İran'da ki Amerikan Bayrakları

Son günlerde sokak olaylarıyla gündeme gelen İran'da bazı okullarının önündeki Amerika Birleşik Devletleri bayrağı dikkat çekiyor. İşte onlardan biri de Kum kentinde bulunan Masume Medresesi...

Muhammed Taşçılar'ın haberi

12 İmam'dan biri olan İmam Rıza'nın kız kardeşi Masume'nin adına kurulmuş bir okul. Okulda din dersleri verilirken, buradan mezun olanlar molla olabiliyor. 

İran'da devlet politikası olarak Humeyni rejiminde 2 numaralı düşman olarak Amerika Birleşik Devletleri görülüyor. Amerika'yı temsil eden bazı simgeler ise kent merkezlerinde dikkat çekiyor. 

Okul veya Sivil Toplum Kuruluşlarının girişinde yerde bulunan Amerikan bayrakları giren çıkanlar tarafından çiğnenirken,  ABD'ye yönelik öfke diri tutuluyor.

İşte onlardan biri de Tahran'a 1 saat uzaklıkta bulunan Kum kentindeki Masume medresesi. 

Medrese önünde bulunan yerdeki ABD bayrağına basıp geçen öğrenciler ABD'yi İslam düşmanı olarak görüyor. 

İRAN ABD İLE NASIL DÜŞMAN OLDU?

1979 yılında Şah'a yönelik devrim yapan Humeyni taraftarları, 4 Kasım 1979 tarihinde Tahran'daki ABD büyükelçiliğini bastı. 

Çoğu öğrenci olan eylemciler elçiliği ele geçirdi. İçerideki 90 kişiyi rehin alan eylemciler, 38 kişiyi bir kaç gün sonra serbest bıraktı. Geriye kalan 52 rehine için oldukça uzun kabus gibi günler başladı. Eylemciler 52 rehineyi tam 444 gün ellerinde tuttu. Amerikan Büyükelçiliği’nin işgaliyle İran-ABD arasındaki diplomatik ilişkiler kesildi. 
Rıza Pehlevi, giderek artan sokak gösterileri ve baskı sonucu ülkeyi terk etti. Bu eylemlerde öğrenciler hep ön saflarda rol aldı. Şah Muhammed Rıza Pehlevi ülkeden ayrıldıktan iki hafta sonra 14 yıldır sürgünde bulunan Ayetullah Humeyni ve beraberindekiler ülkeye döndü. Humeyni’nin gelişi 11 Şubat’ta Şah rejiminin yıkılmasıyla sonuçlandı. 
Uzun süren pazarlıkların ardından rehineler 20 Ocak 1981’de Almanya’da serbest bırakıldı.

Amerikan Büyükelçiği’nin işgal edilmesi ve içeridekilerin rehin alınması İran-ABD ilişkileri kesildi. O gün bugündür iki ülke arasında diplomatik ilişkiler hiç düzelmedi.