Los Angeles'ta Yeni Sektör: Seyyar Kuaförler...

Pandemi tüm dünyada birçok iş sahasını olumsuz etkiledi. Bu gruplardan biri de kuaförler. Amerika'nın Sesi'nden Çıdam Yücel, Amerika Birleşik Devletleri'nin California eyaletinde bulunan Los Angeles şehrinde yaşayıp pandemi nedeniyle dükkanını kapattıktan sonra seyyar kuaförlüğe başlayan Güven Doğan ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Korona virüs salgını bir yandan sağlığımızı tehdit ederken bir yandan dünya ekonomilerini sarsıp çoğu sektörde dengelerin değişmesine sebep oldu. Dünya genelinde işini kaybedenler kadar bu dönemi fırsata çevirenler, yeni iş kolu yaratanlar ya da çalışma modellerini değiştirerek fark yaratanların örnekleri her geçen gün artıyor.

George Washington Üniversitesi'nin araştırmasına göre, pandemi döneminin hayatımıza
kazandırdığı mesleklerden biri de seyyar kuaförlük.

Voa Türkçe'den Çıdam Yücel anlatıyor: Los Angeles'ta korona virüs tedbirleri kapsamında kuaförler, berberler ve güzellik merkezleri çok uzun bir süre çalışmalarına ara vermişti. Çoğu işletme sahibi bu uzun süren kısıtlamalar sebebiyle işletmenin kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Ancak artan talep nedeniyle evde kişisel bakım hizmeti vermeye devam ediyorlar.

Los Angeles'ta kuaförler ve berberler kısıtlamaların gevşetilmesi üzerine randevu sistemiyle belirli sayıda müşteriye hizmet verebiliyor. Ancak sosyal izolasyonun kuaför alışkanlıklarını ciddi anlamda kısıtlamasıyla birlikte, bu zorlu süreçte güzellik salonuna gitmekten çekinen Los Angeleslılar kişisel bakım hizmetlerini ve ihtiyaçlarını evlerinde almayı tercih eder oldu.

Bu hizmeti uzun süredir sürdüren Türk işletmeci Güven Doğan, yeni çalışma düzeninden memnun olsa da pandeminin ilk aylarının oldukça zor geçtiğini söylüyor. Üstelik Güven Doğan pandemi kısıtlamalarına ek olarak Los Angeles'ta yaz boyu devam eden protesto gösterilerinin belirli noktalarda yağmaya dönüşmesi nedeniyle de maddi kayba uğramış.

Güven Doğan; "Biz buraya büyük bir umutla, hayalle geldik. Melrose'da salonumuzu açtık. 7 ay sonra Covid'in başlamasıyla dükkanımızı kapatmak zorunda kaldık. Uzun süre açamadık. 6 ay sonra 3 haftalığına açtılar, sonra tekrar kapadılar. Arkasından protesto falan derken ortalık bayağı karıştı. Sonrasında artık dayanacak gücümüz kalmadı ve yeni açtığımız salonumuzu kapatmak zorunda kaldık." sözleriyle yaşadıkları zorlu süreci anlatıyor.

Güven Doğan işletmesini kapattıktan bir süre sonra gezici kuaför olarak hizmet vermeye başlamış. Doğan, gezici kuaför sistemine belli müşterileri nedeniyle alışkın olduklarını ve değişen çalışma şartları nedeniyle bu iş modeline alışmakta çok zorlanmadıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Evde bir müşteriye nasıl servis yapılır, bu konuda hiçbir zaman sıkıntıya düşmedik çünkü bu konuda tecrübemiz vardı. Bunun dışında defile çekimlerine gittiğimiz zaman, bir dizi çekimine gittiğimiz zaman veya bir sinema çekimine gittiğimiz zaman bu ortamlarda çok fazla bulunduğumuz için dükkanın dışında başka alanlarda da saçın nasıl yapılabileceğini ve ne kadar zor şartlarda saç yapabileceğimiz konusunda yoğrulduk."

Çoğu Türk olmak üzere birçok milletten müşteriye servis verdiğini belirten Doğan, erkek
müşterilerin seyyar kuaförlere kadınlardan daha çok ilgi gösterdiğini söylüyor. "Los Angeles'ta Türk kuaförü duyduklarında ciddi anlamda mutlu oluyorlar. 'Hemen arayalım, konuşalım, randevu alalım gelsin saçımızı kessin. Bir bakalım sen kestir beğenirsen ben de yaptırırım.' diyen çok fazla furyayla da karşı karşıya kaldım. İster istemez Türk müşterim çok fazla şu an Los Angeles'ta. Amerikalı müşterilerim var, İtalyan, Fransız... Ben California'yı biraz İstanbul'a benzetiyorum. Her yerden insan var. Erkekler şu anda neredeyse kadınları geçmek üzere. Ciddi anlamda erkek saçı kesiyorum burada."

Uzmanlara göre evde kişisel bakım hizmeti almak, teması azaltmış oluyor. Ancak yine de tüm hijyen önlemlerini eksiksiz uygulamak gerekiyor. Güven Doğan, ev konforunda hizmet vermek keyifli olsa da bazı uygulamaların fiziki koşullar yüzünden zorlayıcı olabildiğini belirtiyor. "Aslında ben keyif alıyorum. Çünkü farklı yerler görmek farklı insanların yaşadığı ortamları paylaşmak.. Tabii buna göre bazı zorlukları var. Özellikle kimyasal işlemlerde, boya açma, ombre, gölge bunun gibi işlemler bayağı kasıyor bazen. Çünkü paketlediğin yeri diğer paketlediğin yerlerden önce açılan yerleri daha önce yıkaman gerekiyor. Bazen mutfak lavabosunun içinde yıkadığımız zamanlar oluyor. Komik sahneler oluyor maalesef."

İşletmeciler, kendi kendine gelişen bu yeni uygulamanın; dezavantajlı gruplar, engelliler ve yaşlılar için de büyük kolaylık sağladığını söylüyor. "Biz memnunuz hayatımızdan. Zaten bu şekilde çalıştığımız özel müşterilerimiz vardı. Dükkana gelmeyen ve bizim evlerine gittiğimiz müşteriler vardı. Bu sayı şimdi biraz daha büyüdü. Tabii bazen taleplere yetişemediğimiz günler de oluyor. Pandemi kolay kolay biteceğe benzemiyor. Uzmanlarla konuştuğum zaman kimisi 3 yıl kimisi 10 yıl gibi süreler veriyor. Artık sanki bu durumlara alışacakmışız gibi gözüküyor."

İşlerini kaybedenler kadar kendilerine yeni bir sektör yaratan ya da iş yapış modellerini kalıcı olarak değiştirenlerin örnekleri gün geçtikçe artıyor. Pandeminin tüm dünyaya aynı anda kazandırdığı gezici kuaförler uzun bir süre daha ilgi çekecek gibi görünüyor.

KAYNAK: Amerika'nın Sesi