Dünyanın En Tepesine Yolculuk
Kuzey ışıklarının izlendiği, güneşin doğmadığı, dünyanın en tepesinde yer alan Svalbard'ı gelin hep beraber inceleyelim...
Norveç'in kuzey açıklarında yer alan Svalbard, insanlığın en kuzeydeki yerleşim yeri. Svalbard, rengarenk evlerin yer aldığı, birçok insanın merak ettiği kuzey ışıklarını seyredebileceğiniz, buz tutmuş bir şehir.
Dünyanın tam tepesinde yer Svalbard, Norveç’in ana karasının 900 km, Oslo’nun 2000 km kuzeyinde Norveç’e bağlı bir adalar topluluğu. 74. ve 81. paraleller arasında yer alıyor. Kutup noktasının hemen altında yer alıyor. Dünya üzerinde daha kuzeyde bir yerleşim yeri yok.
Svalbard Norveç’e bağlı olmasına raümen 1920 yılında imzalanan Svalbard Antlaşması’yla belirlenen özerk bir yapısı var. Bu antlaşmada 42 ülkenin imzası bulunuyor. Antlaşmaya göre, bu 42 ülkenin tümünün vatandaşlarının Svalbard’da yaşama, çalışma ve ticari faaliyetlerde bulunma hakkı var. Bu ülkeler arasında Suudi Arabistan gibi ülkelerde var.
Svalbard da yaşayan insan nüfusu 2000, kutup ayılarının sayısı ise 3500. Ötesinde yaşamın olmadığı Svalbard'ta toplam 2 şehri bulunuyor. Bunlardan biri; nüfusun çoğunluğunun bulunduğu Longyearbyen, diğeri ise Barentzburg.
Svalbard’ın toplam nüfusunun % 60’ı Norveçlilerden, kalanı da başta Ruslar, İsveçliler, Taylandlılar ve Filipinliler olmak üzere diğer milletlerden oluşuyor. Bir üniversitenin de bulunduğu şehir, Norveç’e bağlı olmasına rağmen kendi iç tüzüğe sahip. Kendi seçimlerini yapıp yöneticilerini seçiyorlar. Hatta üç yıl bilfiil yaşarsanız oy dahi kullanabiliyorsunuz.