Amerika'daki Giresunluların Hikayesi

Devri Alem TV'den gazeteci İsmail Karaman göçmenler ülkesi Amerika'dan sesleniyor. Karaman, Türkiye'den özellikle de Giresun'dan göçen insanların hatırlarını sormak ve bugünkü yaşam koşullarını yerinde görmek için ziyaret ediyor.

1700'lerin sonlarında kurulan Amerika bir göçmenler ülkesidir. O zamanlar nüfusu yaklaşık 3.5 milyon kişi olan Amerika bugün yaklaşık 350 milyon nüfusa sahip. Her yıl farklı ülkelerden binlerce kişi bu rüyalar ülkesine göç etmeye devam ediyor.

Osmanlı topraklarından ise Amerika'ya göç 1860'larda başlamıştır. Balkan Savaşı nedeniyle, 1908- 1914 yılları arasında zirveye ulaşmıştır. 1860-1914 yılları arasında Suriye ve Lübnan'dan göçenlerin sayısıyla alakalı olarak 300 bin ila 500 bin arasında değişen rakamlar verilmektedir. Mevcut bilgiler göz önüne alındığında, Osmanlı topraklarından Amerika'ya giden toplam göçmen sayısının muhtemelen1 milyonun üzerinde olduğu tahmin edilmekte.

Cumhuriyet döneminde de çeşitli sebeplerle Amerika'ya göçler yaşanmış. Bugün Türkiye'den
Amerika'ya en fazla göçmen Giresun ilinden gelmiştir. Yaklaşık 40 bin Giresunlu bugün Amerika'da yaşamaktadır.

Karaman, Amerika'da Türk olduğunuzu söyleyince 'Yağlıdereli mi yoksa Türk mü?' sorusuyla
karşılaşabileceğinizi söylüyor. Çünkü oldukça çok sayıda Yağlıdereli nüfus göç etmiş bu ülkeye.

Yağlıdere'nin köyünden Hacı İbrahim Kangal'ın evine konuk oluyor. Amerika'da yaşamını sürdüren aile yine de kendi topraklarının lezzetinden vazgeçmemiş. Sofralarında kara lahana çorbası, mısır ekmeği, Yağlıdere turşusu var. Hatta bahçelerine kara lahana, fasulye, sırgan dikmişler. Adeta kültürlerini yaşatıyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Amerika'ya göç eden Türklerin sayısının 500 bin olduğu
tahmin edilmektedir. Devr-i Alem televizyonu Amerika'daki göçmenlerimizin etkinliklerine katılıyor. Türk-Amerikan Giresunlular Derneği'nin merkezi New Jersey'dedir ve 2008 yılında kurulmuştur. Diğer eyaletlerde de şubeler açmak derneğin planları arasında.

Derneğin verdiği hizmetler arasında, özellikle Amerika'da doğup büyüdüğü için Türkçe öğrenme şansı olmayan çocuklara, haftasonları kurslarıyla Türkçe öğretmek. Fatih, Mevlana, Selimiye ve Murat Camii gibi toplamda 35 cami ve diyanet işlerine de destek veriyorlar.

Giresunlu göçmenler 'Turks of USA' adında bir de yerel gazete çıkarıyorlar. Türklerin yaşadığı tüm noktalara gönderiliyor.

Karaman, Giresunluların Amerika'da 7.'sini düzenlediği 'Giresun Kültür ve Müzik Şöleni'ne de
katılıyor. Burada, Giresunluların Amerika'ya ilk kez göç etmesini sağlayan rahmetli İzzet Aydın'ın oğlu ile bir söyleşi gerçekleştiriyor. Kendisi 1971'den beri Amerika'da yaşıyor. Babası Amerika'ya gelen ilk Giresunlu ve 1966 yılında gelmiş.

Amerika'da benzin işletmeciliği yapan Ahmet Kahyaoğlu, Giresunluların Amerika'ya ilk kez nasıl geldiğini anlatıyor. Lefter adında bir Yunan, onların köyünde doğmuş ve 14 yaşında mübadele ile köyden ayrılmış. Giderken ayağına batan çivi nedeniyle bir Türk kadını kendisine yardım etmiş. Yıllar sonra bir arkadaşıyla, o kadını bulmak üzere köyüne ziyarete geldiğinde kader yollarını terzi olan İzzet Aydın ile kesiştirmiş. Amerika'da yaşadığı için ona da önayak olmuş ve Giresunluların Amerika hikayesi böyle başlamış. Aslında, Amerika'ya Giresun göçü başlı başına bir belgesel konusudur.

Videodan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

KAYNAK: Devri Alem TV