Gizemli Uzay Sinyalleri Dünyaya Çarpıyor

Bilim adamlarına göre, geçen yıl keşfedilen ve tekrarlayan hızlı bir radyo frekans kaynağı, iki ay içinde dünyaya 1.800'den fazla patlama ateşledi.

Araştırmacılar, patlamaların hiperaktif doğası izin verdiği için galaksisini ve kaynağını tam olarak tespit edebildiler.

FRB 20201124A adlı nesne, Çin'de beş yüz metrelik Diyaframlı Küresel Radyo Teleskobu (FAST) kullanılarak tespit edildi.

Çin'deki Pekin Üniversitesi'nden gökbilimci Heng Xu tarafından yönetilen bir makalede anlatıldı.

Hızlı radyo patlamaları veya FRB'ler, gizemli bir uzay fenomenidir.

Yüksek yoğunluklu emisyonlar genellikle sadece bir saniyenin çok küçük bir kısmı kadar sürer ve kökenleri yakın zamana kadar bilinmiyordu.

İlkinin 2007'de tespit edilmesinden bu yana bilim adamları tarafından birkaç bin tanesi yakalandı.

Tüm FRB'ler olağandışıdır, ancak yeni keşfedilen ise özellikle tuhaftı.

Nature'da yayınlanan makaleye göre, iki aya yayılan 82 saatten fazla gözlemde FAST, 1.863 patlama tespit etti.

Nanjing Üniversitesi'nden çalışma yazarı Fayin Wang, Inverse'e verdiği demeçte, polarizasyonu ve sinyal gücü çılgınca sallanarak, dalgalarında bu tür varyasyonları gösteren ilk FRB olduğunu söyledi.

Şimdiye kadarki kanıtlar, kaynağının bir magnetar, güçlü bir manyetik alana sahip bir nötron yıldızı olduğuna işaret ediyor.

Bununla birlikte, polarizasyonunun zaman içinde değişme şekli, sinyallere başka bir nesnenin katkıda bulunabileceğini düşündürdü.

Las Vegas'taki Nevada Üniversitesi'nden astrofizikçi Bing Zhang, "Bu gözlemler bizi çizim tahtasına geri getirdi. FRB'lerin hayal ettiğimizden daha gizemli olduğu açık. Bu nesnelerin doğasını daha fazla ortaya çıkarmak için daha çok dalga boylu gözlem kampanyalarına ihtiyaç var." dedi.

Şimdiye kadar tespit edilen neredeyse tüm FRB'lerin, nereden geldiklerini tespit etmek oldukça zordu, çünkü çok uzaklardan gelmişlerdi. Kökenleri, on yıldan fazla süredir bilim adamlarından kaçıyor.

Sinyallerin, derin uzayda bir saniyeden daha kısa sürede kaybolan devasa patlamalardan geldiği düşünülüyor.

2020'de araştırmacılar, magnetar olarak bilinen bir nesneden gelen radyo işaret fişeklerini saptadıklarını söylediler.

Magnetarlar, son derece güçlü bir manyetik alana sahip bir tür nötron yıldızıdır. Samanyolu'nda sadece bir avuç dolusu olduğu düşünülmektedir.

Fizikçiler daha önce magnetarların FRB üretebileceğini tahmin etmişlerdi, ancak durumun böyle olduğunu kanıtlayacak hiçbir veri yoktu.

Bu, bazı UFO avcıları tarafından lanse edilen ancak bilim adamları tarafından reddedilen bir teori olan sinyallerin yabancı uygarlıklardan gelmediği anlamına geliyor.