD olarak, Amerika bölgesi özelinde bir Doğu Yakası Stratejimiz var. Bu çerçevede lojistik açıdan ülkemiz Amerika'nın doğu bölgesine birçok ülkeden daha yakın. Bu avantajı iyi kullanmamız halinde ABD ve bölge pazarında etkimizi artırabiliriz. Eylül 2021'de görevi devraldığımızda ortaya koyduğumuz G20 ülkelerindeki teşkilatlanmamızı tamamlama hedefi de bu açıdan büyük önem arz ediyor. Yakın zamanda Meksika'daki teşkilatımızı faaliyete geçirecek, Arjantin'deki çalışmalarımız ile bu hedefimizi tamamlayacağız. Ziyaretlerimizde ülkemize yatırım yapmak isteyen iş insanlarına Türkiye'yi en iyi şekilde anlatmak için gayret ediyoruz. 81 ilimizin 81'i de ayrı güzelliklere, ayrı yatırım fırsatlarına sahip. Anadolu Ekonomi Diplomasisi ile ülkemizdeki yabancı misyonlara şehirlerimizi ve yatırım alanlarını aktarmayı sürdürecek, hem içeride hem de dışarıda bu çalışmalarımızı güçlendireceğiz."

MÜSİAD heyetinden Washington Büyükelçiliği, NAM ve IIF’e ziyaret
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ayrıca, Washington temasları kapsamında Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'ı ziyaret ederek, MÜSİAD çalışmaları ve bölgedeki ticaret yaşamına yönelik fikir alışverişinde bulundu.

ABD İş Seyahati programının son gününde ise, üyelerinin Fortune 100'ün yüzde 80'ini oluşturduğu, aynı zamanda 14 bin üyesiyle 12.8 milyon kişiyi temsil eden ABD Ulusal Üreticiler Birliği'nin (NAM) Başkan Vekili Ken Monahan ile bir araya gelen MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, iş birliği alanları, MÜSİAD ve NAM iş birliği alanlarına yönelik fikir alışverişi gerçekleştirdi.

Washington temaslarını 60'tan fazla ülkeden yaklaşık 400 üyesi bulunan finans endüstrisinin küresel birliği Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ziyareti ile tamamlayan MÜSİAD heyeti, Şef Ekonomist Robin Brooks ile bir araya geldi.