Ailecek ABD'ye Yerleşme Önerileri
Kariyer Kılavuzu kanalı, evli çiftlerin çocuklarıyla beraber Amerika'ya göç etmek ve burada iş bulmak üzerine sorduğu sorulara cevap veriyor. İş bulma, çocukların İngilizce öğrenmesi, gereklilikler gibi aklınıza takılan her sorunun cevabı burada...
Çocukların İngilizceyi rahat öğrenebilmesi için en geç kaç yaşına kadar ABD'ye gidilmeli?
Eğer çocuğunuzun hiçbir aksanı olmadan, bir Amerikalı kadar iyi bir İngilizce konuşmasını istiyorsanız, 11-15 yaş arası ideal. Diğer türlü, üniversitede bile dil öğrenilebilir, asla geç değil.
Evli ve çocuklu bir aile ülke değişimine nasıl rahat adapte olur?
Öncelikle tarafların hepsi göç etmeyi istiyor olmalılar. Çünkü bir taraf istemediğinde boşanmalar bile yaşanabiliyor.
Türkiye'de yıllardır ödenen sigortayı ABD'den devam ettirmek mümkün mü?
Bu durum Amerika'ya hangi tür vizeyle geldiğinize göre değişir. Eğer Türkiye'de bir geliriniz varsa, Amerika'da kaldığınız sürece bunu ABD hükümetine beyan etmeniz gerekecek. Özellikle de Green Card vizesi ile geldiyseniz. Çünkü bu, daha sonra ortaya çıkarsa başınıza büyük dert açar. Bu sebeple Gizem, Türkiye'deki geliri, yani çalışma ve sigorta gibi hesabı kitabı her şeyi sıfırlayıp göç etmeyi tavsiye ediyor. Böylelikle ABD'de sıfırdan temiz bir sayfa açarak başlayabilirsiniz. Ekstra vergi yükümlülüğünüz olmaz.
Green Card ya da ABD vatandaşlığı olmadan göç edilirse, iş bulmayı zorlaştırır mı?
Evet. Çünkü, Green Card ya da vatandaşlık sahibi olduğunuzda işlemler daha hızlı ilerler. Çalışma vizesi ile gelindiğinde ise, ABD'ye ilk gelindiğinde yapılması zorunlu bir sürü prosedürle uğraşmak gerekiyor. Çalışma vizesi çok kısa sürede alınmıyor. Fakat yine de iş bulmak imkansız değil.
Gizem'in bu konuda bir uyarısı var! Türkiye'deki CV ile Amerika'daki resume çok farklı olduğundan, iş başvurularında Türkiye'deki CV'nizi kullanıyorsanız cevap alamayabilirsiniz
ABD'deki büyük teknoloji şirketleri, yeni başlayanlara ülke değişikliği ve kalacak yer gibi konularda yardımcı oluyor mu?
Facebook, Google ve Microsoft gibi çok büyük şirketler, üst düzey yönetici pozisyonunda işe alacağı kişilere 'relocation' adı altında bir bütçe ayırıyorlar. Bu yardımın koşullarını yaptığınız mülakatta konuşup belirliyorsunuz. Fakat tüm büyük şirketler yapmıyor. Özellikle de üst düzey yönetici değilseniz.
Bilkent ve Boğaziçi gibi Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden mezun olunmasa da ABD'de şansınız olur mu?
Burada Türkiye'de okuduğunuz okul aşırı önemli değil. Zaten Amerika'da çok da bilinmiyorlar.
Burada asıl fark yaratacak olan durum, işinizde gerçekten çok çok iyi olduğunuzu belgelemeniz. Çünkü bu tür büyük firmalar işinde en iyi olanları seçiyor.
Evet, üniversite yardımcı oluyor ama bu konuya fazla takılmayın. Ne kadar çok donanımınız varsa ve onu mülakatta gösterebilirseniz o kadar iyi.
Google ve LinkedIn gibi firmalarda yaş ve tecrübe ne kadar önemli?
Gizem, Amerika'da büyük teknoloji şirketlerinde yaşlı olduğu için işe alınmama durumuna şahit
olmamış. 40 yaş üstü çalışanlar da olduğunu söylüyor.
Teknoloji şirketlerinde teknik bilgisi az fakat sosyal yanı kuvvetli bir mühendisin iş bulma şansı olur mu?
Evet, çalışabilir. Özellikle proje yönetimi alanında çalışabilir. Pazarlama ve satış ekibinin ortasında bir yerlerde.
Gizem şu konuda da uyarıyor! Turist vizesi ile ABD'ye gelip tanıdık birilerinin aracıyla UBER ya da Doordash gibi işler yapmaya sakın kalkışmayın. Çünkü, hasbelkader kaza yaparsanız ya da polisin karışacağı herhangi bir olay yaşarsanız, turist vizesi ile çalıştığınız için başınıza büyük dertler açmış olursunuz.
Ya da öğrenci vizeniz dolduğu halde, kaçak olarak kalmaya devam ederseniz ve yakalanırsanız direkt gözaltına alınıp, eşyalarınızı bile alamadan ilk uçakla sınırdışı edilirsiniz. En kötüsü de en az 10 sene bir daha bu ülkeye adım atamazsınız.
En temiz yol Green Card veya H1B çalışma vizesi.
KAYNAK: Kariyer Kılavuzu