İstanbul'daki Sultanların Tarihi Köşkleri New York Times'ta
Seyahat yazarı Lisa Morrow, İstanbul'da Osmanlı Sultanları için yapılmış ve tarihe meydan okuyan köşklerin yapılış süreçlerini ve mimarisini New York Times için yazdı.
Seyahat yazarı Lisa Morrow, İstanbul'da Osmanlı Sultanları için yapılmış ve tarihe meydan okuyan köşklerin yapılış süreçlerini ve mimarisini New York Times için yazdı.
İstanbul'da kasır olarak bilinen zarif köşklerin içindeyken büyük şehir hayatının uğultusu ve kargaşası azalıyor. Araba kornaları ve sokak satıcılarının sesleri yerini sessizliğe bırakıyor. Sadece padişahlar için yapılmış bu sofistike yapılarda zaman duruyor.
Topkapı ve Dolmabahçe Sarayları'nda, formaliteden uzakta özel bir inziva yeri olarak düşünülen kasırlar gerçekte bir plan yapma yeriydi. Kasırlardan her biri tarihteki Osmanlı yaşamının samimi ve cezbedici bir kesiti.
İstanbul'un etrafına dağılmış bu zarif kasırlarda padişahlar, Osmanlı evreninin mutlak efendileri olduklarını, saraylarında ve topraklarında kargaşadan ve siyasi huzursuzluğu körükleme girişimlerinden korunduklarını hayal edebilirlerdi.
Bugün bu kasırlar ahşap, taş ve çiniden yapılmış tarihi eserlerden daha fazlası olarak varlığını sürdürüyor. 600 yıldan fazla bir süredir dünyaya hükmeden bir zamanların güçlü imparatorluğunun ihtişamını, gizemini ve entrikalarını yansıtıyorlar. İşte bunlardan üçü:
Hünkar Kasrı
Haliç üzerinden Eminönü'nde Hünkar Kasrı'nın yanından dümdüz yürümek kolay. Kasrın sade dış duvarları ve alçakgönüllü bir girişi var. Kasır, Sultan III. Murat'ın en sevdiği cariyesi Safiye Sultan'ın isteği üzerine 16. yüzyılda inşa ettirdiği Yeni Camii’nin bir parçası. Eminönü, şimdi olduğu gibi o zaman da bir ticaret merkeziydi ama çoğunlukla gayrimüslimlerin yaşadığı çeşitli kültürlerin bulunduğu bir mahalleydi. Safiye Sultan, bir cami yaptırarak bölgeyi İslamlaştırmak istedi. 1597 yılı civarında yapılmaya başlandı ancak kısa bir süre sonra çalışma durdu.
1661 yılında Sultan IV. Mehmet'in annesi, Valide Turhan Sultan'ın emriyle yeniden başladı. Turhan Sultan, saraya köle olarak getirilmişti ancak sonrada bir padişahın baş hasekisi ve oğlunun tahta geçmesiyle Valide Sultan oldu. Valide Sultan olarak sadece caminin değil, aynı zamanda mektep, sebil, çarşı ve türbeden oluşan külliyenin tamamının bitirilmesine nezaret etti. Bir kadın tarafından emir verilerek yaptırılan ilk kompleks olduğu düşünülüyor. 1663'te açıldı ve özel dini günlerde dinlenmek için tasarlandı.
Girişten sonra sağdaki ilk odanın Valide Sultan'ın odası olduğu düşünülüyor. Her ikisi de sol tarafta yontulmuş olan duvar pencere pervazları dikkate değer. Saraydaki kadınların onlara yaslanıp dışarıdaki etkinliklere özlemle baktığı söyleniyor.
Yazının devamına;
https://gazeteoksijen.com/new-york-times/seyahat-yazari-new-york-times-icin-yazdi-istanbulda-sultanlarin-ozel-inziva-kosklerinde-sanki-zaman-duruyor-162071?utm_medium=post&utm_campaign=gazeteoksijen-webpush&utm_source=browser&utm_campaign=bildirt.com&utm_source=bildirt_push&utm_medium=bildirt_push
linkinden ulaşabilirsiniz.